Мамник - нов български сериал

• 32 202
  • 487
  •   25
Отговори
# 285
Аз нарочно не чета книгата, за да гледам филма. Затова ми е интересно. Моля да не издавате Simple Smile

Засега нищичко не разбирам, но има атмосфера. Надявам се като се запознаем с героите да почне да се навръзва историята.
Божана защо носи лещи, не иска да се вижда, че е с различни очи ли? Според мен е красиво.

# 286
Да, не иска да се виждат различните очи. Нали и мед сестра се опули като я видя. Отделно Камен я нарече "злоочка" и са я базикали в улилище за тях и че носят лош късмет.

# 287
Надявам се другото куче да не сподели съдбата на първото. Мъжа ми е голям фен на книгата и покрай него чакахме сериала. Аз го питам дали е сходно с Уендсдей и Хайда. Ако е такова ниво, ще гледам. Ако не - го оставям сам, че не съм по хорър жанра. Доколкото разбрах от епизод 1 и от вашите коментари, май ще си е наистина страшничко и всеки епизод ще има разкъсани жертви.
Иначе на мен ми е интригуващ замисъла с препратки към фолклора и родови проклятия. Явно Мамника напада жертвите по кръвна линия. Само не ми е ясно старците с белезите дали са оцелели след нападение и той ги е белязал или по друг начин са белязани. Това е една от мистериите за разплитане.
Мъжът ми се изкефи много на баба Бонка Joy Каза, че точно нея е очаквал да види в ролята и много му допадна каста. Отговаря на представите му от книгата за героите. Само Божана му била твърде млада.
Аз пък тамън си отдъхнах като дадоха как Анита след като чу гласовете в тъмното и дойде посрещач и тръгнаха двамата и казвам "Ох, Слава Богу! Тамън реших, че тя ще е първата жертва" и бам - следващата сцена...

# 288
  • София
И аз тук, днес изгледах първи епизод.  Харесвам такъв тип сериали, мрачен, драматичен, тежък, със суеверия. Не познавам повечето актьори, звука, както винаги не е изчистен и на моменти дразни. Не знаех, че има книги, по които е правен сериала. Ще си го гледам с кеф. Отивам да ви чета.

# 289
Ще чакам да се появяват епизодите онлайн. За съжаление, не мога да следя по телевизията.

И за мен актрисата в ролята на Божана е твърде млада. Дори на тинейджърка ми прилича. В романа "Мамник" Божана е инспектор, с подходящия опит и професионална увереност. Такава титла не се придобива лесно и на такива млади години. В "Лехуса" една от сюжетните линии (препратки в миналото й) също показва, че университетските години са далече зад гърба й. Няма голяма времева пауза между двете книги.

Както и да е. Надявам се момичето да играе добре макар че е младо. Божана не е лесен герой за пресъздаване.

П.П. За мен книгите са фентъзи трилър/хоррър с фолкорни елементи.

# 290
  • София
Не си спомням в книгите на колко години беше Божана. Някъде около 34 г. Но не съм напълно сигурен.

# 291
Нали шефа на Божана каза, че я е избрал, защото е смела и там каквото друго каза. Ако искал хора като Камен, щял него да вземе на служба. Явно Божана е млада, но кадърна и това обяснява разликата с книгата. Абе за 30годишна може да мине, просто е младолика.

П.С. Дяволо, към 40 годишна е някъде.

# 292
Четох книгите и чаках сериала с нетърпение. Засега единственото ми разочарование е, че май много малко сцени са заснети в Трънско. Много съм обикаляла там и свързвах повечето сцени с места, видени на живо. За съжаление, май няма да видим красивата Трънска природа (освен ждрелото). Диалектът е ясен - би било неразбираемо ако се придържат към него.

# 293
  • Галифрей
Кучето  на Божана няма да умре споко.

Ето ги всичките ❤

# 294
На мен пък не ми пречи, че Божана е млада.
По принцип страшно ме дразнят промени при екранизации , защото обикновено променят неща, които са активен елемент от сюжета. Ама в случая никъде нито в Мамник, нито в Лехуса възрастта на Божана беше фактор за каквото и да е.

# 295
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
Ами от всички на снимката най ме кефи и се радвам на кучето, прекрасно животно. Ама трябваше и Аякс да присъства.

# 296
  • Бургас
Да, и аз очаквах да видя двете кучета на снимката....
Страхотни кучета са!

# 297
Как да не е, нали леля ѝ и баща ѝ са били вече родени през 1930-те... Тя дори и в книгата ми се виждаше малко млада, според тоя елемент от историята. Не помня бащата дали обясняваха кога е бил роден, ама е помнил сестра си, която ако не се лъжа умира през 1932-а
На мен пък не ми пречи, че Божана е млада.
По принцип страшно ме дразнят промени при екранизации , защото обикновено променят неща, които са активен елемент от сюжета. Ама в случая никъде нито в Мамник, нито в Лехуса възрастта на Божана беше фактор за каквото и да е.

Последна редакция: пт, 09 яну 2026, 20:03 от RoseofVersailles

# 298
Пак стигаме до абсурдните времеви линии в книгата. Писала съм в литерарурната тема, а може би и тук, че единствения недостатък на книгата за мен е, че автора не е сметнал като хората годините на героите и времето на събитията. Някои герои излизат на по 120 години...

# 299
Лесно можеше да се избегне ако бяха дядо и пралеля... Вместо това в адаптацията Божана е още по-млада. Тя и майката на Божана и в книгата се държи като баба ѝ, не знам защо не го направиха така за сериала.

Общи условия

Активация на акаунт