На почивка в Поморие сезон 2025/2026

• 25 624
  • 421
  •   1
Отговори
# 345
И аз пия в София, Поморие и навсякъде минерална или изворна вода, но знам, че не е много добре да се пие постоянно. Питейната вода в мрежата се обогатява с йод, което е полезно против гуша например.

# 346
всъщност, само да допълня - следва да се пие или трапезна, или изворна - ежедневно. От време - на време, се пие минерална. Аз ходих на специалист по хранене, каза ми изрично - никаква минерална вода, само другите две. Е, понякога в бързината грабна минерална бутилка от хладилника на някой магазин, не е болка за умиране.

# 347
Софийската (Банкя и Горна баня) е слабоминерализирана, става за ежедневна употреба, наливаме си я.

# 348
  • В.Търново
Софийската (Банкя и Горна баня) е слабоминерализирана, става за ежедневна употреба, наливаме си я.
Как да различим коя е софийската в магазина?

# 349
Как да различим коя е софийската в магазина?
По етикета.

# 350
Някой возил ли се е на някое от атракционните корабчета?

# 351
Питейната вода в мрежата се обогатява с йод, което е полезно против гуша например.

Няма такова нещо!!!!

# 352
Възможно е, пиша по спомен, може навремето да е било така.

# 353
Възможно е, пиша по спомен, може навремето да е било така.
В България йод никога не е добавян в питейната вода като масова практика.

Какво се е прилагало:
🔹 Йодиране на солта – Това е единственият официален и мащабен метод за профилактика на йодния дефицит в страната.
От 1994 г. насам в България е задължително:

всички видове готварска сол за директна консумация от населението да са йодирани – основно с калиев йодат (KIO₃);

използва се масово в хляба, защото той се приготвя със сол.

📌 Целта е да се предотвратят заболявания на щитовидната жлеза (като гуша) – особено в райони с дефицит на йод (например планински или далеч от морето).

Водата:
В България не се добавя йод в питейната вода:

Нито централно, нито на локално ниво;

Няма такава практика, нито законодателно основание за това;

Има райони, където водата естествено съдържа следи от йод, но в минимални количества.

# 354
Благодаря, ограмотих се.

За да не е спам се включвам отново по въпроса с корабчетата. Цената е еднаква. 15 лв., за децата май платихме по 10. Приятно е 😀

# 355
Да, много са готски корабчетата. А може да се падне тогава да работи и фонтанът, и ще гледате първа линия атракция Simple Smile

# 356
Някой може ли да каже от къде и кога да хванем влакчето? Намираме се близо до Rose gardens.

# 357
Влакчето се хваща на улицата с лятното кино, малко преди него. Цена 8 лв., не е нещо особено обаче.

# 358
И аз да споделя, бяхме в Поморие от 27/07/ до 03/08/ в новата част и според мен там е по-добре. Бяхме на квартира тип хотелски стаи 70лв на вечер, осигурено парко место. Вечер ходихме с колата към центъра, като паркирахме около 1км преди центъра, на импровизиран паркинг, но и там трудно намирахме места, ако се забавим след 20ч. Другия вариант е, има автобус номер 1 за центъра той е по удачния вариант. Лично Южния плаж повече ми хареса, огромна плажна ивица, има достатъчно и платена и свободна зона. За периода който бях, всеки ден беше зелен флаг, имаше дни с леко вълнички, но флага пак си беше зелен и водата много приятна. По същото време в стария град флага е бил червен, отделно гледах и видеа от Приморско и там Червен флаг, явно Южния плаж е на по тихо място и морето е спокойно. Ако хотела ви е в стария град и имате парко място, може да ходите на Южния плаж има паркинг 7лв на ден, което също е вариант.

# 359
Има и градски транспорт до новия град.
А аз много харесвам влакчето. Преди .. 15 дена беше 5 или 6 лева. Карах децата да се качим, понеже знаех, че ще го вдигнат в началото на август. Ама те не пожелаха, чакат братовчедчетата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт