Мамник - нов български сериал

• 40 018
  • 652
  •   49
Отговори
# 645
  • Варна
Интересно заглавие на новата книга - "Караеврен". "Кара" на турски е черен, а думата "еврен" (evren) означава "змей" или "дракон". Явно ще се запази нишката от предните книги.
Еврен означавало вселена /проверих речника/. Верени е дракон на български /поне според календара/
.
Напускам ви. Всеки втори пост съдържа спойлери. Понякога ги отварям без да искам.

# 646
  • София
Не отчитам да "се хули" тук Попов. А дали е "с нищо по-малко от Джордж Р. Мартин" - времето и аудиторията ще го покажат. Примерно, като видим дали 1300 стр. са увлекателни като едни такива на Сандерсън или Фийст (или толкова паранормално-фикшън-философски като тухлата на Сен Лин Ю).
И, повтарям, всеки си има пристрастията и вкусовете - словоизявяването им в превъзходна или нетърпяща разискване форма - не е най-добрия стил за интернет-форуми.
А в "противоборството" на чели/не чели книгата и вече тръгналия първи сериал - наистина препоръчвам да прочетете линкнатото (5-6 поста по-рано, от @almadji) интервю с Божинов, което е съвсем прясно. (Примерно, някои могат да влязат в положението на кинаджиите, които - в лицето на режисьора - обясняват какви компромиси се правят при адаптиране на книга за екран... Човекът се захваща и с "Чамкория" на М.Русков - дали се "има" за всичкоможещ, или си може. И това - времето ще го покаже.)

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 18:24 от EmBrother

# 647
Така нека обобщим. За сега имаме сравнение на Мамник с:
1. Вина
2. Дяволското гърло
3. Игра на тронове
4. Нюрнберг (някой го предложи като качествена алтернатива)

Честно не намирам връзката... Grinning За да съм в тренда мога да предложа "Емили в Париж" като алтернатива на "Мамник" Joy

# 648
Вещерът, Блейд, Подземен свят… Мамник не е точно в графата ‘всичко българско и родно’, че да го сравняваме с всяка издънка от нея.

# 649
  • София
Абсолютно! Ха-ха, няма да правим списък, нали? (От мен - иначе - Ловец на сънища, Реката - за съжаление само един сезон, Курон; а защо не стигнем и до Странните неща и Дарк - и мистика, и фикшън, и хорър си имат. Simple Smile)

# 650
  • Галифрей
Хаха 🤣

Да добавя и аз няколко сериала - “Детектив  Ричарди” ,  “ Другоземец” , “ Сянка и кости”, “ Сабрина”, “ Аз вещицата”

# 651
Интересно заглавие на новата книга - "Караеврен". "Кара" на турски е черен, а думата "еврен" (evren) означава "змей" или "дракон". Явно ще се запази нишката от предните книги.
Еврен означавало вселена /проверих речника/. Верени е дракон на български /поне според календара/
.
Напускам ви. Всеки втори пост съдържа спойлери. Понякога ги отварям без да искам.

В Странджа има две села - Евренозово и Белеврен. И за двете, обяснението е, че коренът "еврен“ на турски означава змей. А старото име на сегашното село Близнак е Каравиран или Караеврен.

# 652
Тези сравнения ми приличат на стария виц за чукчите и бялата мечка. Елементи, цветове, атмосфера, музика дори - да, има сходства, но да сравнявам нещо автентично българско с препратки към нашата история с изброените сериали ми се струва нелепо.
Дотук мисля, че Виктор Божинов и екипа са свършили работа на достатъчно високо ниво. Гледам именно защото четох книгата още при излизането й на хартия, а сега я чета бавно паралелно с гледането на епизодите.
Засега Мамник е най-силният роман от трите, Караеврен ще чета, когато излезе онлайн.
И да, нека да има сезони и продължения.

Общи условия

Активация на акаунт