Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 674
  • 771
  •   1
Отговори
# 345
2-3 дни е ОК, а седмица твърде много, не вярвам да те чакат толкова, освен ако не си особено ценен кадър.

# 346
  • София
Днес нали е четвъртък, може да кажеш 3 работни дни и така да дадеш отговор чак вторник.

# 347
Е, защо седмица да не е ок? Кого не могат за изчакат една седмица.....освен ако не са страшно закъсали и не им пука кого назначават?

# 348
Би било чудесно ако ме чакат 1 седмица, просто и на мен ми се струва твърде дълго и че не биха били възторгнати. Ако откажа, следващият и той 1 седмица ако иска и отиде. Последно в прилична фирма и процес реално около 3 работни дни имах. Отделно аз може да реша и по-бързо, но друго е те какво ще приемат и как ще реагират.
Ориентирах се за нагласите, благодаря.

# 349
Е, защо седмица да не е ок? Кого не могат за изчакат една седмица.....освен ако не са страшно закъсали и не им пука кого назначават?

Няма да чакат никого толкова време, ако разполагат с друг добър кандидат. Освен това, ако двама-трима поискат такъв срок, а след него се откажат, подборът ще се проточи излишно дълго.

А в конкретния случай и ще се досетят, че съфорумката вероятно очаква по-добра оферта, тъй като в момента не работи и няма друга реална причина за подобно протакане.

# 350
  • Melmak
Не мисля, че 1 седмица е удачен срок. Съгласна съм с Кhufu. По-скоро два дни, нещо такова, работни дни.

# 351
Няма да чакат никого толкова време, ако разполагат с друг добър кандидат. Освен това, ако двама-трима поискат такъв срок, а след него се откажат, подборът ще се проточи излишно дълго.

А в конкретния случай и ще се досетят, че съфорумката вероятно очаква по-добра оферта, тъй като в момента не работи и няма друга реална причина за подобно протакане.
Мен са ме чакали и над 2 седмици да отговоря, при налични други кандидати. Всеки конкретен случай е различен - може да си се представил много по-добре от следващия кандидат, може да имат гъвкавост да наемат повече от 1 човек, ако и двамата приемете, без това да им е била целта, може да те пренасочат на друга сходна позиция, ако тази се запълни докато мислиш и т.н. Варианти много, въпрос на договорка.

При оферти от две конкурентни корпорации прекарах над месец в предоговаряне на офертите - първо с една корпорация използвайки другата оферта като лост, после обратното. И при двете на тях им отнемаше поне 2-3 работни дни да одобрят по-висока оферта.

Това, че имаш или очакваш други оферти е само в твоя полза и няма смисъл да се крие.

# 352
  • София
И една позната така направи. Накрая и двете фирми ѝ теглиха майните, защото им дойде в повече тарикатлъкът, американските филми, пардон бизнес уменията ѝ за негошиейшън.

# 353
Бойко, този подход е добър ако имаш избор и съответно няма да се кахъриш особено ако не сработи. Ако обаче си безработен и лесно заменим с друг кандидат, но наистина ти трябва работа, то не е лошо да внимаваш, за да не се озовеш в ситуацията с двата стола. 🙂

# 354
Затова изрично написах "всеки конкретен случай е различен". Човек трябва да придобие реална оценка за стойността си като служител. Ако я няма ще си остане на ниво да лее анонимни омраза и оплаквания по форумите.

# 355
Принципно фирмата, предлагаща оферта, пише до кога чака отговор. Тук дори не виждам за какво е чуденката... Пишат - чакаме отговор до примерно 10/02, ти отговаряш (приемам или не) или ги питаш дали може да удължат до 15ти, да речем. Ако могат да чакат, могат, ако не - даваш отговор до 10ти.

# 356
  • София
Или да си фантазира истории по форумите, подвеждайки питащите.

Мис Каприс, препоръчвам ти да зададеш разумен срок.

# 357
Не се чувствам в позиция и толкова ценна да искам 1 седмица камо ли седмици договаряне. Наистина има различни случаи и ситуации. Пак казвам за мен важното беше дали ще приемат за нормално да искаш и дадат някакъв срок за размисъл и как ще реагират, при положение че някои неща от процеса и отношението като цяло ми оставиха кофти привкус. И не ме е излъгала интуицията, или са на зор или искат по-бързо просто да прилапат човека преди да е размислил - 2 дни тоест да отиде другата седмица им се сториха много, искат в рамките на утрешния ден...  Съгласих се понеже все повече клоня да откажа, че хем на интервюто имаше кофти прояви хем самото предложение е със сериозен за мен компромис. По принцип съм след дълга пауза и това ми е 1-вата оферта въобще, но нещо ме отблъсква. Все още не съм на зор финансово и 2-4 седмици повече няма да ме съборят. Не искам от неувереност да се метна на първото кофти място... Ще мисля още малко.

П.П. Сега видях и другите мнения, как ще си фантазирам хора ако за мен беше това... От години чета темата, не знам откога пиша, никога не съм си измисляла или тролила и нямам интерес да го правя /ако грешно съм разбрала извинявам се/. Някои от вас май наистина цял живот само в сериозни международни корпорации сте били дето всичко е по конец. Ами излезте от този балон, има и много БГ фирми с по-слаба култура /евентуално и неизрядни законово/, дори и да са големи и да въртят милиони като тази. Не искам да се занимавам с подобни, но като кандидатствах още не знаех. Предположих и познах, няма писмена оферта тук, предложението бе по телефона. Останалите условия вече ми ги бяха обяснили, в момента фиксираха само заплата /и осигуровки, че и там не са изрядни и се наложи да уточняват.../. Нищо чудно да очакваха и веднага да реша, изненадах ги с искането за срок за отговор. Манталитет...

Последна редакция: чт, 06 фев 2025, 17:34 от Miss_Kaprisse

# 358
  • Melmak
От скромния ми опит с некорпоративната българска среда наистина това, което описва мис си е напълно възможно. Такава оферта съм получавала по мейл, но не си представяйте някакъв файл с подточки и изброено какво предлагат. А просто текст тип “Здравейте, hechicera,

Ще се радваме да работим заедно. Месечното възнаграждение е в размер на Х пари.” И не са ми давали конкретен срок, явно са разчитали на комън сенс да не го мисля сто години. А може и да са мислели, че офертата е неустоима. 😁

После стана тъпо, защото парите бяха малко, преговарях за повече. Мениджърът се съгласи, аз приех. После всички във фирмата бяха разбрали и това допринесе за лошото им отношение. Нивото беше махленско.

# 359
Здравейте, напоследък все по-често попадам на обяви, в които се уточнява че се наема през remote.com. Разгледах платформата, но не ми стана ясно дали са трудови договори или тип граждански. Ще се радвам някой от пишещите тук ЧР да се включи или някой, който работи през такъв тип сайтове

Ще си позволя да цитирам въпроса си, ако има някой с опит  с този сайт

Общи условия

Активация на акаунт