Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 853
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
Бързо да минава!  Ако търпи компреси с вода и оцет.

# 721
Лекарят отказа да ми изпише повече антибиотик. Ще се моля по аптеките.
Благодаря за съвета за пулмолог
По-добре отиди на друг лекар. И да се молиш им е забранено да продават антибиотик без рецепта.

# 722
Ходих и в дежурен кабинет вечерта при друг лекар. Изписа ми само сироп с уточнението, че бронхита понякога отшумявал и по шест седмици. Аз така няма да преживея. Вечер все едно съм астматик
Всъщност след като на днешната рентгенография пише бронхитни изменения двустранно означава, че аз съм си болна , нали. То какво да отшумява на не излекувано

# 723
То не само че е забранено, не съм сигурна могат ли изобщо да продадат без рецепта - тя електронната рецепта се зарежда в аптечната програма и продажбата минава през нея по принцип. Поне последно като имах досег с такава дейност така работеше. Вече не знам дали са сложили ограничения за тези неща дето само с електронна могат, само така да могат да се изпишат от аптеката, докато имах досег не бяха така а можеха и с бяла бланка.

# 724
Цитат
Аз така няма да преживея. Вечер все едно съм астматик
Астматиците как преживяваме? Аз кашлям жестоко вече трети месец, без да съм се разболявала, поне не съм разбрала нещо да ме е споходило. Обикновено разбирам, защото и леките за другите инфекции, мен ме свалят тежко.

# 725
Образно казано го казах. Благодаря на всички.

# 726
Ходих и в дежурен кабинет вечерта при друг лекар. Изписа ми само сироп с уточнението, че бронхита понякога отшумявал и по шест седмици. Аз така няма да преживея. Вечер все едно съм астматик
Всъщност след като на днешната рентгенография пише бронхитни изменения двустранно означава, че аз съм си болна , нали. То какво да отшумява на не излекувано
Със снимката при ЛЛ, да те изпрати на пулмолог.

# 727
Могат без рецепта да дават. Писах как колега снабди половината смяна с АБ от малък град. Не е редно, но явно няма софтуерни ограничения.

# 728
Е това е супер тъпо тогава... Значи само на приказки са само електронни рецептите, ако действително могат да продават нормално, както се продава аспирин. Ако е била нормална продажба де, а не някакви уговорки с аптеката те да ги изпишат от обекта по друг начин и пак да му ги дадат.

# 729
Всъщност има ограничения. Последно имах изписан антибиотик с кутия 10 таблетки. Исках да взема от 14, не може. Водят си се определена бройка и им ги отчитат по рецептите. А аптекарката ми е близка приятелка.
Явно в малката аптека са се въртяли някакви схеми.

# 730
Едва ли е по друг начин. Колежки си заявиха различни видове, той им ги донесе на другия ден.

# 731
Здравейте, в неделя сутрин дъщеря ми спука спонтанно тъпанче заради вирусна инфекция. Ходихме в ИСУЛ, назначиха антибиотик през устата и антибиотични капки Дукреса (оказаха се очни капки с дексаметазон и левофлоксацин) за едното ухо. Указания да не се мокри да не тръгне инфекция. Днес се усетих , че капя антибиотичните капки в лявото перфорирано ухо, а не в дясното както е написано. Не знам може ли да се е объркала лекарката като е писала рецептата кое ухо е или аз не съм разбрала , че трябва да се капе антибиотика в здравото ухо. Ходихме днес в нашата поликлиника първо при джи-пи после при УНГ и всеки казва различно. Джи-пи казва, че при перфорация нищо не трябва да влиза в ухото, УНГ казва - да именно в перфорираното се капе, но смени очните капки с Гентазон , на който пък в листовката изрично пише да не се прилага на перфорирано тъпанче... Надявам се някой препатил тук да има понятие кое е правилно, за да не прекъсвам лечение.

Последна редакция: пн, 24 фев 2025, 20:13 от briax

# 732
Всъщност има ограничения. Последно имах изписан антибиотик с кутия 10 таблетки. Исках да взема от 14, не може. Водят си се определена бройка и им ги отчитат по рецептите. А аптекарката ми е близка приятелка.
Явно в малката аптека са се въртяли някакви схеми.
Ако изписването, т.е. продажбата минава през рецептата, няма как да дадат по-голямо количество.

# 733
  • София
Мерната единица е ng/ml
16.00 при граници от 4,8 до 42,2.
Моля за съвет за лечебна доза вит. Д за тийнейджърка, която е болна от почти 2 месеца от полу-"грип". В смисъла на полу-симптомии. Редува полу-здрава с полу-болна, тестовете от аптеката нищо не показват. През половината дни има Т 37.2 - 37.4. Последно пие атибиотик. Има лекуващ лекар УНГ.
Вит.Д е 16.00 при граници от 4,8 до 42,2.
Колко вит Д да пие докато оздравее?
Тежи около 55кг

# 734
  • Бургас
Здравейте, в неделя сутрин дъщеря ми спука спонтанно тъпанче заради вирусна инфекция. Ходихме в ИСУЛ, назначиха антибиотик през устата и антибиотични капки Дукреса (оказаха се очни капки с дексаметазон и левофлоксацин) за едното ухо. Указания да не се мокри да не тръгне инфекция. Днес се усетих , че капя антибиотичните капки в лявото перфорирано ухо, а не в дясното както е написано. Не знам може ли да се е объркала лекарката като е писала рецептата кое ухо е или аз не съм разбрала , че трябва да се капе антибиотика в здравото ухо. Ходихме днес в нашата поликлиника първо при джи-пи после при УНГ и всеки казва различно. Джи-пи казва, че при перфорация нищо не трябва да влиза в ухото, УНГ казва - да именно в перфорираното се капе, но смени очните капки с Гентазон , на който пък в листовката изрично пише да не се прилага на перфорирано тъпанче... Надявам се някой препатил тук да има понятие кое е правилно, за да не прекъсвам лечение.

Моя син два пъти е пукал тъпанче заради инфекция. И двата пъти само пи антибиотик. Не са му били назначени капки.

Общи условия

Активация на акаунт