Банята - тема 48

• 28 114
  • 745
  •   1
Отговори
# 45
Не си спомням вече много какъв е бил, но със сигурност не е било чак така. Но само заради визита бих сложила пак, нищо, че ги мразя 😄

# 46
  • Варна
Боже… с точкови сифони сме и не ги чистя никога. Ни ко га. Не бих си причинила да разглобявам и търкам два пъти седмично.  Колкото и да е красиво.

# 47
  • USA
Didi168, добре, че сподели, защото мен ме беше срам да кажа, че никога не съм чистила специално сифоните на баните, а имам 4. Дори не мога да си представя как и защо се прави.

# 48
На линейния му се чисти ваничката, да не се натрупват гнусотии.  Също и решетката. Но до там.

# 49
  • Варна
Да, да, знам защо се прави. И не бих. 😀

# 50
  • София
Не линейните ни сифони са от този тип и нагалат точно толкова миене, колкото линейния

Като цяло не виждам разлика дали ще измия сифона или тоалетната.

# 51
  • Варна
То не е или, или. А едно или две неща. Предпочитам да имам по-малко неща за чистене. 😀 Мързеливичка съм.

# 52
  • София
Аз не казвам че е или-или, а че не е нито по-гадно, нито по-затормозяващо, нито по-трудоемко, нито нищо... Че чак да не си го причинявам. Става за 2мин при общото миене на банята. Аз не бих оставила канал да се пълни с косми, отлагания от шампоани и сапуни и да се развиват разни гадории... Имала съм и от старият тип дето така ги вкопаваха, че не им се и махаха решетките... Ами те не се чистят кой знае колко, но пък за това периодично се запушват, ми по-гадно ми е.

# 53
  • Варна
Ами… нямам тези 2 минути. А и не живея само в една баня все пак. 2 минути тук, 2 минути там и накрая стават 2 часа слугуване на някакви тъпотии.
Разбира се самият факт, че са толкова популярни линейните сифони, показва, че за много хора не е проблем, но за мен е.

# 54
  • София
Нямаш желание - не време, един пост тук да прочетеш  няколко мнения и да отговориш отнема толкова...Човеч ще каже, че 200бани имаш дето да чистиш ежедневно.
Който както иска и каквото иска да мие. Факт, че вс сифони се зацапват, за мен разправията, като се стигне до запушване е по-гадна. Пък спокойно тази част може да се предаде за вършене на мъжката половинка.

# 55
  • Варна
Ха. Предпочитам да чета постове тук и да отговарям, или да си разходя кучето 2 минути повече, отколкото да чистя нещо. ММ също. Ако някакъв труд може да се спести, без да ни намалее качеството на живот, си го спестяваме.
И не само за бани - за каквото и да си купуваме - мебел, дреха… първата ми мисъл е това как се чисти.

# 56
Стари вкопани метални сифони в баните практически не ми се е случвало да се запушат. Примерно веднъж годишно да се наложи да махна решетката и да извадя топче коса, без особени усилия.

За мен сифонът е по-неудобен за чистене от тоалетната - все пак е по-ниско, на пода. Да вися сгъната на 2 или пък да трябва да седна на малко столче.

Иначе линейните сифони са ми красиви. Привличаше ме идеята, че ваничката им е по-обемна от ваничката на точковите сифони, т.е. няма да стоя в езерце от вода, с риск да се хлъзна. Но мненията, че трябва да се сваля редовно решетката и да се чисти, ме отказват засега. Другото, което ме отказва засега, е идеята на линейните сифони, че се слагат само в душ-кабината, а останалата част е "суха". Моите навици са такива, че няма как да остане суха останалата част, все ще се мокри - от пръски, от течаща коса, след излизане от душ-кабината. Знам, казвали са многократно, че било лесно да се забърше. Е, аз ако се препотя още веднъж след баня, бършейки пода в "сухата" част, май не е за мен.
Отделно, чисто рационално, на мен ми харесва идеята за линеен сифон на входа на душ-кабината, под стъклото. Но, пак имам едно наум. При почти квадратни бани в повечето случаи, просто е невъзможно да се направи двустранен наклон, като линейният сифон да обхване цялата ширина на банята. Все отстрани остава достатъчно много разстояние, което не отива към сифона. И още един рационален аргумент - душ-кабината е обикновено някъде в дъното, т.е. разстоянието до сифона от вратата е много повече, отколкото от вратата на паравана. Т.е. имаш много по-голям наклон на пода от вратата на банята до сифона. А това не знам как би изглеждало и действало ефективно.
Аз също съм от групата на мързеливите, просто казвам, че не е за мен, не че не е добре за други или за много други хора.

П.С. Видях във ФБ клипче от руски майстор за демонстрация на наклоните в банята. Вместо традиционното лисване на леген/кофа с вода, човекът просто пръсна шепа цветни стъклени топчета, като за игра за момчета. А и по ТВ--то така американците проверяваха дали подът в някое помещение е потънал.

# 57
  • София
Пеиемам, че има друг тип сифони, може и със самопочистване или други обстоятелства, при които не се налага често или някакво чистене, въпреки, че никога, никога, никога да не се позапуши и затлачи🤷‍♀️
Но предполагам ако ги виждахте мръсни, нямаше да ги оставяте, щом са ви чисти - прекрасно.

Мандаринка, стария се запушва 2-3-4пъти годишно, спира да поема.
 стига се и до тези гадните препарати.

За баните нашата е дълга едната има линеен сифон под душа и квадратен точков ли му казвате в другата част, вс се оттича чудесно. Може и да има начин един сифон да е достатъчен за голяма баня, но и а апартамента един среден квадратен не е ок, не от всякъде се оттича добре, но може и да не е направено като хората, там сме под наем и кто цяло ремонта им е мн смотан, та предполагам и с наклоните никой не се е постарал достатъчно.

Последна редакция: сб, 25 яну 2025, 11:17 от Angel_Dust

# 58
  • Варна
Аз съм много доволна от моя сифон - купен за няма и 20 лева от квартална железария. Решетката и ситна и космите, дори и къси, не влизат вътре. Тоест няма как да се запуши, защото вътре пада само вода. Но това е баня на година все пак. В стари жилища с едновремешни сифони също за 30 години никога не е имало запушвания и не се е налагало разглобяване и чистене. Само решетката се потърква отгоре по време на чистене на пода.

# 59
  • София
Моята коса доста пада и влиза по вс канали😁независимо от дупките, все се каня да си поръчам от алито от тез силиконки за върху канал...

Общи условия

Активация на акаунт