Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 941
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Нати, не е от лекарствата за високо кръвно... Креатинин, уреа и пикочна кисела се редуват над горна граница от 2021. А хапчета пие от 7-8 месеца може би.

НВ-ВМХ може ли при тези показатели? Нали уж заради бъбреците не трябвало да се прекалява с месото... А то този режим е доста месце...

Не знам как ще му кажа за бирата Flushed

# 421
Може ли да препоръчате някакви добавки за високи триглицериди? На майка ми от доста време са високи, пие само за холестерола, но не и за тях. Изписаха и статини, но в честите нежелани реакции прочете кофти неща и не иска да ги пие. Освен омега да и взема, какво друго може?

# 422
Не съм чула някой да си е повредил бъбреците от вмнв... Някакви градски легенди са това. Виж такива дето са си оправили кажи-речи всичко дето му има на твоя хубавец има и не са малко.
Има информация много, не ми е цел да го обръщам тук на тема за такова хранене. Просто не го отхвърляйте като вариант преди да сте проучили и тогава да решавате.

# 423
  • Mediterraneo
Изписаха ми Вентолин и Пулмикорт сутрин и вечер, инхалери. Вечерта не е ли неподходящо да се приемат? Имам някакви спомени от децата, ама вече съм забравила. Да не е да ме оставят будна цяла нощ.

# 424
Нати, не е от лекарствата за високо кръвно... Креатинин, уреа и пикочна кисела се редуват над горна граница от 2021. А хапчета пие от 7-8 месеца може би.

НВ-ВМХ може ли при тези показатели? Нали уж заради бъбреците не трябвало да се прекалява с месото... А то този режим е доста месце...

Не е много месце този режим. Много мазно е.

# 425
Геринце, проверете за лецитин, че не съм много сигурна.

Само веднъж са ни изписвали пулмикорт с вентолин, но сякаш и в късни часове се падаха инхалации. Не помня да е имало проблеми със съня.

Нати, най-вероятно ще е на кето или НВ-ВМХ. Някой друг месец ще пуснем пак контролни изследвания. Благодаря на всички, които се включиха с коментари. Оттеглям се да не досаждам много Bowtie

# 426
Може ли да препоръчате някакви добавки за високи триглицериди? На майка ми от доста време са високи, пие само за холестерола, но не и за тях. Изписаха и статини, но в честите нежелани реакции прочете кофти неща и не иска да ги пие. Освен омега да и взема, какво друго може?

Майка ми много добре се повлиява от Хепасейв капсули, точно за триглицериди, но от повече от месец изчезна от аптеките, не знам какъв е проблема. Основната съставка е екстракт от корени на Пикрориза курроа /Picrorhiza kurroa и сега ще търся други добавки такива ако има.

# 427
Пиши ми моля те, ако трябва и на лични, ако намериш такива добавки.

# 428
В този препарат виждам,че има от съставката - Picrorhiza kurroa

# 429
  • София
Скрит текст:
От 2-3 години проблеми с газове, подуване... глад нощем (проблеми със захарта нямам).
Ще пускам фецес (и в серум) търсене на хеликобактер... по предписание на лекар вътр. болести.
Какво мога да пусна още с тази проба (фецес), че не всеки ден ще предавам... може би паразити?
ЕДИТ:  Лаборатории Зинвест - добри ли са (по Нзок са ми предписани) - досега основно в Бодимед съм пускал. Ситилаб   ми бяха от лекар препоръчани.
Скрит текст:
Аз съм много доволна от Зинвест. Бързи и коректни са (и най-евтини в сравнение с останалите лаборатории).

Това не разбирам как се тълкува?

Иначе в Зинвест нещо ми се видя много самодейно... (иначе сестрата, от старата школа, все едно не ми е взимано кръв, за разлика от Бодимед още стои тъмно петно)... та тази на компютъра ми пусна само тези по НЗОК... а в секция "терапия" имах още няколко с думи описани... но заради фецеса (който само веднъж на 1 или две седмици... изпращали в Германия) - така или иначе отидох и до Бодимед (правят го на място), но ме бодоха втори път (с какво се третира този "оток"?)
ПП - Възможно ли е няколко прахчета с парацетамол да са вдигнали осезаемо иначе високите алат, асат, ГГТ? Винаги съм се чудел кога не трябва да се правят изследвания (опасявах се за добавки, но явно те са цвете пред аспирин/парацетамол)

# 430
С нещо за разширени вени, ако имаш - това за отока. Хепароид, Лиотон, Троксерутин и от сорта. Което и да хванеш, все ще ти помогне, ако тепърва ще купуваш нещо виж което е най-евтино.

# 431
Изписаха ми Вентолин и Пулмикорт сутрин и вечер, инхалери. Вечерта не е ли неподходящо да се приемат? Имам някакви спомени от децата, ама вече съм забравила. Да не е да ме оставят будна цяла нощ.

Вентолин е бронходилататор, пулмикорт е кортикостероид.

Аз си пръскам и вечер помпичка фостер, съдържаща бронходилататор и КС, но с други формули, защото астмата се активира точно нощем. Не би трябвало едни да влияят на съня, други не.

natka, зная ги тези неща за червения ориз, че е натурален статин и за добавките, че не са контролирани. Но това беше по препоръка на добър ендокринолог и то само за опит, за известно време. Имам доверие. Все пак не всички добавки са едно към гьотере, има и качествени.

# 432
А, моето възражение беше по повод на това че първо пробвате вкисналия ориз, пък после статин евентуално ако не стане с това. А то е един статин и ако не стане друг статин, най-вече това имах да кажа. Много хора искрено вярват че избягват приема на статини по този начин и се радват, и се хвалят...
Не са всичките едно към гьотере, разбира се, просто няма гаранциите които важат за лекарствен продукт че е точно. Т.е. може да е много прецизно направено, но може и да не е, те и не са длъжни да е - разчиташ едва ли не на съвестта им.

Инхалаторите щом са предписани с точно указано кога да са, лекарят ще е имал съображение да ги напише по това време. Той Вентолин и по-често е при нужда но явно са преценили че сега ти трябва и редовно да е. След кортикостероида предполагам си знаеш че трябва хубаво изплакване на устата от него, но да напомня че прави проблеми ако се забравя това.

# 433

Ето това е от европейските гайдлайни за дислипидемия, как да повлияете на холестерола чрез лайфстайл промени. Общо взето без алкохол, отслабване, спорт и по-малко ядене на вредни неща. По-малко въглехидрати, наситени и транс мазнини също. НВ-ВМХ повечето хора го приемат като режим да ядат само мръвки, а това само ще влоши нещата и с холестерола и с бъбреците. Иначе щом и в гайдлайните пишат за този червен ориз, явно наистина има известна полза от него. Няма да е колкото статините, но все пак за по-нискорискови пациенти може да е добра идея.

Иначе наистина не мога да разбера тоя страх от статините, имайки предвид доказаните им действия против атеросклерозата, и факта че сърдечно-съдовите проблеми са номер 1 причина за смърт в България, но вие си знаете.

По принцип за нивата на холестерола, за да се сметне дали да се прилага терапия или не, трябва да се изчисли риска на пациента, спрямо възраст, кръвно, тютюнопушене, нива на холестерол, пол и др. На мен не са ми известни тези рискови фактори при него, но ЛДЛ 4.7 е много над това, което се цели при хора със сърдечно-съдов риск. При нисък риск е желателно да е под 3, при среден се цели под 1.8, при висок се цели под 1.4. С начални стойности от 4.7, ние със статин ще видим зор да го свалим до нормални стойности, камо ли само с диета и добавки. Идете на лекар.

# 434
Как протича изследване за остеопороза?
Бях при ендокринолог, за дефицит на Витоша.Д /резултата ми е 39/ ми изписа Солигамма 1000 по 1т. дневно. Смятате ли,че терапията в тази доза е достатъчна?

Общи условия

Активация на акаунт