Мамник - нов български сериал

• 40 736
  • 657
  •   10
Отговори
# 600
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
В книгата му казват плътеник на Лазар.

# 601
Айде току що съобщиха и името на 4-тата книга. Караеврен 1342страници!

# 602
Лазар вампир? Grinning

Отделно в сериала се появява 120 годишен мъртвец, излязал цял-целеничък от гроба, но вие се кахърите, че не е истинно с какви уреди са гледали Grinning

# 603
  • В полите на Пирин планина
Уха! Доста страници са...

# 604
  • Бургас
Сериозен обем страници!
Дано си заслужава!

# 605
  • Галифрей
Лазар вампир? Grinning

Отделно в сериала се появява 120 годишен мъртвец, излязал цял-целеничък от гроба, но вие се кахърите, че не е истинно с какви уреди са гледали Grinning

Да, вампир е. Плътеник това означава на нашият език,аз го бях написала по назад. Както и да напише едно и също е.

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 16:29 от Диана Бишоп

# 606
Да, плътеник означава вампир, някакво митично същество, което напада живите, за да пие кръв, но ми се струва, че Васил Попов е борави леко фриволно с тази дума. Лазар не е вампир в традиционния смисъл на думата, не пие кръв Simple Smile Не бих го определила като вампир в този смисъл, който всички влагаме.

# 607
Да, и аз така. Не ме интересува как го интерпретира автора, просто няма как да е вампир, защото вампирите не са възкръснали мъртви. Все пак дори и митологични или фантасмагорични да са някои същества, те са си с точни характеристики и там не е редна своеволна интерпретация. Аз не бих го нарекла и определила като вампир. Поне засега. Ако се прояви като такъв, тогава може.

# 608
За Дяволо,спойлер 🤗.
Скрит текст:
Венци вижда кладата на Венета и жертването на убитите момчета и овена,живият огън,от там знае и песента проклятия за мамника,както и израза му "Гладен съм."
Иначе да Волен взривява и убива миньорите с белезите за да не се храни мамника с техния страх и мъка и почти го убива докато земетресението и циглето с живия огън с гущера не го събужда и после лудите сестри го възкресяват.

# 609
  • Галифрей
Да не пие кръв. Във всеки фолклор и народни предания, митичните същества са различни. Аз бих го определила Лазар същество между светът на живите и мъртвите. Така си го представил автора.

Иначе четвъртата книга ще излезе скоро на аудио.

# 610
Не, не и не! Дори и плътеник да се превежда като вампир, Лазар не  е вампир. Сори, но като кажеш вампир, всички се сещат за същества, дето пият кръв от живи хора и не излизат по светло. Това Лазар не е. Просто е абсурдно да се нарича вампир Grinning

# 611
Да, от турски Kara evren  - букв. Черна вселена (може и Тъмна вселена). Кара̀еврѐн.

Каква е идеята първо да е на аудио книга, после на xартия?

# 612
  • Галифрей
Знам Ели, не съм имала това предвид. Ама както и да е 😆

Аз искам като майката на Божана някой да ми пържи мекички посред нощ 😀

# 613
"Мамник" беше победител в конкурс на Сторител за оригинател аудиосериал.
Вероятно авторът има някакви договори с тях и затова всичко излиза първо като аудиокнига.
Хартиеният "Мамник" беше издаден от едно издателство, сега вече Попов смени издадетеля и работи с друг.

# 614
Явно сте възприели само вампир,като Дракула и наложените филмови адаптации.
Аз съм от Дунавско,баба ми беше влашка българка,такива неща за вампири ни е разказвала като деца,че и до гробището живеехме и ни плашеше така да не ходим там да си играем.Има си ги тези неща във фолклора ни,без измислените"модерните" екранизации сега.
Скрит текст:
Точно така го разказваше че са върнати проклети мъртъвци,които имат неизпълнена задача.Никаква кръв и вампирски зъби,но студени,не спящи,слънцето не им пречи,изглеждат като хора.Но не могат да ги убият,никакви колове в сърцето или сребърни куршуми нямаше.Като си свършат задачата,се връщат в гроба и душата им намира покой.

Общи условия

Активация на акаунт