Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 673
  • 771
  •   1
Отговори
# 360
Пак казвам за мен важното беше дали ще приемат за нормално да искаш и дадат някакъв срок за размисъл и как ще реагират, при положение че някои неща от процеса и отношението като цяло ми оставиха кофти привкус. И не ме е излъгала интуицията, или са на зор или искат по-бързо просто да прилапат човека преди да е размислил - 2 дни тоест да отиде другата седмица им се сториха много, искат в рамките на утрешния ден...
Няколко дни за размисъл са нещо нормално, но никой не знае в конкрения случай какво ще иска фирмата, още повече щом не са изцяло коректни. Като цяло не е характерно за големите фирми да бързат толкова и според мен е лош сигнал.
Щом си видяла червени флагове още от началото и чакаш и друга оферта по-добре им откажи любезно и кажи, че очакваш по-добро предложение.

# 361
Тези дни бях на интервю. Мина добре. В края ми съобщиха, че "имало една подробност, договор по чл.68 заместваме на човек в майчинство". Отказах им веднага, като дамата се опита да промени мнението ми с думите: "ако те харесаме, ще я уволним като се върне от майчинството и ще оставим теб"... Потвърдих отказа си.

# 362
  • София
Да беше ги питала по кой член ще я уволнят. Laughing
E да, с разрешение на ИТ. Хаха

# 363
Как новия работодател може да разбере, че жена е била в майчинство? Имам позната, започна на сегашната си позиция и след около 5 месеца излезе майчинство и така вече три години. Сега иска по-висока позиция в друга фирма, защото нали майчинството се брой за стаж,  ама реално не е работила нищо през това време.

# 364
Каква е връзката м/у по-високата позиция и стажа? Те ако я харесат, ще я вземат със или без него. А ако не я харесат - няма.

# 365
  • Melmak
Страхува се да не я хванат, че лъже за опита. Едно е да си с 3 години опит на една длъжност, друго е с 5 месеца. Тя за 5 месеца може да не навлезе дори в дълбочина на това, което работят.

# 366
Бих казала, че се брои за осигурителен стаж, което не смятам, че много интересува фирмите, защото те искат стаж под формата на опит, а не че си си платил осигуровките.

Не бих лъгала за подобно нещо. Най-малкото, истината много бързо ще излезе наяве, да кандидатства пък каквото стане.

# 367
Ако смята да ги заблуждава, че е работила през това време, по-добре да не го прави. Ако някак я вземат, но разберат през изпитателния срок, могат да ѝ посочат вратата, особено ако не се справя.

# 368
  • София
И аз не бих лъгала за подобно нещо. Все пак и 3 години не са малко време, може вече и краткият и стаж вече да не е съвсем адекватен.

# 369
То за 5 месеца преди майчинство не може дори да разбереш какво се случва във фирмата, камо ли да навлезеш в работата, че и да смяташ, че можеш да отидеш на по-висока позиция..... Плюс това как ще излъже, нали като почне и каже, че има дете на 2-3 години, на всички ще им стане ясно. Ама все си знае, де. Като иска, да се пробва.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 18:45 от Soul Free

# 370
Soul Free,

Колежка от бившата работа беше карала 4 години по майчинство, но беше споменала в офиса че има само едно дете. В последствие се разбра, че има две (с година и нещо разлика) и реално не е работила последните 4-5 години. Каза ни, че била "забравила за по-голямото си дете, защото го гледала баба му".

# 371
Е*аси .....майката си "забравила" детето, щото го гледала баба му!!!! Простоооо...........

# 372
Да, няколко месеца (4-5) бяхме в една стая и постоянно говореше за дъщеря си Х. И изведнъж ооопс имало и дете Y...

Е*аси .....майката си "забравила" детето, щото го гледала баба му!!!! Простоооо...........

# 373
  • София
А защо трябва да споменава майчинството? Ако се чувства уверена, че ще се справи не виждам проблем.  Не всички по-високи позиции изискват по-високи технически умения. Понякога разликата е само в ръководенето на хора, което е по-скоро софт умение.

# 374
Soul Free,

Колежка от бившата работа беше карала 4 години по майчинство, но беше споменала в офиса че има само едно дете. В последствие се разбра, че има две (с година и нещо разлика) и реално не е работила последните 4-5 години. Каза ни, че била "забравила за по-голямото си дете, защото го гледала баба му".

Е, не 🤣🤣🤣 По-тъпо обяснение не бях чела 😄

Общи условия

Активация на акаунт