Периферна ретинална дегенерация

• 3 046
  • 63
  •   1
Отговори
Някой запознат ли е с тази диагноза?
Имам светкавици в очите, които се дължали на това състояние. Не изчезват. Казаха, че трябва да премине само, но засега няма изгледи.

# 1
Здравейте,
Повечето случаи периферната ретинална дегенерация не причинява симптоми, освен ако не доведе до разкъсване или отлепване на ретината. Някои възможни признаци включват:

Светкавици (фотопсии).
Мътнини или "плаващи" обекти в зрителното поле.
Загуба на периферно зрение при прогресия към разкъсване или отлепване.
Аз съм с перипапиларна атрофия, което доло горе е нещо подобно, пак се касае за изстаняване на ретината и ми препоръчаха периферен лазер, за да се намали ризка от отлепване на ретината, аз също имам светкавици и плаващи паяжини пред окото. На вас бе ви ли препоръчаха периферен лазер!

# 2
Здравейте!
Благодаря, че писахте!
Аз отидох най-напред на преглед на лазерен апарат, защото преди 35 години имах  големи скъсвания в ретината и са ми обработвани с лазер. Лекарката ми прегледа на лазера стъкловидното тяло и каза, че няма изменения, всички скъсвания били добре зашити и нямало опасност от ново скъсване. Каза, че съвсем скоро светкавиците ще спрат. Обаче... не спират. Намерих човек в интернет, който ми каза, че имал същото оплакване и на него му казали същото като на мен. Каза, че наистина спряло само, но чак след 7 месеца. Аз не мога да чакам толкова, работя на компютър и ми е ужасно трудно, много святка от екрана, не мога да работя.Не ми препоръчаха да ми правят обработка с периферен лазер, каза ми лекарката, че щом няма опасност от скъсване, значи няма нужда от лазер.
Други оплаквания които имам, освен светкавиците, са: замъглено зрение, болки дълбоко в очните дъна, силна умора в очите вечер,  мътнини и плуващи неща като косъмчета, които се влачат, странно виждане при затворени очи - в ъгъла на окото се появява широка бяла ивица, която се свлича надолу. Предполагам, че това е стъкловидното тяло, което се отделя. Защото периферната дегенерация била точно това - отделяне на стъкловидно тяло.
Странното е, че не ми даде никакви лекарства- капки, мехлеми за мазане или каквото и да е. Нямало нужда. Объркана съм, чудя се дали да търся друго мнение. Имам насаден страх от отлепване на ретината отпреди 35 години, когато ми работиха с лазер по спешност и още ме държи.
Другата седмица ще се запиша на вторичен преглед и ако не съм удовлетворена от прегледа, ще търся още едно мнение. Ще пиша отново, дано намерим решение, защото не ми се чака само да спре, не се знае кога. А също така какво ще стане, ако изобщо не спре само?

ПП   Забравих да добавя това - и на мен казаха, че този процес е много фин и обикновено не се усеща, но аз съм с миопия от дете, имам 6,5 диоптъра и вероятно заради това го усещам доста изявено. Вие с миопия ли сте, имате ли някакви очни заболявания, освен споменатото, които може да правят така, че да се усеща толкова осезателно този процес?
От колко време имате светкавици? При мен са от 2 седмици.

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 12:55 от Ън

# 3
Имам астигматизъм, аз като се замисля доста от отдавна имам светкавици и мътни ивици, но сякаш след прегледа от миналия петък зачестиха ( по принцип след разширяване на зениците и доста осветяване, доста трудно се възтановяват очите  ми), при мен може и от един удар от преди две години да се е получило това, защото преди това всичко беше наред, Притеснява ме много тази диагноза, понеже съм 36 и това много ме стресна. Надявам се всичко при вас и при мен да е добре!

# 4
Боже, Вие сте на 36 г. така ли?
Светкавиците при Вас не може да са от перифарна  ретинална дегенерация, това било процес, който зависи от възрастови изменения, които започват между 50 и 70 г. Аз съм на 60 г и при мен е нормално да е дегенеративен процес, но прекалено силно изразено, другите изобщо не го усещали.
Освен ако при Вас този процес е започнал много по-рано заради очните заболявания.....а това е много лошо на тази млада възраст...Disappointed
Аз забелязах също, че след лазерния преглед светкавиците направо ескалираха, зарази осветяването. После дълго  трябваше да се възстановявам. От ден-два престанаха да ме болят очите по цял ден, само вечер не се чувствам добре.

# 5
Аз съм с перипапиларна атрофия не с ретинол а дегенерация.
Перипапиларната атрофия е състояние, при което тъканта около зрителния нерв (папилата) претърпява дегенеративни промени. Тези промени засягат ретината и пигментния слой, които обграждат зрителния нерв. Състоянието може да бъде част от нормалните възрастови изменения, но може да се свързва и с различни заболявания.Може и от травма в областта на очите, а аз преди две години и малко паднаха щорите на прозореца и точно с острата част ме удари в ляво малко над окото и по средата между носа , най вероятно от там идва и проблема , периферния лазер които ми препоръчаха е превантивна мярка да не се отлепи ретината!

# 6
Аз съм с перипапиларна атрофия не с ретинол а дегенерация.
Перипапиларната атрофия е състояние, при което тъканта около зрителния нерв (папилата) претърпява дегенеративни промени. Тези промени засягат ретината и пигментния слой, които обграждат зрителния нерв. Състоянието може да бъде част от нормалните възрастови изменения, но може да се свързва и с различни заболявания.Може и от травма в областта на очите, а аз преди две години и малко паднаха щорите на прозореца и точно с острата част ме удари в ляво малко над окото и по средата между носа , най вероятно от там идва и проблема , периферния лазер които ми препоръчаха е превантивна мярка да не се отлепи ретината!

PPA това имам и аз като диагноза и то в 2те очи. Имам и миопична дегенерация на макулата bilaterally тс и на 2те очи. 
Тепърва чета и се информирам за перипепиларнага артрофия .

# 7
А предложиха ли ви периферен лазер и на колко сте години, правиха ли ви допълнителни изследвания или се установи само с преглед с Голдман, при мен съдовете и макулата са в норма, а за пери папиларните атрофия ми обясниха, че имам остраняване в периферията на ретината и ми предложиха с лазер да се залепят тези изтанявания и атрофични дупки!

# 8
А предложиха ли ви периферен лазер и на колко сте години, правиха ли ви допълнителни изследвания или се установи само с преглед с Голдман, при мен съдовете и макулата са в норма, а за пери папиларните атрофия ми обясниха, че имам остраняване в периферията на ретината и ми предложиха с лазер да се залепят тези изтанявания и атрофични дупки!
Не. Аз съм в Англия и за нея разбрах от документацията коята си изисках. Сега ровя в интернет да видя за какво става въпрос и колко е зле това всъщност впредвид че имам и макулна дегенерация.
Това открих в Нета

И това пише при мен и на 2те очи

# 9
А някакви оплаквания имате ли на мен примерно лекарката ми разшири зениците понеже и споделих, че пред лявото око от време на време виждам плаващи мътни и като нишки ( и преди съм ги имала) и съм споделяла, но са ми обяснявали, че е свързано със стъкловидното тяло, но лато чели напоследък зачестиха доста( особено след прегледа, което може и да е от внушение понеже доста се вглеждам напоследък в очите си, ) понеже доста се изплаших, на мен .Този месец съм на още един преглед при познат офталмолог, за второ мнение, аз му ги изпратих веднага по вайбар да погледне написаното, и той каза засега няма страшно( понеже беше в чужбина) и се прибира идната седмица!

# 10
Светкавиците при мен спряха. Обаче...на тяхно място се появиха дълги нишки, които са толкова много, че образуват нещо като мрежа. Виждам много лошо. Капките декс тобрин и калиев йодид, които ми дадоха, не помагат. Болят ме често очите, много са изморени. Не знам как да намаля тези нишки, поне малко да мога да виждам...Не работя от 2 месеца, не чета, не гледам тв. Направо подивях....

# 11

При мен е изпитано така Parapapillary retinal  thinning-  изтъняване на ретината.  Най-ме притесни това l/s означава Loss vision

# 12

При мен е изпитано така Parapapillary retinal  thinning-  изтъняване на ретината.  Най-ме притесни това l/s означава Loss vision

На колко сте години, може ли да е възрастово изменение?

# 13
И при мен напоследък като чели зачестиха и станаха като рояк мушички все едно ( не мога да го опиша точно) а на моменти са и като прозрачни линии все едно, и аз не знам вече, но съм много притеснена( може и затова напоследък да го виждам по често понеже много се вглеждам във очите си)

# 14
И при мен напоследък като чели зачестиха и станаха като рояк мушички все едно ( не мога да го опиша точно) а на моменти са и като прозрачни линии все едно, и аз не знам вече, но съм много притеснена( може и затова напоследък да го виждам по често понеже много се вглеждам във очите си)

А има ли моменти, в които се губят? При мене момента са постоянни. Основни това очите ми с много уморени, след 7 часа вечер клепачите ми сами падат надолу и очите ми се затварят. Не знам как да оправя това нещо.

Общи условия

Активация на акаунт