Работа, CV-та, HR-и, съвети - 97

• 27 677
  • 771
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, напоследък все по-често попадам на обяви, в които се уточнява че се наема през remote.com. Разгледах платформата, но не ми стана ясно дали са трудови договори или тип граждански. Ще се радвам някой от пишещите тук ЧР да се включи или някой, който работи през такъв тип сайтове

# 301
  • София
Покрай моите проблеми с натоварването преди време бях чела някакви материали на психолози за бърнаута и едно съм запомнила. Много хора си представят сядаш, бездееен и крайно изтощен и ни приемаш, ни предаваш, а невинаги е така. Обикновено хората с бърнаут продължават да функционират абсолютно адекватно и това не е признак, че ти няма нищо.
Аз и до ден днешен не знам дали бях прегоряла, но не изпусках срокове, както винаги и обикновено, не правех грешки от невнимание, напротив, съсредоточавах се още повече, но вътрешно се чувствах ужасно и помня, че постоянно се разболявах и хронифицирах бронхит, докато не легнах болна, да не мога да стана. И мислите и изводите ми бяха едни доста неприятни. С промяната на обстоятелствата, работата нещата отшумяха.
Не посетих лекар, защото от познати знам какво пишат за бурнаут, тъй като нямаме такава диагноза, както вече е писала Слънчезара - тревожно разстройство с предписание коктейл от лекарства.

Кечърче, съзнателно и нарочно не искам да пиша някои от симптомите - при нас дадоха скала от 32 филиологични проявления, защото знаем - всички набързо ще се диагностицираме. А и как да ти кажа, не искам да давам идеи на хора, които обичат да скатават. Бездеен ако е човек, вече колата се е обърнала, така де, ако се е стигнало до там, то има спешна нужда от консултация със специалисти.

Мис Каприз, не може да се отговори еднозначно, нито пък някой може да те насочи евентуално. Чудесно те разбирам как се чувстваш, била съм в подобна ситуация, искам да ти помогна, но не знам как. Само едно нещо ще си позволя да те посъветвам: не се самоопределяй никога като перфектния кандидат. Всички обяви се пишат на политически коректен език, но никога няма как да знаеш какво точно се търси. Кандидатствала съм преди години по позиция, ама все едно за мен писана, после се оказа, че 90% от нещата в обявата са само пожелателни, а те си търсят нещо съвсем различно, но не могат да го напшат. Не пишеш тази компания дали е извън България или е в София. Понеже спомена, че живееш в друг град, това може да е стопера - да искат да се релокираш, но пък да съзнават, че заплатата, която предлагат не би била достатъчна за такова нещо. Възможно е да искат ремоут дните да бъдат ограничени (по някаква причина, да не задълбаваме), а ти бидейки извън София, да виждат, че би ти било трудно.

# 302
Това е много добре казано - то едно че ти може да се смяташ за идеалния кандидат, но въпросът е дали и те ще те видят по същия начин.
Но и наистина някои неща колкото и да е грозно, си ги имат като условия, но нямат как да ги напишат в обявата. Преди няколко години бях си дала СВто в една агенция да ми търсят и те работа. Обаждала съм се за някоя обява от техните и собственичката директно ми е казвала че не се вписвам защото те искали еди какво си, но тя няма право да го напише така, ще излезе дискриминиращо. Естествено, тези уточнения само и единствено устно се правят, дори в мейл не би ми ги написала.

# 303
Благодаря за новите включвания. Пропуснах по-горе и сега уточнявам. Обявата е от БГ агенция, клиентът компания базирана в европейска държава в специфична сфера. Порових и имам предположение за фирмата, ако е тя видимо нямат представителство в БГ.  Посочено е изцяло дистанционна работа и по временен проект, нито дума за София или офис, в същото време обявата е в джобс.бг не глобална платформа /не както в линкдин дето май се оплаках, че масово обяви "remote EU" се оказват подвеждащи и всъщност искат живущ в Полша Simple Smile/. От всичко това виждам шанс поне фактор релокация както пишете да не е пречка, но ще видим. За другото сте прави, често много неща не се пишат и не стават ясни от обявата.

Ако дочакам и разбера някакво развитие ще споделя. Отказах се да пиша на агенцията и си карам по другите варианти.

# 304
И с обявите е същото като на интервютата - едно обикаляне и тук-там надлъгване, че не върви да се кажат някои неща както са си Grinning

# 305
Вероятно за трети път ще разкажа как в свое лице виждах Четирилистната детелина на една фирма за медицински туризъм. С клиенти, чиито езици са втора езикова група, демек, като комбинация някой да говори и двата - не толкова вероятно. В добавка - имам опит както в туризма, така и във фирма за клинични проучвания и се занимавах точно с пациентските досиета. Въобще - истинска находка! И трети бонус - живея на крачка от офиса, изявих готовност да съдействам при нужда от спешна реакция. Очаквах обаждане в рамките на половин час след получаване на мейла ми, както и червен килим. Толкова ми беше невероятно, че не са ме избрали (даже без интервю, само по CV), че отидох лично да си го занеса.
Познах само за не-поканването на интервю.
Наетият младеж по всичко приличаше на гей, на каквито всъщност приличат и останалите служители, основно мъже.
Така че... Както каза Слънчезара, не е ясно какъв е наистина идеалният кандидат.

# 306
В много случаи идеалният кандидат е този, на който му липсва индивидуален подход и креативност, този който ще мисли и действа като целия колектив и няма да се откроява с качества, умения и знания, липсващи у другите. В много фирми са си сформирали групи от служители с определен подход към задачи и задължения, и си подбират новите колеги по същите критерии.

# 307
Обявата е от БГ агенция, клиентът компания базирана в европейска държава в специфична сфера. Порових и имам предположение за фирмата, ако е тя видимо нямат представителство в БГ.
Аз на агенции, които въобще не казват за коя фирма е обявата въобще не отговарям, дори да ми се моли рекрутъра. Не е сериозно да ми искат CV и почти всички лични данни, а да обясняват, че името на фирмата е държавна тайна.
А и често тези обяви се оказват като обявите за имоти - къде фалшиви, къде самата фирма дори не е чувала за агенцията която "ексклузивно" им предлага позициите и т.н.

# 308
Интересно, защото много по-често виждам при обяви от агенции да не се споменава клиентът отколкото обратното. Даже съм го приела за практика. Иначе в случая тези не ме гонят да ми искат СВ-то, аз ги гоня да ми го разгледат Smiley  Иначе мисля стигне ли се до обаждане и покана за интервю това е моментът задължително и нормално да се разкрие работодателят.
Иначе малко по-рано когато една рекрутърка ме потърси първо тя, веднага ми прати пълни детайли за позицията /все едно линк към обявата/ и упомена работодателя преди да се наложи да питам. Така май е нормално.

# 309
Аз принципно не кандидатствам по обяви на агенции, а гледам да е директно към компанията когато може. Но редовно получавам в Linkedin съобщения от разни рекрутъри с такива обяви. Ако обявата ми изглежда интересна настоявам да ми кажат името на фирмата преди да пращам CV или да се съгласявам на интервю.
Ако откажат под какъвто и да било предтекст търся обявата по ключови думи и в 99% от случаите я намирам в оригинал от самата компания.

Понеже съм бил и от страната на наемащ в малка фирма знам как тези агенции си бутат услугите без да са търсени и се опитват набързо да излъжат някой да кандидатства с надежда за лесна комисионна. Особено за позиции на по-ниско ниво, съответно с по-ниски изисквания. Обикновено взимат обяви на фирми, махат името на фирмата и го заменят с нещо анонимно като "престижна компания", останалото си остава 1 към 1 и оригинала лесно се намира.

# 310
  • София
Имам глупав въпрос - ако ХР агенция напрви това, което Бойко описа, агенцията печели единичен хонорар или хонорар на месечна база? Аз никога не съм кандидатствала през агенция, винаги по директни обяви и не съм съвсем наясно къде точно се явява агенцията в подбора.

# 311
  • София
На някои от агенциите са им толкова нескопосани описанията, че само да сърчнеш по ключови думи в google и ти излиза коя е компанията.

# 312
Бойко, ако всички случаи бяха както ги описваш добре. Но моите впечатления са други или аз съм попадала на по-различни примери. От тези, които споменах - в единия голям работодател не публикува обявата си от свое име, а през агенция, обаче работодателят е упоменат. Не е "открадната" обява. Не знам какво им е било съображението. В другия пример дето писах, че се чудя дали ще се свържат с мен, пак обявата я намирам само през агенция, не излиза никъде другаде /мерси за подсказката за търсене по ключови думи/. За мен и в двата случая работодателят е преценил да ползва агенция. Във всеки от тях какви са мотивите също плюсове и минуси не мога да кажа.

Кечър, май си абсолютно права. Излезе ми аналогично описание на това от обявата на компания Х, която иначе не бях чувала даже и нямаше как да предположа...

# 313
Имам глупав въпрос - ако ХР агенция напрви това, което Бойко описа, агенцията печели единичен хонорар или хонорар на месечна база? Аз никога не съм кандидатствала през агенция, винаги по директни обяви и не съм съвсем наясно къде точно се явява агенцията в подбора.
Обикновено е еднократна комисионна, пропорционална на заплатата за която се наема човекът.
А къде се явяват - ами от фирмата ще проведат интервюта само с предварително отсяти кандидати а няма да се занимават с всеки на когото му е хрумнало да кандидатства. От една страна им спестява време, от друга и позволява да се приложат при това първо сито и изисквания, които няма как да се напишат директно в обявата, по една или друга причина. Но те са си измили ръцете де, никого не са дискриминирали те, това са им "подали" от агенцията Grinning

# 314
Имам глупав въпрос - ако ХР агенция напрви това, което Бойко описа, агенцията печели единичен хонорар или хонорар на месечна база?
Агенциите за подбор взимат единичен хонорар. В ИТ сектора най-често е 2 брутни заплати на назначения.
Това с ежемесечен хонорар за първата година съм го чувал като комисионна от кандидата, когато той ги е наел д аму търсят работа. Ама последно го чувах преди повече от 10 години и се надявам, че вече не се практикува.

Бойко, ако всички случаи бяха както ги описваш добре. Но моите впечатления са други или аз съм попадала на по-различни примери. От тези, които споменах - в единия голям работодател не публикува обявата си от свое име, а през агенция, обаче работодателят е упоменат. Не е "открадната" обява.
Има и изключения, които затвърждават правилото. Затова написах че в 99%, а не 100%, се намира обявата и директно. Поне в ИТ сектора.
Възможно е въпросната компания да е нямала капацитет да се занимава директно с подбор по много причини.

И не е само въпрос на откраднати обяви. Агенциите са нагли и напористи и често ЧР сключват договор с такива без да им е нужен и без да има полза. В повечето фирми целите, които ЧР гонят за да си вземат бонуса са брой затворени позиции или дори само брой проведени интервюта, а каква е цената за това не ги и интересува. От там са и масовите оплаквания от хора, че ги канят на интервюта за позиции, където е ясно че не пасват.

Общи условия

Активация на акаунт