Мамник - нов български сериал

• 53 909
  • 751
  •   9
Отговори
# 315
  • Бургас
Ами от всички на снимката най ме кефи и се радвам на кучето, прекрасно животно. Ама трябваше и Аякс да присъства.

Аякс, Майк е всъщност истинското му име, почина след снимките! 😔
Олееее.... Съжалявам да го прочета....
Милата душица...

# 316
Как може да кажете, че това слабо момиче изглежда едро в униформата?! Прочетох, че е Македонка.
Сега гледах серията пак заради мъжа ми, който я пропусна вчера. Хареса ми. Чета обаче много лоши мнения за първата серия.

# 317
  • София
Сега успях да го превъртя да гледам епизода. В началото ми накъсваше, но по-натам се оправи, та не запомних много от героите. Добре, че действието е по-бавно, инак съвсем нямаше да зацепя 😉. Бавното действие помага да се потопим в атмосферата като начало, но дано после да има повече динамика, а може и да се редува според действието 😉. Засега ми е “кинаджийско”, т.е. харесва ми 😂.
Впечатлена съм от малката Божана 🥰.

Който не е ходил в този край, непременно да го посети. Ждрелото на Ерма е уникално, направо магическо! И в сръбско е много красиво 😍.

# 318
Ще го следя, но прекалено много ми напомни на Dark.. Надявам се да е само в първия епизод.. Иначе като са бг сериал е добре.

# 319
Пак стигаме до абсурдните времеви линии в книгата. Писала съм в литерарурната тема, а може би и тук, че единствения недостатък на книгата за мен е, че автора не е сметнал като хората годините на героите и времето на събитията. Някои герои излизат на по 120 години...

Що за писател си без да сметнеш базови неща като години на героите? Аматьор.

Защо толкова много говорите за кучетата? Нещо около тях ли ще се случи?
Щом книга 2 и 3 нямат нищо общо с чудовището,значи ще има ясен край на книга 1,по която снимат сериала?
Ако ще ме баламосват с измислици,без да обяснят реално какво е това "животно", откъде е дошло и с каква цел... честно ви казвам, и минута няма да отделя да гледам.

Някой го сравни с Дяволското гърло. Има сходства,но там убива реален човек и накрая всичко се разкрива Логично,а тук май ще са празни приказки колкото да напишем нещо страшно и фантази.

# 320
  • Бургас
...
Ако ще ме баламосват с измислици,без да обяснят реално какво е това "животно", откъде е дошло и с каква цел... честно ви казвам, и минута няма да отделя да гледам.

Някой го сравни с Дяволското гърло. Има сходства,но там убива реален човек и накрая всичко се разкрива Логично,а тук май ще са празни приказки колкото да напишем нещо страшно и фантази.

По принцип има какво да се желая по отношение на стила и шлифоването на автора на романите. Но лично за мен съдържанието "опрощава" недостатъците на формата...
Същността на разказа е за живота на рода и общността през фолклорното/митологично мислене... За свързаността ни през времето, за последствията от решенията на предците и наследниците им.... За "плащането" на избори и вини....за силата на мислите и думите....и ако тези неща не ви вълнуват и интересуват, едва ли ще ви хареса и сериала.
Самият режисьор спомена, че да се опитали да "универсализират" малко текста, за да разширят иначе малката база от хора интересуващи се от споменатата по-горе тематика.....

# 321
Пак стигаме до абсурдните времеви линии в книгата. Писала съм в литерарурната тема, а може би и тук, че единствения недостатък на книгата за мен е, че автора не е сметнал като хората годините на героите и времето на събитията. Някои герои излизат на по 120 години...

Що за писател си без да сметнеш базови неща като години на героите? Аматьор.

Първата ми среща с автора беше точно с Мамник. Самата история ме завладя и му простих тези грешки. Обаче после подхванах продължението Лехуса и другата му книга Пермафрост. И двете зарязах на 1/3, защото е нечетимо за мен и наистина са написани зле... та имам сериозни съмнения в писателските му умения...

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 08:26 от Ели-Мели

# 322
Да, Лехуса е много зле, не я дочетох и аз

# 323
  • София
Нареждам се и аз тук. Преди дни започнах книгата, чудех се дали да гледам и първия епизод, за да не си 'издам' нещо, но като ви чета май мога да го видя без проблем. Историята е интересна, стилът не е нещо кой знае какво. За книгата говоря.

# 324
Lady Koup, много ми хареса мнението ти. Направо ще си го копирам някъде, и ще те цитирам когато ме питат за какво става дума в Мамник - книгата или филма. Като допълнение - понеже много мнения частична съвпадат с моето, само това не съм видяла - мисля, че авторът трябва малко да "обуздае" фантазията си, защото прекалява с факти, връзки и паралели, с чудовища и странични линии, и да поработи върху художествения си изказ. За Мамник му простих, защото както в счетоводството, съдържанието надделява над формата, ама все пак това е литература 😀. Аз продължавам да давам шанс на сериала, някои актьори ми допаднаха, Божана - не, съжалявам.
За Адоралова, ако сериалът приключи както книгата, всичко си има завършек и обясненение.
PS. Прочела съм всички книги, и Пермафрост, та нека все пак отдам дължимото на автора за историческите и митологични проучвания, които е направил.

# 325
Пуснах си заявка в библиотеката за книгата, но се надявам да са заети всички копия и по-късно да ми я изпълнят, да минат поне 2-3 епизода.
Аз познавам хора, които и Мамник зарязаха по средата, защото не им хареса стила на автора. Аз също много държа на вярната хронология в една книга, а още повече - на добрия литературен стил, на изразните похвати и на богатството на езика. Така че вероятно и аз ще се разочаровам, затова предпочитам да гледам сериала.

# 326
Сетих се да вляза в имдб. Май и авторите на сериала са забравили да влязат… Страницата на сериала е празна, няма синопсис, няма почти никакви снимки, няма почти никакви актьори, а на наличните половината им ги няма героите.  Попълних секцията за родителския контрол. Иначе оценка има, височка Simple Smile

# 327
  • Бургас
Аз току-що повторих гледането на ЕП.1, защото искам да съм максимално обективна! Много е рано за оценка, но повече са нещата, които  ми харесаха, разбира се имам и колебания. За жалост Божана малко не ми достига, но дано актрисата се разгърне нататък! В момента дори съжалявам донякъде, че не съм от нечелите  романа, защото много неща съм забравила и мисълта ми по време на гледането бяха да търси кой и какво беше.... Което ме разсейва....
Но понеже много харесвам тематиката и признавам, че Попов отваря прашясала и забравена страница от нашето мислене и усещане за битието, го чета и гледам сериала с удоволствие. И много ми се иска да видя и "Лехуса" екранизиран. Много се надявам при визуализирането, професионализмът на В. Божинов и екип да тушират недостатъците на текста. Има хляб в романите на Попов, това си е празна и благодатна, но трудна за работа ниша в българското филмоправене...

# 328
а още повече - на добрия литературен стил, на изразните похвати и на богатството на езика.
Не си губи времето с книгата тогава... ще се разочароваш. Няма нито литературен стил,  нито похвати, нито богатство на езика.

# 329
Книгата е малко леко четиво, чете се бързо, няма кой знае каква художествена стойност, освен чиста форма ентъртейнмънт. Засега съм чела само Мамник, чувам все по-лоши неща за лухса, а я свързвам с моята баба, която е вече пенсионирана акушерка и все ни казваше "лехуси" като ни домързи за нещо с брат ми.

Общи условия

Активация на акаунт