Мамник - нов български сериал

• 31 723
  • 477
  •   39
Отговори
# 345
  • София
Привет, изгледах го 2 пъти първия епизод, защото първия път на премиерата, поради технически проблеми го гледах на кабелна телевизия, и в последствие си го пуснах отново, вече през еон-а и с хубавите настройки за кино визия. Огромна разлика във визията видях така. Като цяло ми хареса доста, и мисля, че родните мистични сериали ни вървят във възходяща тенденция. Жена ми прочете книгата Мамник за 5 дни около Коледа, а сега довършва и Лехуса, та тя ме запали да чакаме с нетърпение и ТВ сериала.
Моето мнение е позитивно, като най-много ме впечатлиха аудио ефектите - Петър Дундаков е свършил НЕВЕРОЯТНА работа с музиката. Тя определено създава не малка част от атмосферата в сцените. Визуално също е на световно ниво, и се радвам че поне този първи епизод, премина някои мои опасения.
Може и да звуча малко по-пристрасно, но в моята късна младост(1999г), електронното дуо Тибетски Сърца бяха феномен в българската електронна сцена, и то не само за България. И като видях сега, че именно едното сърце, в лицето на Петър Дундаков се е заел с музиката към Мамник, знаех, че нещата ще са на топ ниво.
Чакам с интерес епизод 2. Hands Plus1

# 346
Чела съм книгата преди около 2 години. Не помня подробностите, съответно започнах да гледам сериала, без каквито и да е очаквания и само с положителна нагласа. Фен съм на трилърите, загадките и психологическите приключения. Също обичам да гледам български филми и сериали. Радвам се на всеки и му давам шанс. Нямах проблем със звука, а сивия и тъмен фон на действието си е напълно в синхрон със сюжетната линия според мен. Просто гледам и се наслаждавам. Харесват ми свежите непознати за широката публика актори, както и факта, че са ни спестили максимално трудния за разбиране трънски диалект.

# 347
  • В Космоса
Изгледах и аз. Доволна съм общо взето. Малката Божана е прелест. Най-голямото ми разочарование е, че Божана е с права коса. Та в книгата на всяка трета страница се описваше как се веят разкошните ѝ червени къдрици. Майката на Божана си я представях доста по-автентична бабичка. Останалите герои ми допаднаха. И на мен ми хареса музиката.
Мястото на събитията е спиращо дъха на живо. И в сериала, гледам, долявят красотата.

# 348
Майката на Божана ми хареса на мен. Не е като в книгата, но ми изглежда достоверна. Аз генерално не одобрявам, че една жена на около 60 години по груби сметки се държи и говори като 80 годишна бабичка. 60 годишните жени в днешно време са едни съвременни, що годе информационно грамотни и обикновено работещи жени, които нямат много общо с образа от романа.

Едит: не точно достоверна, но добре изиграна.

# 349
Много ми харесва Божана на мен, не съм чела книгата и нямам изграден образ на героинята.

Имам въпрос, този глас/гласове само потърпевшият ли ги чува в главата си, или се чуват реално?  Много ми харесва как са ги направили.

# 350
  • Бургас
Iris04, само потърпевшият чува.

Предполагам, че повечето от гледащите сме били на работа в четвъртък сутрин и сме пропуснали срещата със сценариста и Лазаревска в сутрешния блок на БНТ.
Сценаристът много точно определя същността на Мамника...

# 351
  • София
Актрисата, която играе Божана, е много красива и явно талантлива. Тъй като не съм чела книгата, я възприемам екстра като възраст за ролята, но майката не - това ме смути, защото ми изглежда направо като баба. Разбира се, в живота има всякакви варианти, но след като са подмладили образа на Божана, логично беше да подмладят и майката.

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 20:33 от emeto®

# 352
Не си спомням в книгите на колко години беше Божана. Някъде около 34 г. Но не съм напълно сигурен.

"Скоро щеше да стане на 40", на стр. 40 от романа. От самото начало на книгата се държи авторитетно и с "необуздана решителност". 

Прекарала е "дълги години" в ГПУ в Трън. Учила е етнология в София, но се е наложило да прекъсне обучението си. Но е запазила интереса си към фолклор, и това ще се развие по-добре в "Лехуса".

Последна редакция: сб, 10 яну 2026, 22:08 от Cool_Cat

# 353
Мамник прочетох бързо и ми хареса доста, увлекателна е, макар и написана с прост език и никаква литературна стойност.
Лехуса обаче е пълна глупост. Страшно ме е яд, че я купих, изключително немощна е и срам за автора.
Сега зачетох Аджер онлайн свален разбира се, никога повече няма да дам пари на автора.

# 354
На мен все още единственият български сериал, който ми е харесал, е "Секс, лъжи и телевизия". Много жалко, че тв седем са фалирали и не е успял да види втори сезон.
Топ сериал, на мен също много ми хареса! Има го в ютуб, гледала съм го няколко пъти и там.

Има хубави български сериали, особено тези на БНТ като "Вина" и "Под прикритие" за мен си остават ненадминати.
В случая с Мамник мисля, че ще бъде интересно, защото има мистерия, а такъв жанр за нашите ширини е нещо, което не сме виждали. Надявам се, че действието ще се раздвижи от следващия епизод.
Една от съфорумките написа, че ще има много жертви. Стана ми любопитно дали хората, които получават белези ще загиват или техните близки. За момента загина Анита, а баща й получи такъв белег. Белег получи и съквартиранта на Емил (не му запомних името), но не са показали негови роднини. Изказах предположение, че Делян, синът на Емил, също ще загине.

# 355
Аз до колкото разбрах, бащата на Анита е имал белега от преди. А сега му се...активирал/ възпалил....не знам как да се изразя точно. И той затова каза, че усеща че нещо не е наред

# 356
Идеята е, че децата плащат цената за злините сътворени от бащите им.

# 357
В такъв случай родителите ще получават белези, а децата им ще загиват.

Също така не разбрах кой беше мъжа, който срещна Анита, когато излезе от дома. Може би напред в сериала ще има роля.

# 358
  • Бургас
Не харесвам актьора, който играе Камен. Нищо не му разбирам като говори. Много изкуствено играе в опита си да изиграе гадняр.
А някой знае ли що за име е Почекаин. Още в книгата ми направи впечатление, че е някакво много странно.

# 359
Аз до колкото разбрах, бащата на Анита е имал белега от преди. А сега му се...активирал/ възпалил....не знам как да се изразя точно. И той затова каза, че усеща че нещо не е наред

На мъжа от старческият дом май също му се  зачерви кожата на същото място. За съжаление аз знам от мъжа ми, който е чел книгата какво е това Мамник, но ако не знаех щеше да ми е интересно какво животно ги убива.

Общи условия

Активация на акаунт