Мамник - нов български сериал

• 38 250
  • 636
  •   47
Отговори
# 630
Мамник - литературен шедьовър? Сериозно? Grinning Историята е интересна и завладяваща, но литературно тази книга няма особена стойност. Това, че автора е проучил и включил български легенди и фолклор, не го прави шедьовър. Лехуса даже не ми се коментира... А това, че имаме някакво критично мислене, не винаги може да се оправдае с хейт (което е най-лесното).

П.с. сега като се замислих, че последната част ще е 1300+ страници, направо ме е страх каква словесна диария ще е това нещо... но пък явно е замислено кинематографично, да има за 4-5 сезона...

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 10:42 от Ели-Мели

# 631
Такива дълги книги са нож с две остриета. Или ще откажат читателя още след 100-200 страници или ще ги погълва страница след страница. За мен такива поредици са поредицата за Себастиан Бергман и за Кормона Страйк. Но е имало и много книги, които не са ме грабнали, та чак съм се чудила защо са изписали 1000+ страници, като е нечетимо.

# 632
  • София
Аз си се възползвам от разяснения и тълкувания (не съм против тях - и нека са скрити, за онези, които не искат да ги виждат).
Около караконджулите и мамниците (както биха обобщили учЕните от Магадансия у-тет, примерно) Simple Smile - семантично, етимологично и параисторически, отделни народи/поселения си имат различни митични създания и ги наричат различно. Ние нямаме елфи и тролове, нашият юнак, дето убива змея и печели мома и златни ябълки пък има корени в християнския Св.Георги. Вампирът (обаче не единствено Влад Цепеш) си има определение като вид "същество". Понякога някои думички се ползват услужливо, но не са това, което са. Отделно, изхождайки от наличието на литературен първоизночник, авторът е създателя на тези "конструкции" - къде сполучливо, къде - не чак толкова.
Форумно наблюдение (с лека закачка)
Скрит текст:
Както и в др.случаи на широко обсъждани книги или филми из форумите, подчертавайки изрично, че не се заяждам и предварително се извинявам - струва ми се (поредно), че тук-там се пита/пише, без да се чете написано по-напред и предъвкваме едно и също. Разяснено, споделено, описано преди 1-2-3 странички в темата. Тъй беше и след линкнатата статия за кучето:smile:. Ала това е спецификата и очарованието на контактуване във форуми - като с мечката в гората. Simple Smile
По последното мнение на @ladychar86. Една книга не е готов филм (че и шедьовър по подразбиране). Но си давате сметка, че за да направи "страшно впечатление като сериал" дадената, трябва онзи, дето прави сериала ("преводача" на филмов език), да успее в начинанието си. И той е същевременно "реципиента" на произведението, възприел разказа и на свой ред "изиграл" го. Е, с "Лехуса" (без да визирам никакво име от кинаджийските), все пак, ще трябва да изчакаме да видим дали се е получило, или не.
Това, че вие го виждате като шедьовър (да, уточнила сте, че е ваше мнение), не го прави автоматично и безпрекословно такъв. Читателите/зрителите са различни и, разбира се, е нормално мненията да са полярни. Дано @Ели-Мели не се окаже пророк за най-новите кинематографични >1300 страници продължение (понеже ситуацията може и да се превърне в "Макфадън-писане" - това пък си е от мен)...

Използвам, да ви споделя и срещата на "уебкафето" с Лазаревска:
Между съдбата и случайността: Екатерина Лазаревска в сенките на сериала "Мамник"
https://webcafe.bg/seriali/mezhdu-sadbata-i-sluchaynostta-ekater … riala-mamnik.html

Последна редакция: сб, 17 яну 2026, 13:50 от EmBrother

# 633
Единствените книги от 1300,  които ме държат до последната страница са за Корморан Стайк.
Умирам от смях за новата книга на Васил Попов и дебелината и. Така или иначе ще я чета онлан, дано не е наистина словесна диария.
Мамник е обикновена интересна книга, никакъв шедьовър не е.
Лехуса е срам за писателя и никой не трябва да си дава парите за нея. Тя е най- глупавата книга излизала скоро.
Аждер обаче е интересна. Сега ще я довърша, не мога да кажа лошо за нея.

# 634
  • Галифрей
За някой хора може да е шедьовър, не виждам нищо лошо в това. Все пак от доста време са най-слушаните книги в Сторител. Не е проява на лош вкус.
Лехуса никак е глупава, аз я чета сега и ми харесва. На мен пък ми е интересно.

# 635
За момента сериалът е направен чудесно! Актьорите и режисьорът се справят на много високо ниво.

Направиха ми впечатление думите на Делян към Емил. Делян му каза, че знае много добре, защо го е изпратил в дома или му каза, че знае какво е станало. Нещо такова беше, но стана ясно, че Делян е изпратил Емил в дома с причина. Дали Емил не е направил нещо лошо, заради което сега Делян ще "плати", като стане жертва на Мамника?

# 636
Ясно е, че за някои хора е шедьовър, ама просто ми стана смешно как се идва със самочувствието "аз съм писател и да ви кажа сега как вие нищо не разбирате". Тя и Венета Райкова е писателка, та... както и да е. Не искам да звуча грубо, но просто понякога ми е трудно да се въздържа. Разбира се моето мнение въобще не смятам, че е крайна инстанция и все пак понякога доста смело се борави с някои думи и определения.

Общи условия

Активация на акаунт