Бързи здравословни въпроси и отговори – 50 (Юбилейна тема!)

• 19 892
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
Според мен не трябва да го спираш.

# 616
  • София
Клиндамицинът едно време ми изгори вътрешностите. Считам, че имам непоносимост към него. Силен АБ е.

# 617
  • Бургас
Относно пиенето на антибиотици. Наблюдението върху моето дете и мен е, че ако още след втория прием няма чувствителна промяна (не да се оправите напълно, но да почувствате някакво подобрение), значи антибиотика не е правилния за съответната бактерия. Чудя се на хора, които пият от 5 дни антиботик и си мислят, че все още не е започнал да действа. Антибиотика започва да действа още от първия прием ако е правилния.

# 618
Антибиотика започва да действа още от първия прием ако е правилния.
Абсолютно!

# 619
  • пустинята Гоби
5 дни ясно, че са много, но два приема понякога са малко за да се разбере накъде върви лечението.

# 620
  • Бургас
Не са малко. Има антибиотици, които се пият само 3 дни (3 приема на 24ч).

# 621
  • пустинята Гоби
Разбира се, че не говоря за такива антибиотици. Две деца имам, знам кога започват да се оправят и не, не винаги е след втория прием. Аз антибиотик за усложнения слез вирусна инфекция не съм пила, само за бактериални проблеми, там също два приема не винаги са достатъчни.

Няма нужда друг са ми казва, дали са малко 2 приема или не. Сякаш нямам личен опит. За вас е така, за мен не е така.

# 622
Два дена трябват на АБ за да се натрупа и да почне да действа. Под действа имам предви очевидно да започне подобрение в приемащият го.
Абсурд от първото хапче да станеш кукуряк...освен ако не е някаква конска отровна доза, ама пак се съмнявам.
Също от личен опит пиша....

# 623
  • Mediterraneo
Моят опит е сходен. Случвало се да започне да действа след 72 часа, особено при по-тежки състояния.
А относно пиенето на един и същи антибиотик за всичко, щото, видиш ли, действал добре на нещо, няма да го коментирам. С такова пиене на антибиотици се докарва само резистентност.

# 624
  • Burgas, Bulgaria
Няма смисъл да се сравняваме. Всеки човек, различно реагира.
Този път е на Ксим@бак .
Ще се оправи .

# 625
Резистентност се докарва, ако пиеш антибиотик всеки месец.
Не знам що за резистентност би се получила при пиене веднъж на две години.
Пила съм Фунголон за гъбички по ноктите, изследване на черен дроб всеки месец.
Акне лекувах с 8 хапчета Доксициклин дневно, отделно мажех антибиотичен разтвор.
Затова от няколко години съм ги спряла, самите лекари също намалиха предписването им. За сложни инфекции обаче няма как.

# 626
Този резултат на туморен маркер притеснителен ли е? В норма, но все пак завишен? Мъж на 70 години, с фамилна обремененост.
маркер total PSA      3.550µg/l   До 4.300

# 627
  • Бургас
Този туморен маркер се увеличава също при увеличение на простатата (хиперплазия), както и при възпалението й, при това в пъти. Според мен е ОК.

# 628
Резистентност се докарва, ако пиеш антибиотик всеки месец.
Не знам що за резистентност би се получила при пиене веднъж на две години.
За съжаление, отделният човек не развива антибиотична резистентност, а бактериите стават резистентни към антибиотиците. Т.е. дори и аз да не съм пила антибиотици последните двадесет години, в резултат на масовото пиене на антибиотици, мога да имам бактериална инфекция, за която да няма ефективни антибиотици. Това ми се случи след операция декември. Прибрах се в къщи с вътреболнична инфекция, след направена антибиограма се оказа, че бактериите са силно резистентни, няма никаква възмножност за орално лечение, само венозно в болница.

# 629
Мда, в нашите болници се дава масово антибиотик на всеки с повишено CRP, a в някои и хигиената не е на ниво, което води до създаване на свръх резистентни щамове.

Общи условия

Активация на акаунт