Страх от полудяване

• 935
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте!
Преди 2 години започнаха паник атаките след житейска травма. Преодолях ги за около година, но после се появи необяснима тревожност. На фона на това от малка съм хипохондричка.
Това, което ме ужасява обаче, е че напоследък на моменти изпитвам чувство все едно полудявам, дали ще полудея, дали ще стигна до хапчета и всякакви от този сорт. Главата ми сякаш се парализира. А после изпитвам страх от това да не стигна до хапчета или да не мога да се грижа за себе си.
Някой изпитвал ли е тези състояния? Това значи ли, че полудявам или се влошавам или по-скоро е само илюзия? Благодаря предварително! Бъдете здрави.

# 1
Хората на хапчета не са луди, спокойно.
Понякога лечение се налага.

# 2
Не би било лошо наистина психиатър да ти предпише някакви леки хапчета, за да се отпуснеш малко и да се отървеш от тези натрапчиви мисли.
Не, не полудяваш, само си се затворила в проблема си. Така не го решаваш.

# 3
Хапчетата не са повод за притеснение. Не са наркотик или упойващи вещества. Както при настинка се пие антибиотик,така и за психическото неразположение се пият лекарства,антидепресант,антипсихотик и още какви ли не определя. Ако ви притеснява продължителността на прием на лекарства,зависи колко ви е заболяването. не всички лекарства от психиатрите се пият до края на живота,зависи от заболяването. по добре се лекувайте,отколкото да се влошите още повече и лечението да се затруднява. всеки крие,че има психически проблем,няма жив човек,който да е напълно здрав. Лекувайте се навреме,грижете се за себе си

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 19:29 от обикновен-човек

# 4
Хапчетата са ти най-малкия проблем в случая, а и вече са ти писали, че няма нищо страшно в тях. Май съм пила почти всички групи, разбира се, без тежките медикаменти за шизофрения - антидепресанти, антипсихотици, бензодиазепини, противоепилептични…
От години съм на противоепилептично, което чудесно работи за генерализирано тревожно разстройство, каквото аз имам. Като почнат кризите, пия Ксанакс. Ходя си на психиатър при нужда, но вече почти изцяло се оправям и сама - кога да си включа нещо, кога да си вдигна дозите и т.н.
Знам си дефицитите, ходя на психотерапевт, с хипохондрията съм далеч по-добре, отколкото бях преди, не че не изпадам в кризи, но то напълно излекуване от тия неща са много трудни. Въпросът е да не ти обсебват цялото битие.
Тъй че - не, не полудяваш, просто ти се е развихрила хипохондрията. И като всеки себеуважаващ се хипохондрик, просто трябва да отидеш на лекар, който да ти каже, че не, не полудяваш и да ти изпише съответния медикамент, за да можеш да кротнеш малко.
И задължително търси психотерапевт. Тези неща трябва да ги отработиш, защото хапчетата няма да ти излекуват хипохондрията или да ти премахнат причините за тревожността и паник атаките. Ще ти помогнат да си по-стабилна, но истината е, че двете неща се допълват - медикаментозната и психотерапията.

# 5
  • София
Търсете психиатър, в това състояние сте за хапчета и ще Ви мине. Сама няма да се оправите, няма нищо страшно в хапчетата. И не, не полудявате, само имате нужда от лечение. Вземете спешни мерки!

# 6
Никакви хапчета не ви трябват. Хапчетата не променят мисленето и модела на поведение. Спрете ли ги, отново се връщате в изходно положение, че и по-зле. Хапчета се пият от хора, които наистина имат психично заболяване - биполярно разстройство, психози, тежки депресии и т.н. Т.е. - болести на мозъка. Вие имате просто невротичност - не сте болна, а неврозна Simple Smile
Трябва ви добър терапевт, който работи с ОКР - обсесивно-компулсивно разстройство. Влезли сте в обострена фаза, която с правилния терапевт за 1 месец ще овладеете и после ще започнете да работите с когнитивно-поведенческа терапия, за да промените начина на мислене и модела на поведение.
И също така - лудите не ги е страх, че ще полудеят, нито осъзнават, че са полудели, така че дишайте спокойно.

# 7
  • до морето
Нервите, като всичко друго се лекуват, но без хапчета няма да стане.На днешния стресов живот, не можете да си представите колко хора ги пият.

# 8
Никакви хапчета не ви трябват. Хапчетата не променят мисленето и модела на поведение. Спрете ли ги, отново се връщате в изходно положение, че и по-зле. Хапчета се пият от хора, които наистина имат психично заболяване - биполярно разстройство, психози, тежки депресии и т.н. Т.е. - болести на мозъка. Вие имате просто невротичност - не сте болна, а неврозна Simple Smile
Трябва ви добър терапевт, който работи с ОКР - обсесивно-компулсивно разстройство. Влезли сте в обострена фаза, която с правилния терапевт за 1 месец ще овладеете и после ще започнете да работите с когнитивно-поведенческа терапия, за да промените начина на мислене и модела на поведение.
И също така - лудите не ги е страх, че ще полудеят, нито осъзнават, че са полудели, така че дишайте спокойно.

Благодаря Simple Smile

# 9
Никакви хапчета и психиатри, и диагнози. Отидете на психолог, слушайте успокояваща музика, уикенд в планината, повече спорт, по-малко екрани, и ще се отпуснат нервите. От хапчетата хората стават зависи и влизат в един омагьосан кръг, от който повече не излизат.

# 10
Никакви хапчета и психиатри, и диагнози. Отидете на психолог, слушайте успокояваща музика, уикенд в планината, повече спорт, по-малко екрани, и ще се отпуснат нервите. От хапчетата хората стават зависи и влизат в един омагьосан кръг, от който повече не излизат.

Благодаря Таня!

# 11
Здравейте!
Преди 2 години започнаха паник атаките след житейска травма. Преодолях ги за около година, но после се появи необяснима тревожност. На фона на това от малка съм хипохондричка.
Това, което ме ужасява обаче, е че напоследък на моменти изпитвам чувство все едно полудявам, дали ще полудея, дали ще стигна до хапчета и всякакви от този сорт. Главата ми сякаш се парализира. А после изпитвам страх от това да не стигна до хапчета или да не мога да се грижа за себе си.

Няма да пошудеете,а за хапчетата зависи от Вас. Разбира се,че много хора сме изпадали в такива състояния. Ако имате нужда да поговорите с човек с опит в тези състояния,пишете на Л.С.

# 12
Авторке, по-добре не пишете на лични съобщения. Лабилна сте и уязвима.
В темата спокойно може да се коментира.
А и доста от тези, които писахме знаем за какво става въпрос и имаме опит, не си чешем егото.

# 13
  • София
Заключено по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт