Мамник - нов български сериал

• 38 579
  • 637
  •   35
Отговори
# 360
  • Галифрей
Чета  всякакви коментари от любопитство освен тук и в фейсбук и червената книга.  Не разбирам какъв е този хейт особено им към Лехуса? Отговарям цялостно на коментарите които видях.
Аман от  бозовите сериали където ни заливат от Нова и прочие. Определено “ Мамникът”  си залсужава. Казвам го като почитател  на поредицата.  Вместо да се кефите,че за първи път има такъв сериал с фантастика и митологични създания. М не това не е важно, Българинът  е приквал на бозички те,  вижда се от мненията  “ мудно” “ лошо озвучаване” и любимото “ сух бил, без динамика и тромав диалог” и тн. Ама не може всичко раз и праз в първият епизод. Нямам нищо против действието да се развива по - бавно и да се виждат детайлите.
Кинематографията е прекрасна, мистичната атмосфера е уловена. Играта на актьорите е супер. Имам чувството,че повечето хора  само търсят кусури. Васил Попов е направил смислено за да го хейтвате. Има хубави продукции не мразете всичко българско,
Гледах още веднъж епизода. Сериала си е чудесен и мисля,че Виктор Божинов и екипа му са е свършили много добра работата. Малката забележка към  майката на Божана която се опитва да говори с акцент. Един момент тя говори с акцент а в друг нормално. Ама това е не от много важно. Друг детайл видях,че Божана носи тениска на любимата си рок банда. Понеже са го променили явно ще има мистерия около бащата на Божана. До колкото помня в книгата не се “самоубива,” умря от болест.

# 361
За хейта към Лехуса мога да ти кажа. Тотална трагедия е тази "книга". И се радвам, че има и други хора като мен, дето не я харесват, че почнах да се съмнявам, че съм луда. Лехуса е едно бледо копие на Мамник, жалък опит да се направи продължение и да се спечели от хайпа по Мамник. Не е нещо невиждано, но автора яко е предобрил и е сътворил една абсолютна боза.

Иначе българина е гледал и гледа много сериали/ филми и е нормално да сравнява. Против съм да се хвали нещо, само защото е български продукт. Ще го видим сериалчето, на мен ми допадна първа серия, но се сещам на прима виста поне за 10 други сериала, дето първа серия те отвява и нямаш търпение да гледаш следващата. За пилотния епизод на Мамник не мога да кажата такова нещо.

# 362
Хейта е покъртителен. Аз съм със смесени чувства, но не искам да излизам с крайно мнение на епизод 1.
Лошото е, че чета хейт от възрастни хора(уж писатели), че действието било мудно и бавно, нищо не се случвало. Почвам да се замислям: дали социалните мрежи успяха да промият мозъците и на възрастните? Това да скролваш през 10сек и да имаш промяна в продукта пред теб успя ли да постигне своето? Къде отиде идеята за малките детайли? И друго: същите тези сравняват продукции за десетки милиони и този проект, който едва ли е достигнал милион! Тези хора не ги ли е срам? Бих ги обвинила в “безмозъчие”(не издържах, извинявам се). И как може да се опитват да ми втълпяват, че масовката не обичали хората с различно мнение и заради това тяхното било правилното! Моето мнение е напълно различно от тяхното, значи ли, че те са масовката??? Боже направо не мога да повярвам как хората изпростяха! Нямам нищо против да се изказват мнения, но ако решиш да хейтиш го направи аргументирано и бъди готов да се защитиш при изказването на други мнения различни от твоите. Тръгнал да обяснява ама как така веднъж в седмицата ще излиза- е да де ама въпросния ми дава пример с Игра на тронове(примерно). Те могат да излизат веднъж в седмицата или веднъж в месеца и ще чака, а тука тръгнал да се тръшка.
И да. Лехуса и на мен не ми хареса, особено на фона на Мамник. Аждер чакам на хартия. Не обичам другите варианти.

# 363
И на мен ми е интересно , как не може да чакате една седмица за епизод на " Мамник " но ако е " Игра на Тронове " , или " Домът на Дракона " може да се чака повече от две години за епизод , и да няма няма проблем, или може би защото е чужда продукция , а за нашите да се правят големи проблеми че не пускат епизод всеки ден ? " Мамник " е със 12 епизода , нормално да се пуска на седмица по един епизод , иначе сериалът ще свърши за много кратък период . Аз нямах проблем нито със звука , нито с играта на актьорите,  нито със диалекта . Даже би ми се сторило странно хора от единият край на България да говорят без диалект. " Мамник " определено буди интерес , щом има положителни и отрицателни мнения . Аз чакам да видя по нататък какво ще се случи . Не очаквам бързо действие , и после муден и мъчителен край .

# 364
Офф е, но според мен трите книги оригинално не са били три, ами две или дори една, и при доразвиването на историята в Лехуса се е получило разводняване на сюжета. Лехуса е хубава, но някак ù липсва усещането за начало и край, звучи като извадена глава от Мамник и разтегната, доколкото е позволила фантазията на автор, редактор и издател.

# 365
Много ми харесва сериала,трилогията също,очаквам с нетърпение четвъртата книга.
Рядко сравнявам с други книги/сериали от жанра,гледам и се наслаждавам.
Хейтът за мен е да си в тренда,не че са гледали и разбрали нещо ама да плюят.
На мен ми допада че са се постарали с мистиката,тепърва ще се разгръща и завръзват нещата.Божана си я представях друга,малко скована и притеснена ми изглежда на моменти,явно не са намерили по добър избор.Разбрах защо се дразните на липсата на слънчевите очила,нормално е да искат да показват очите и и "играта" чрез тях.
Чакам с нетърпение Лазар,кучетата са разкошни 🥰.

# 366
Понеже прочетох мнение за Почекаин и как не бил точно това, което е в книгата, та да си кажа и аз. Образите на Божана, Митко и Почекаин са абсолютно реалистично пресъздадени от актьорите, които ги изпълняват. Това ме изненада приятно, просто 1 към 1 с образите в книгата. Ние с ММ също сме доста критични към това, което гледаме и той на следващия ден след гледането на епизода, ей така от нищото ми каза, че много му харесал.
Та така, чакали сме по седмица за "То" и за "Дюн", ще чакаме и за "Мамник".

# 367
Всеки четвъртък ли ще го дават само? Мразя сериали веднъж седмично. Отнемат цялата интрига, докато чакаш другата седмица.
Аз харесах много книгата, а сериалът не е лош, мисля да му дам шанс. Да, Божана е много по-млада от книгата, актрисата се справя добре.

# 368
Не съм чела книгата умишлено, исках да гледам сериала без очаквания, че като знам как прецакаха любимото ми фентъзи Колелото на времето, още ме боли сърцето.
Засега 5/10, но още много рано. Големият минус е, че е много тъмно и примерно дори не видях, че падна глава на куче. Нещо тупна, ама ще беше... Joy Знам, че трябва да е мрачно като атмосфера, но не и твърде тъмно за самото око на зрителя.
Божана ми харесва, особено двете различни очи и пълничкият й приятел със сръбското и ракията също. Няма нещо, което да ме дразни. Може би, че е малко бавничко и като за пилотен епизод според мен трябваше да включат Що е то мамник и има ли почва у нас - като приказка или разговор между възрастните в дома, примерно.
Не съм чела нищо досега, защото мразя спойлери и следват размишления, които са само мои, затова и не са в скрит текст. Чудовище ги убива, нещо като птица (заради корицата) и се превръща на човек през деня и се слива със селяните. В промото показаха дългокос мъж с разкъсани дрехи - може би е той. Божана и той се влюбват и т.н. мрачен романс. Като фентъзи фен много ми се иска бг такова с някое добре направено чудовище.
Засега ще гледам.

# 369
И аз съм с нееднозначно мнение за първия епизод. Ако не бях чела книгата, щях да съм се отказала по средата на епизода. Напрягам се да чуя какво казват, Божана е 20 години по-млада отколкото в книгата, а майка й прилича на нейна баба, с Айрън също ми е трудно да свикна, при положение, че Айра е споменавана на всяка страница. Някъде четох, че първите епизоди вървят като въвеждащи, а мистиката и фентъзито се включват по-после, предполагам, че с появата на Лазар. Не ми хареса как е направено как се чува, когато говори мамника, не може да се разбере героят спомня ли си, чува ли нещо, въобразява ли си, какво се случва.
А Лехуса едва я прочетох, мудно, провлачено, скучно. До Аждер не съм стигнала още.

# 370
На мен звукът, картината и играта на актьорите ми харесаха! Всичко се вижда, всичко се разбира. Гледам лайф през лаптопа.

Не съм гледала книгата, затова не правя сравнения между описанията на героите и актьорите, които ги играят. От видяното смятам, че екипът с Виктор Божинов се е справил отново на много високо ниво, както беше и с "Вина".

# 371
Аз не мисля, че трябва да имаме ниски изисквания, само защото сериалът е български. А и темата макар да не е добре разработена у нас масово, но жанрово си е от раздела Древно Зло се Надига да Накаже и Отмъсти, който на любителите на фентъзи хоръра с фолк елементи  ни е до болка познат.
 И като ще правиш нещо, то трябва да е направено като хората. В този смисъл очаквам добър сериал. А не нещо, към което да сме снизходителни, защото е българско. Пък и какво толкова, тоя жанр не е труден, нискобюджетни екранизации по Дийн Кунц бол.

Засега съм напълно удовлетворена, дано само добичето да е страшно, а да не е смешно.

# 372
Много ми хареса на мен Мамника

Страшните неща стават нощем и мисля, че това е първият бг филм с толкова красиво и убедително заснети нощни сцени, то са джипове през преплетени зимни клонаци, то са старчески домове, земетресения, нощни мостове, нощни срещи, навсякъде светлината участва с примигване, с жълто, със синьо, изобщо майсторско като за съвременно бг кино… Ясно, че режисьора е имал какво да види от последния сезон на True Detectives, където също всичко важно се случва през нощта, но на мен много ми хареса бг прочита. Бравос/

Изобщо, убедиха ме, че някакви страхотии ще има при това без героите да тръпнат, убеждават, шепнат и прочее похвати.

Харесват ми и актьорите и че не декламират. Някои сцени е малко неизбежно, там си подават по някоя реплика с усещане на принуда, но то е до сценарий вече.

Главната героиня е хем красива, хем дръпната ма баш както си трябва.
Владо Пенев добре че играе софиянец, иначе стои малко неубедително, но той е добър актьор, ще го видим по-нататък
Скорчева насилва трънския акцент, трябва по-плавно да слива диалектните думи, да стои естествено, не така натъртено, като сега, но предполагам this ship has sailed за промени по тоя въпрос.
Малката Божана само стои там не на място, какво е това цупене, какво е това маниерничене. Но явно някаква шуробаджанащина е имало за избора.

Историята ме заинтригува, не съм чела книгата, чакам с кеф следващата серия

П.с. Моля ви не пускайте спойлери кой умирал кой се разболявал. Слагайте ги в spoilers и не ни разваляйте гледането на тези, които не сме чели книгата

Последна редакция: пн, 12 яну 2026, 14:31 от .Hazel.

# 373
Всеки четвъртък ли ще го дават само? Мразя сериали веднъж седмично. Отнемат цялата интрига, докато чакаш другата седмица.
По БНТ е така от доста години, когато дават сериалите премиерно, по един път седмично. Вече при повторенията ги пускат и ежедневно.

Ако е сериал от типа "Откраднат живот" с няколко стотин серии, тогава е нормално да е понеделник-петък.

# 374
Виктор Божинов има силни продукции. "Вина" много ни хареса вкъщи. Режисьор е на епизоди от "Под прикритие",стартовите сезони на "Столичани в повече" и "Стъклен дом", "Връзки" също мисля. Петър Дундаков е работил по музиката в "Мамник", "Вина", "Голата истина за група Жигули", та мисля, че добра работа им се получава с Виктор Божинов.
На мен лично много ми хареса първият епизод. Нямам търпение да видя как са направили чудовището. И с нетърпение чакам ретроспекциите.
Много ми допада това, че Божана не е с къдрава коса в сериала. Като четях книгата, все я свързвах заради тея къдрици с героинята от детското филмче "Смело сърце"...
Много е интересно как ще представят историята. Аз не се напрягам от разминаванията с книгата. Все пак не е екранизация, в началото е изписано "по митиви на..."
При четене на книга всеки човек "вижда" историята, героите, пространството различно от другия. А като го гледаме на екран, друго е - виждаме как историята е пресъздадена от режисьора, какъв е неговият поглед, гледаме през неговите очи...

Последна редакция: нд, 11 яну 2026, 16:42 от Jupiter sea

Общи условия

Активация на акаунт