Мамник - нов български сериал

• 39 928
  • 652
  •   80
Отговори
# 615
Лещичка, интересно. Благодаря, че сподели.
Аз още като слушах книгата търсих какво точно е плътеник, защото не бях чувала думата. Оттам знам, че е вампир, който напада хора, пакости им, лош е. Още тогава ми беше странно защо е избрал да нарича Лазар плътеник при това положение, но сега твоето обяснение звучи логично.

# 616
Плътеник не се превежда като вампир, защото си е българска дума, от плът. И Лазар определено не е вампир в смисъла, който е масово приет. Аз не мога да разбера защо се чудят хората, които не са чели книгата, какъв е Лазар. Не е спойлер - в описанието на сериала, което служи за реклама, ясно е написано, че ще помага възкръснал мъртвец с несвършена работа на този свят. Пише и мамника какво е.

# 617
  • В полите на Пирин планина
Да, точно - той е възкръснал, защото има недовършена работа на земята, но не е зъл, а напротив.

# 618
  • София
Като дете съм чувала, че се правело това и онова на гробищата през 40- те дни след смъртта, за да не вампиряса мъртвият. Различни поверия в различните краища на България… Пак по дунавско, ако човек се е родил с “ риза”, като умре трябва да се прободе с игла в пъпа, за да се пробие “ ризата”, не знам точно за какво, но пак е свързано духът му / или тялото 🤔/ да не броди… Жалко, че се губят много от митовете и поверията. Може да са глупави суеверия, но е като приказка, както елфи и тролове. 😉

# 619
В какъв смисъл се е родил с риза?

# 620
Обвит в плацентата. Смятало се е, че носи късмет.

# 621
  • София
Обвит в плацентата. Смятало се е, че носи късмет.
И се е смятало, че такъв човек е по-специален. Но по времето на соца са го отричали и самите те са избягвали да говорят и са криели, доколкото могат, особено мъжете ☺. Дори и да са притежавали по-голяма сенситивност, са я подтискали.

# 622
  • София
И аз се включвам в дружното гледане, слушала съм книгата, много ми беше интересна, мисля, че филмът набира скорост и с всяка серия ще ми харесва повече. Може би в първи епизод, запознатите с книгата сблъскахме челно нашите си представи за героите с тези на създателите на филма и затова да е имало известно разочарование, но според мен в общи линии са напипали пулса и същината. Лека полека, все по подходящи ми се струват и повечето от актьорите. Разсмяха ме лафчетата на Камен, не са дразнещи засега като новост, в сравнение с книгата. Диалектът ту се спазва, ту не, това малко подкопава автентичността и идва някак изкуствено. Природата ми харесва и въобще идеята да гледам интересни истории, разказани в наша си родна обстановка, на български език и актьори, почиващи на нашите си приказки и фолклор. А историята в книгата ми се струва много оригинална хрумка на автора, още когато я слушах оцених това. В общи линии доволна съм от този изцяло български продукт и му се радвам, макар и засега мащабите и ефектите да са скромни за потенциала на книгата. Бива!

# 623
  • София
Лещичка,

Скрит текст:
Да, да, Венци беше този, който беше видял създаването на Мамника. Май беше 1933 или 1934 г. Там някъде. Бил е дете май. Simple Smile
Поне за мината и Нестеров не съм сбъркал.
А защо все повтаря, че е гладен? За съжаление не си спомням. Мисля, че наистина беше много гладен. Не беше ял с дни или нещо такова. Абе имаше някаква връзка и не случайно повтаря това 'Гладен съм' Не е просто някаква приумица е спомен. Натрапващ се спомен.

Знаеш ли на какво ми напомня тези сцена и неговото повтаряне? Не знам дали си гледала Игра на тронове. Или дали си чела Песен за огън и лед, но там култовия Ходор, който все повтаряше това Ходор, Ходор, всъщност се разбра, че идва е от 'Холд дъ дор' и че всъщност той е един от най-големите и ключови герои в сагата.
Велик, велик епизод беше. 9.5 от 10. Simple Smile

# 624
Диаволо 🤗.
Скрит текст:
Разбира се,че съм гледала Ходор ❤️.
Ами повечето тълкуват думите на Венци,че Мамника говори чрез него и е гладен за болка и страх.За себе си,момента в който вижда убийството на трите момчета,братята на Лазар от майка им Венета,глада му тогава и бързането да се прибере с козите го белязва завинаги и затова мъката по това,че не знае кой е убил децата,нали и Емил и баща си все това пита го връщат и измъчват към този момент.Затова и повтаря "Гладен съм",измъчва го спомена.

# 625
Аз като писател, ще си позволя да дам още една критика. Към хората хулещи "Лехуса". Писала съм го и на Васил Попов това, което ще спомена.
Вижте, по мое мнение, когато той е писал "Лехуса", вече се е знаело, че ще има сериал или са се водели преговори, а Сторител са му поставили време за написване.
Ако "Мамник" бе литературен шедьовър, "Лехуса" вече е повлияна от мисълта за бъдещ сериал и от времето за написване.
"Мамник" не е мислен кинематографично, а само литературно и това е позволило на автора да се разгърне като брилянтен писател, какъвто наистина е... По мое мнение това е най-добрият литературен шедьовър от новите произведения, въпреки старанието на хейтърите да го окалпазанят.  
За "Лехуса" може да се каже тъкмо обратното. Тя е мислена кинематографично. Затова и на хората им се струва толкова несъвършена и "скалъпена". Тук авторът не е имал шансът да се разгърне, тъй като е мислел за това как всяко действие ще е по-лесно за филмиране и по-криминално. Бил е и притиснат от времето. Съответно затова книгата изглежда в лицата на много хора "по-лоша".
И тук се явява интересното противоречие на хейтърите, които по принцип критикуват всичко просто само за да го критикуват. И сами не разбират, че си противоречат.
В момента "Мамник" като сериал бива хейтван, защото е писан като литературен шедьовър и не е мислен в началото за сериал.
Действието било прекалено мудно и се развивало прекалено дълго на едно място. И пр. И пр. И хулите отиват пряко към Васил Попов. Дефакто го изкарват "калпав автор".
И обратното - "Лехуса", която в очите на хейтърите не става като книга, после на същите тия ще им направи страшно впечатление като сериал и ще взимат да боготворят същия автор, който сега "мразят".
Честно да Ви кажа - писна ми от такова лицемерие или по-скоро "незнание" от страна на повечето хора.
Лично аз харесах "Лехуса" въпреки, че там ми се стори, че действието е прекалено екшанизирано. И го написах като критика на автора, но това не обезличава хубавата книга. Тъкмо обратното - после ще придаде чар на екранизирането.
По мое мнение, "Лехуса" има същински шанс да се превърне във велик сериал, ако режисьорът съумее да се постарае да не бърза и да подготви актьорите, сцените и снимачния процес за страшен съспенс.
Затова за мен и двете книги са успешни - едната велик литературен шедьовър, другата много кинематографичен и с шанс да блесне постфактум.

# 626
А, добре дошла. Simple Smile
Идеално, значи си с най-пресни знания, щом си я прочела тези дни. Wink
Моля те виж ми последните постове и някои въпроси от последните страници и напиши в скрит текст (спойлер)(/спойлер), но с тези скоби: [] и на латиница.
Та ако имаш време и желание разбира се хвърли малко светлина върху тези въпроси и моите спомени. Simple Smile

Благодаря Simple Smile Видях, че Лещичка вече ти е отговорила, но ако възникнат други въпроси, ще отговарям.

# 627
  • гр. София
На мен категорично "Лехуса" не ми хареса, а я чаках с нетърпение. Започнах я и я зарязах. След време  я дочетох, но не става. Нищо общо с "Мамник". Без да влизам в дълбоки анализи има излишни сцени и може да не се чете. "Аждер" ми хареса, чакам следващата книга, но " Мамник " си ми остава номер 1, като сюжет. Това, че действието се развива в Трънския край и може да чуе/прочете трънският диалект е чудесно. Истинска наслада беше да го четеш и слушаш Simple Smile

# 628
  • В полите на Пирин планина
Критика винаги ще има, което не е непременно нещо лошо.
Аз намирам Васил Попов за чудесен писател, стилът му е хубав, историите са интересни, има развитие в сюжета...
Естествено, както писах и по-горе, има някои слабости, но това не променя факта, че книгите са много добри.

# 629
Благодаря за разясненията относно Лазар. Сега обаче ми стана все по-интересно каква ще е неговата роля.

Общи условия

Активация на акаунт