Банята - тема 48

• 28 168
  • 745
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, следя ви от много време и съм изумена от всички идеи и решения на проблеми, които давате. Дойде и моя ред за ремонт на банята. Зациклих на темата с осветлението. Банята е 7кв.м. разделена на сухо и мокро помещение с преградна стена - мокрото е 2кв.м. и остатъка е сухо. Мислите ли, че 3 от тези лампи ще бъдат достатъчни - https://www.lampite.bg/led-lampa-za-okachen-tavan-atuel-led-24w- … 4000k-22-cm-ip54/ Една в мокрото и 2 в сухото помещение. Като допълнително осветление ще имам лед огледало и лед ленти в ниша.

Може ли и някакво мнение за вентилатор и лира за отопление за същата баня?

# 571
Здравейте, следя ви от много време и съм изумена от всички идеи и решения на проблеми, които давате. Дойде и моя ред за ремонт на банята. Зациклих на темата с осветлението. Банята е 7кв.м. разделена на сухо и мокро помещение с преградна стена - мокрото е 2кв.м. и остатъка е сухо. Мислите ли, че 3 от тези лампи ще бъдат достатъчни - https://www.lampite.bg/led-lampa-za-okachen-tavan-atuel-led-24w- … 4000k-22-cm-ip54/ Една в мокрото и 2 в сухото помещение. Като допълнително осветление ще имам лед огледало и лед ленти в ниша.

Лирата да е задължително алуминиева, за да не ръждяса на 3-тата година. Pax Cata за вентилатори в зависимост от бюджета.

# 572
  • София
Pax, fresh, cata и от мен за вентилатори...

# 573
Katri, не знам за самото вграждане на посочената мивка Roca, но по отношение на формата исках да ти кажа нещо. На снимката поне изглежда като мивка с не много силен наклон вътре в коритото. Ние имаме такава в банята. Не същия модел, но така с по-слаб наклон. Не знам и аз как се заблудих, че съм загледала този модел. Може би защото търсех шкаф pvc с мивка 60 см и останалите детайли ми убягнаха. Този тип наклони са адски неудобни. Често остават следи от водата, сапуна и пр. И все трябва да я позабърсваш. Докато при мивките с добре изразен наклон това нещо го няма.
Та  мисълта ми е да обърнеш внимание и на това особено предвид боите, за които споменаваш.

Аз пък за вентилаторите Pax и Cata съм малко пас. Имаме и от двата производителя флагманските модели. Всевъзможните им датчици и умнотии ме объркват. Само дето са тихи, да. Ама...

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 10:23 от Защо ме търсиш?

# 574
  • София
Аз имам от най-семплите cata, не са безкрайно шумни, нямат датчици, но се справят съвсем прилично. Имаме и pax, понеже работи нон стоп, което мен лично малко ме дразни, съм го настроила на някакъв минимум, по принцип ми е в мокрото да дърпа като пера и суша влага, но сушилня още нямам, та за това и не му трябва много, но една врата го дели от банята и понякога там не пускам нейния вентилатор, а оставям врататаотворена и пакса да дърпа, чудесно се справя, не съм забелязала нещо да му се обърква, работи си и наистина е страшно тих. В крайна сметка няма кой знае какви настройки и веднъж като ги направиш не се занимаваш с него повече. Единствено ако спре тока трябва да го вържеш пак към wi fi през телефона. Всъщност аз нещо в началото му се дразнех именно защото уж е умен, а няма кой знае какви настройки и, че не мога тотал да го спирам когато искам.

# 575
Казах че мен ме обърква, не че на самия уред нещо му става.

Аз искам да попитам за тези готовите душови корита какво мислите. Някой използвал ли е? Как се държат във времето? Омръзнала ми е драмата с наклоните и сифоните и започнах да оглеждам за някакво готово решение.

# 576
Казах че мен ме обърква, не че на самия уред нещо му става.

Аз искам да попитам за тези готовите душови корита какво мислите. Някой използвал ли е? Как се държат във времето? Омръзнала ми е драмата с наклоните и сифоните и започнах да оглеждам за някакво готово решение.
За във времето не мога да кажа, но в Италия масово се монтират. Забележки нямаме за баня на 5 години.

# 577

Лирата да е задължително алуминиева, за да не ръждяса на 3-тата година. Pax Cata за вентилатори в зависимост от бюджета.

Вентилатора с какъв дебит трябва да е за това помещение? Намирам Cata 190м3/ч 40dB за около 100лв и Cata 320м3/ч 42dB за около 140лв. Благодаря ти.

# 578
Зависи и от ф-то на тръбата.

Ето една статия която описва прилично как да се сметне
https://shop-online.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0 … 0%B0%D0%BD%D1%8F/

# 579
Вентилатора с какъв дебит трябва да е за това помещение? Намирам Cata 190м3/ч 40dB за около 100лв и Cata 320м3/ч 42dB за около 140лв. Благодаря ти.

320 кубика ми е вече малко като за кухня, 190 е предостатъчно, ама са много шумни. Докато се къпеш не е толкова проблем, ама после като си легнеш, а той бучи още половин - един час е гадно. Откакто имам новия си се родих - нищо не се чува, сам си тръгва, сам си спира, много бързо изважда парата от банята (за минути). Става дума за тази машинка от линка - само 21 децибела, автомат с много удачни функции и 132 кубика, което ми е предостатъчно. И има предни панели в 6 цвята освен бяло и черно. За 4 квадрата баня.

https://freshbulgaria.bg/bg/product/fresh-intellivent-2-0
https://freshbulgaria.bg/bg/product/preden-panel

# 580
И аз съм с интеливент от 5 години, идеален е

# 581
Дами, както се разбра, аз идея от ремонти нямам в практическата част. Пак прибягвам до вашата помощ. Идеята ми е за скрин, който да ползвам за шкаф за мивката в банята. Не сте длъжни да помните размерите и, затова казвам-малка 4кв.с не добро разпределение, според мен. 185/211 като и двете дълги стени за вече заети от врата и тоалетна.Тези схеми с програмата не са съвсем точни.

Това ми е идеята. Понеже в апа няма малка вана 100см,сложих душ кабина. В общи линии на тази стена виждам вана 100 см и тоалетна. Мисля я вградена и къса.Вратата ще бъдеплъзгаща се към коридора и ще бъде изместена, за да се сложи мивка.

Пак се активирах да търся шкафове, но с размери 80/45/90 не намирам.
Отделих си три варианта, но всички са дълги над 100 см.Размврите ум ги сложих по снимките.

Този е изключително запазен. Почти няма какво да му се орави, има мраморен плот, който може да се свали по желание.

Този пък е със свалена боя и е подготвен за работа.

108/49/92
Въпросът ми е, как смятате, ще може ли да св сложи шкаф с дтлжина 100 см и съответната дълбочина на тази ствна от 185 см, без да пречи на тоалетната.
Мисля, че когато се вражда, тоалетната излиза напред и не знам дали няма да е трудно ползването и.
Благодаря предварително!

# 582
Ако е до тоалетната, на късата страна, ще има ли място за отваряне на вратичките на шкафа? Ако вратата е плъзгаща се, тоалетната не може ли да се измести по-близо до мястото за вана/душкабина ?

# 583
Ами, тоалетната няма да я местя Имах такава идея, но тук ми обясниха проблемите, които млгат да дойдат и не ми се рискува.
За шкафа не знам. Аз и затова питам тук, че имат повечеопит с ремонтите.

# 584
Ред, трудно борявя с чертежи затова и обикновено не вземам участие в такива разисквания, но на показаната от теб схема ми изглежда  сякаш този шкаф ще е разположен така, че отварянето му е към вратата на помещението. Защо тогава да му пречи тоалетната чиния?

Аз пък си харесах плочки за банята на партера. Обаче в магазина много неприятно ме сюрпризираха, че не карали безплатно извън рамките на Пловдив. Преди 2 години за мокрите помещения на другия етаж ни ги закараха. При това нискък клас плочки на Kai. В сайта им също пише безплатна доставка за суми над 500 лева. Но служителката, на която попаднах, беше категорична, че нямали такава практика.
Оставих въпроса отворен понеже отидох само колкото да платя да ми направят елементарно просто проектче и да видя наживо модела плочки, който си бях харесала. На практика ще се купуват след 2-3 седмици. Но като цяло останах много озадачена.

Общи условия

Активация на акаунт