За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 113

• 23 202
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте мамита
Бебо от 3 дена не след всяко хранене, но повръща известно време след хранене например 1час (ориентировъчно) понякога е и повече.
Повръща предимно когато се обърне по коремче или ако го държим изправен за коремчето. Възможно ли е само това да е причината или трябва да се притеснявам.
Чух се с педиатъра, каза че за момента не се налага да му давам нищо. Но при всяко едно връщане се притеснявам
Ако е малко(една супена лъжица да речем) няма проблем. Ако е на фонтан и обилно тогава вече е добре да се открие причината.

# 646
Моля ви, не говорете глупости, че ако бебето огладнява на по-често от заветните три часа (!!!) кърмата не била хранителна. Това няма нищо общо с истината и заради такива митове и легенди много жени не успяват с кърменето дори когато имат желанието да дадат най-доброто на детето си (майчиното мляко, а коластрата е още по-важна даже). Също и бебето не бива да се храни на режим, а на поискване, газовете са нещо напълно нормално на тази възраст също.

Препоръчвам ви консултация с консултант по кърменето, който има IBCLC - това означава, че този човек е учил сериозно и е минал сериозен изпит и ще може да помогне да върнете бебето на гърда. На 18 дена изобщо не е късно. И дохранването е напълно излишно, ако бебето пълни памперси и наддава.

# 647
И ние сме в такава ситуация, но хлапето вече става на 2 години. Монтирахме тази ограда - беше единствената подходяща за монтаж м ждубстена и парапет със струни. Мога да ви гарантирам, че доста натиск и тръшкане е видяла досега и не се е счупила.
https://www.bonami.bg/p/pregrada-za-vrata-ot-masiven-buk-estestv … &utm_nooverride=1

Вече сме във фаза на брутално препускане с пълзене и бебето буквално не се спира. Проблема е, че живеем в мезонет и имаме стълби. В тази връзка какви ограждения използвате? Разглеждах във всички възможни магазини, но ми се струват паянтови. Моят младеж е доста силен, мести столове и табуретки само, за да мине от там, от където е решил и ми трябва нещо здраво, което да го удържи да не падне по стълбите.

# 648
Здравейте, за нещастие детето ми попадна при родители, които хептем не знаят какво да правят.

Историята е следната, детето ми е на 18 дни, преносено със седмица. Наложи се да седи две седмици в неонатологията, защото водите ми бяха зелени и той се беше нагълтал с тях. Получи лека белодробна инфекция, която се излекува бързо, но го задържаха да го наглеждат. Хранен е там само с адаптирано мляко. Аз цедях кърма. Той не суче и сега давам кърма от шише. Вкъщи е почти от седмица, като спазвам режимът на болницата като часове, през деня на 3 часа, нощно едно, общо 7 хранения за деня.

Първите два дни бяха песен, бебе като от приказка. По веднъж, два пъти на ден размразявах коластра, знам, хубаво е да се дава. Милилитрите ги увеличихме спрямо болницата до 120, в болницата ядеше 80 до 100 последно. Всички се оплакваха, че е много лакомо бебе и не спира да проси храна. След първите два дни вкъщи получи малко колики, както и аз бях яла малко люто. Спрях и да давам коластрата. Това го овладяхме, както и газовете, сега не се свива и няма характерния плач за стомахче. Сега е само рев за храна, огладнява около час и половина, максимум до два часа след ядене. Днес почти не е спал, от следобяд досега 4 часа не спря. Накрая в ужас и мъка какво да правим дадохме адаптирано мляко, заспа веднага доволен, усмихва се и няма вече драма.

Имам съмнения за хранителните ми качества на кърмата. За "кърмещите от шише", правилно ли е пак да се спазва режим на 3 часа, както и милилитрите запърви месец да са до 120?

Кърмата се обработва по-бързо от организма на бебето от АМ, затова иска по-често, не защото не е хранителна кърмата ти. Няма такова нещо като нехранителна кърма! Ако ти имаш дефицити на дадени витамини/минерали, кърмата също няма да ги съдържа, но като хранителна стойност (белтъчини, мазнини, въглехидрати) кърмата винаги е “стандарт”!

Най-добре храни на поискване. И съвсем добронамерено те съветвам да слагаш бебето на гърда за да се научи да суче - може да отнеме доста време и доста неуспешни опити, но си струва.

Успех!

# 649
  • Пловдив
Колко време е препоръчително бебето да лежи в такъв тип люлка ? Слагам и юрганче в самото гнездо, за да е по-малко пропадането надолу.

# 650
Два пъти на ден до 15-20 минути макс. И ако бебето заспи, веднага трябва да се премести

# 651
+1 към долното. Съвременните препоръки са бебето да се храни на поискване, независимо дали е на кърма или АМ. Бебетата смилат АМ по-бавно, тъй като е изкуствено мляко и затова могат да издържат 2-3 часа между храненията. Кърмените новородени преработват млякото по-бързо и трябва да имат около 8-12 хранения на денонощие.

Първото ми дете храних с кърма от шише, ядеше си на 1.30-2 часа. Чак около 3-4 месец започна да увеличава интервалите на хранене.

Моля ви, не говорете глупости, че ако бебето огладнява на по-често от заветните три часа (!!!) кърмата не била хранителна. Това няма нищо общо с истината и заради такива митове и легенди много жени не успяват с кърменето дори когато имат желанието да дадат най-доброто на детето си (майчиното мляко, а коластрата е още по-важна даже). Също и бебето не бива да се храни на режим, а на поискване, газовете са нещо напълно нормално на тази възраст също.

Препоръчвам ви консултация с консултант по кърменето, който има IBCLC - това означава, че този човек е учил сериозно и е минал сериозен изпит и ще може да помогне да върнете бебето на гърда. На 18 дена изобщо не е късно. И дохранването е напълно излишно, ако бебето пълни памперси и наддава.

# 652
  • до най-прекрасния мъж
Кърменето е най-добре да е на поискване. Кърмените бебета в началото може да сучат над 10-12 пъти в денонощието. Хранене под час е по-възможно при прием на АМ, не и на кърма. Моето дете ядеше по 40-50 мл АМ в началото или 90 мл кърма (аз се цедях, но нямах достатъчно и много бързо ми спря). Вече на АМ си ядеше на 3 часа, но количеството беше малко, предвид че се оказа с киселинен рефлукс и докато разберем защо не яде, отне време. Към втори месец, като открихме проблема и мина на специално мляко, започна да яде по 110-120 мл и даже на три месеца сама мина на 5-кратно хранене и през нощта не ставаше изобщо.

# 653
  • България
+1 към долното. Съвременните препоръки са бебето да се храни на поискване, независимо дали е на кърма или АМ. Бебетата смилат АМ по-бавно, тъй като е изкуствено мляко и затова могат да издържат 2-3 часа между храненията. Кърмените новородени преработват млякото по-бързо и трябва да имат около 8-12 хранения на денонощие.

Първото ми дете храних с кърма от шише, ядеше си на 1.30-2 часа. Чак около 3-4 месец започна да увеличава интервалите на хранене.

Това с нехранителната кърма е много гадно твърдение! В началото и моето бебче ядеше по час и бързо огладняваше, при което близките ми скочиха, че сигурно е нехранителна. Дори и моя мъж започна да дудне в тон да дохранваме с АМ. Около 2 седмици издържах така, докато на малкия не му понесе смесването и беше много кисел. Реших да мина само на кърма след като се заинтересувах по темата и през 5-6 дни го теглихме. Наддава си- 1 месец +1 кг, 2 месец ще сме към +1.5кг. Ще видим с точност другата седмица. Така че не се отказвайте да кърмите и слушайте инстинктите си. Потърсите помощ, не е срамно и само ще научите повече.

# 654
  • София
Моето бебе беше с рефлукс ,кърмено на поискване, сучеше на час и половина-два.В някакъв момент реших, че не му стига и пробвах да давам изцедена кърма с шише за няколко дни, резултатът беше, че той повече от 80-90 грама не пиеше.Ядеше малко и начесто и така докато не премина рефлукса.
Със захранването нещата се обостриха още повече , жълтъка не му понесе, повръщаше ... сега е на почти 9 месеца и смятам скоро пак да го пробвам.

# 655

Аз нямам толкова кърма, сигурно ще минем на смесено. Благодаря!

# 656
  • до най-прекрасния мъж

Само да знаеш, че ако не стимулираш чрез цедене е твърде вероятно да ти намалее още кърмата и да спре в някакъв момент.
И да вметна АМ НЕ е изкуствено мляко, а адаптирано към нуждите на човешките бебета животинско.

# 657
Здравейте
това бялото горе на венеца  афта ли е или наченка за зъб, според вас

# 658
Според мен афта. Горните са по-централно.

# 659

Направете консултация с добър консултант по кърмене, може да ви помогне в това отношение. Има значение колко често цедите и дали го правите през нощта; също каква помпа ползвате и дали фуниите са правилният размер за вас. Може да правите и компресия на гърдата, докато изцеждате, помага да изцедите повече.

Консултант може да помогне и да върнете бебето на гърдата, още е малко и има шанс. Второто ми дете също засука трудно и известно време яде от шише, но от края на първия месец вече само се кърми.

С по-често цедене/кърмене ще се увеличи и кърмата.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 11:30 от Tessaria

Общи условия

Активация на акаунт