Аз съм на 27 години и с мъжа ми сме решили че вече искаме да пробваме за бебе. Преди две години обаче резултатите от цитонамазката не ми бяха добри. Установи се, че и двамата сме с HPV 33 тип. Лекувахме сме с имуностимуланти, гъбата Coriolus, а аз и с папилоклеър, правена ми е колпоскопия, на която се установи, че всичко е в норми. Година по-късно си направихме изследване отново в Геника и двамата бяхме отрицателно, но тогава не ни беше до бебе. Сега обаче сме твърдо решени, че искаме да ставаме родители възможно най-рано, защото знам, че в моя случай с поликистозни яйчници е по-трудно. Всичко добре до тук, но реших, че искам да си направим последни изследвания преди опитите, за да видим дали всичко е отрицателно. Неговите изследвания излезнаха с положителен за HPV 33 и HPV 16, което много ме уплаши, защото HPV 16 е най-опасният. Моите изследвания предстои да излезнат, но съм почти сигурна, че и аз го имам, та нали се предава по полов път. Гинеколожката, при която бях, също много ме уплаши, защото ми каза, че нямам данни за овулация, нямала съм данни за жълто тяло, а би трябвало да имам.
Имам много въпроси, в главата си. Най-вече дали този вирус няма да ни причини рак.
Дали можем да започнем с опитите или да изчакаме?
Има ли специалисти в София, на които мога да се доверя напълно?
Някой от вас попадал ли е в същата ситуация?