Банята - тема 48

• 28 165
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Мда и аз мисля, че трябва да са със защита за влага и мокрене. Колкото по-малка баня, толкова повече.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 21:30 от Angel_Dust

# 496
Мога ли да сложа нормални лампи в малка баня? Банята е 4 кв.,душа и мивката са на срещуположни страни. Имах идея за лампи Тифани от двете страни на огледалото. Снощи ми изкочиха и ги купих вече. Днес познат ми обяснява, че няма да стане, понеже лампите в баните трябвало да бъдат специални за мокри помещения.
По добре ги сложи на някоя външна тоалеткс и не си прави опити с проба - грешка , че грешката може да не е много приятна

# 497
Щом мивката е далеч от душа и лампите са над огледалото може и обикновени. Но гледай да не са с абажури обърнати нагоре, защото може да се събира вода от конденз.  Ето статийка по въпроса:
https://www.led-zona.bg/led-osvetlenie-za-banya-zonirane-vidove-led-tela

# 498
Добре, явно пак ще.е компромис. Дали има пендели за баня? Ако мога да намеря такива и да ползвам само шапките на лампите, дали няма да св получи?
Благодаря, ЧС! Надолу гледат.
Преди да питам тук, четох подобна статия. Вярно е, пе някои  си слагат и пералните в банята.

# 499
То не е проблем абажурът, а това че трябва крушките да са затворени и да не полепва влага по тях. Според мен стават всякакви абажури, които затварят крушката изцяло.
Аз съм с лед плафони без влагозащита и няма никакъв проблем. За гаражите купих някакви без много да гледам, после видях, че са с влагозащита, която се състоеше от най-просто лепящо уплътнение като това което се слага на вратите.

# 500
Аз съм сложила двустранно на огледалото лампи с влагозащитено изпълнение за баня, не посмях обикновени, че съм си имала два пъти вземане - даване с чичо ток - първия път точно в банята, хич не е приятно, меко казано.
Ако можеш да вземеш аплици с влагозащитено изпълнение, но да смениш абажурите с желаните от теб, няма да имаш проблем, мисля.
За обикновени лампи банята трябва да е доста голяма, а в нашите по 4 квадрата (обичайно) парата е навсякъде.

# 501
Да, и аз така го мисля сега. Да ползвам шапките на лампите с други влагоустойчив кабел. Не намирам подходящи, обаче. Трябва ми да са дълги.

# 502
Ох, и мен ме вълнува тази тема. В търсене съм и аз на пендели подобни на тези, но не откривам такива за баня. Искам ето такива да сложа горе долу, и аз така - отстрани на огледалото. Но и моята баня не е огромна. Не знам къде ще ги намеря. Като се замисля те май по-скоро за красота ще стоят,защото мисля огледалото да е със скрито осветление, отделно луните и сега осветяват достатъчно. Ако не открия може би ще се откажа.
То и луни за външен монтаж не си намирам каквито искам - квадратни, но със заоблени ръбове. Все ги измислям едни... Ако продължавам така и тази година няма да направя ремонт. Трябваше да е миналата, отложихме го за тази. Grinning Red Soul, ако откриеш нещо свиркай. Blush

# 503
И на мен сякаш осветлението на банята ми беше най-трудно да намеря такова, каквото е в главата ми. Ама се срещнахме все някъде по трасето - то съобразяваш хем стил, хем модел, пък колко място имаш, пък с друго да се съчетае, пък накрая и финансово да не е на цената на цялата баня...ред изисквания, банята малка, изборът реално малък, а мераците - големи  Simple Smile

# 504
Ами, аз до сега рових. Намерих някакви неща, ще видя дали могат да се преработят моите лампи. Четох, че в трета зона, май беше, могат да се сложат ip21  лампи. Май намерих такива, дори в България и то само, кабел ли се нарича това.
Открих пендели подобни на тези, които търсиш, Боби, но са в тукашен сайт.
https://letsleds.nl/product/badkamer-set-hanglampen-30-en-40-cm- … qY1RoCtGoQAvD_BwE

Кубратова, какви са твоите лампи в банята?

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 22:53 от red soul

# 505
Ако се колебаеш, посъветвай се с електричаря преди покупка.

# 506
Да, и аз така го мисля сега. Да ползвам шапките на лампите с други влагоустойчив кабел. Не намирам подходящи, обаче. Трябва ми да са дълги.

Всеки кабел е водоустойчив, то това е дефиницията за кабел - проводник с изолация. Тези дълбоки абажури също са безопасни, защото никакви пръски няма да влязат вътре (IP 44 пази от пръски, не от пара), а и топлината от крушките не позволява конденз. И затова в тази зона, далеч от душа няма проблем.

# 507
  • София
И аз с нестандартно осветление в банята Joy
Основното е градинска лампа - аплик.

# 508
Ей това съм харесала, обаче не пише какво IP е. Само в описанието пише, цитирам: "Проектиран според последните тенденции, той ще украси много стаи - хол, коридор или баня."
https://www.emag.bg/pendelego-interiors-gu10-20-sm-230v-cheren-z … tm_medium=android

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 10:53 от Bobby®

# 509
Aко искаш погледни тази селекция. Всички са с IP44 и нагоре. Има един-два модела дето май можеш да използваш само висящата част. A какъв цокъл се търси?
Това например го дават да е точно такова - само висящ кабел IP44.

Общи условия

Активация на акаунт