Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 996
  • 736
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Така да питам. Преди 2 месеца си правих ПКК беше добра, с леки отклонения холестерол и захар 6.
След това си мерих захарта една седмица беше нормална. Сега от 2 седмици сутрин ми е 5,7 до 6,00 вечер от 8,9 стига до 12. В понеделник имам час при ЛК.  С един бъбрек съм и ми е много притеснено, дали съм развила диабет.

# 106
Ако редовно е към 6 на гладно тая КЗ, не е добре наистина. Дори само това си е повод да се провери по-обстойно. За вечер все пак зависи и какво е с консумирано през деня, там по-трудно може да се съди но 12 пак е много високо.

# 107
Профил като правя сутрешната ми е най-висока, вечерта най-ниска. С преддиабет ме диагностицираха, като индикация беше захар на гладно от вена 5.86 и от периферна кръв 5.27. На пръв поглед нормални стойности.
Тия стойности ако са измерени преди вечеря и преди измерване ако не сте яли 3-4 часа, а сте пили само вода, захарта е много висока и говори за поне преддиабет.
Знаете, двукратно измерена на гладно сутрин 7 и случайно измерена над 11 двукратно говори за диабет.
Посетете ендокринолог да назначи изследвания.
Хубаво е ако правите натоварване с глюкоза да измерите не само захарта трикратно, но и инсулин. Второто по спомен не се покрива от касата, но ако докторът реши да направи изследване с натоварване с глюкоза, по-добре си платете и второто, да имате по-ясна картина. Но захарта е висока, ако не сте яли преди това няколко часа.

# 108
  • София
Ако терапията с лекарства е изписана в амб. лист (а не на рецепта) - ще важи ли за пред фонд (застраховател) -а или в аптеката?

Има ли значение къде се пуска изследване за хеликобактер пилори (фецес и серум)?

# 109
В аптеката това със сигурност не важи, амбулаторният лист не е рецепта. Да не говорим че за някои видове лекарства рецептите са само и единствено електронни. За застрахователя най-добре да ги питаш, точно защото дори и да искат да видят рецепта, тя ако е електронна ти няма как да им я покажеш.

# 110
Мисля, че важи в аптека. Все пак епикризите също важат в аптеките. Но някои видове лекарства са само с електронни рецепти, например антибиотиците.

# 111
Амбулаторният лист не е рецепта, епикризата също не е. Вече ако някой се е съгласил да даде и така, си е негово решение но е нарушение по принцип това, не че не се случва. И съм ставала свидетел съответните органи какво мислят по въпроса ако се случи да го установят Grinning Точно за амбулаторен лист беше, от преглед при някакъв професор дето явно му е било под нивото да награца там една бланка, в случая беше за метформин и беше преди няколко години когато беше на хартиена бяла рецепта. Грам не се впечатлиха че съвсем ясно си пишеше терапията на този амбулаторен лист.

# 112
За лекарства, извън тези по рецептурна книжка и електронни  рецепти, се иска и рецепта от застрахователите. Не само амб. лист.

# 113
Здравейте, тази вечер видях че имам червено петно на гърдата.
Но долната част под зърното.. Някоя имала ли е?

Аз имам под гърдата, тъмно петно. Казаха ми, че може да е псориазис. На 22 февруари имам час при друг лекар, да видя дали ще потвърди диагнозата.

# 114
  • IC 1101,Abell 2029
Някой от Стара Загора може ли да каже защо д-р Станислав Абрашев-отоларинголога е неоткриваем?!

# 115
  • София
При какъв специалист трябва да отида за инжекция против тетанус - настъпих ръждясал пирон. Само не ме пращайте пти личния, моля.

# 116
Ами точно при ЛЛ трябва, тя те праща на в манипулационна, поне при моята е така. Отсреща има манипулационна, където и кърлеж са ми вадили.
В РЗИ да опиташ освен?

# 117
  • София
Невъзможно ми е.
Мислех нещо с допълнителното здравно, ама не съм сигурна при какъв специалист трябва да отида - вътрешни или инфекциозни...

# 118
Тя инжекцията за тетанос е два лева и поставянето три, за пет лева не си струва да се занимаваш с допълнителното.

# 119
При какъв специалист трябва да отида за инжекция против тетанус - настъпих ръждясал пирон. Само не ме пращайте пти личния, моля.
В спешното правят безплатно, поне в Пловдив. Не се знае колко ще чакаш обаче, и не знам във всеки град дали е така. Налага ли се някаква хирургична обработка на раната?

Общи условия

Активация на акаунт