Периферна ретинална дегенерация

• 3 520
  • 63
  •   1
Отговори
# 15

При мен е изпитано така Parapapillary retinal  thinning-  изтъняване на ретината.  Най-ме притесни това l/s означава Loss vision

На колко сте години, може ли да е възрастово изменение?
На 42 . Имам и ММД миопична макулна дегенерация. Възрастта незнам какво значение има когато се касае за изтъняване на ретината. Знаете ли нещо по въпроса?

# 16
Виждам ги когато се взирам в небето например или на светъл фон, по усезаемо когато са ми претоварени очите след дълъг работен ден, а тези като искрички които виждам може и от астигматизма да е, по принцип мен винаги ме е дразнела ярката светлина, затова винаги съм със слънчеви очила ( дори има моменти в които о вечер в къщи съм с тях понеже ми успокояват окото). На вас какви ви бяха оплакванията като отидохте на преглед!

# 17
Виждам ги когато се взирам в небето например или на светъл фон, по усезаемо когато са ми претоварени очите след дълъг работен ден, а тези като искрички които виждам може и от астигматизма да е, по принцип мен винаги ме е дразнела ярката светлина, затова винаги съм със слънчеви очила ( дори има моменти в които о вечер в къщи съм с тях понеже ми успокояват окото). На вас какви ви бяха оплакванията като отидохте на преглед!
Ако въпроса е към мен аз си ходя регулярно на прегледи защото имам макулна дегенерация и на 2те очи и тя се следи.  А от известно време може би месец имам т нар floaters някакви облачета като дим от цигара които се движат с движението на окото.
При прегледа разбрах че имам и такова нещо и честно казано се изплаших защото е засегната ретината с това изтъняване а аз имам и ММД и висок диоптър който расте затова е и дегенеративна макулна дегенерация.

# 18
Изтъняването на ретината предхожда скъсването и не знам дали зависи от възрастта. Искам да разбера дали тия нишки, които плуват в очите ми ще ми попречат да работя. Обработвам информация на компютър, чета много текст и пиша.трябва ми да работя поне 3-4 часа и съм уплашена,ч няма да мога вече. Вие работите ли на компютър и успявате ли?

# 19
Изтъняването на ретината предхожда скъсването и не знам дали зависи от възрастта. Искам да разбера дали тия нишки, които плуват в очите ми ще ми попречат да работя. Обработвам информация на компютър, чета много текст и пиша.трябва ми да работя поне 3-4 часа и съм уплашена,ч няма да мога вече. Вие работите ли на компютър и успявате ли?
Да моята работа е едно 60-70% свързана с компютъра. Да справям се.  А кокво може да се направи като превенция?
Вие знаете ли с колко вие изтъняла?

# 20
Не ви ли предложиха с периферен лазер да запечатат изтънелите участъци,аз имам изразена зона на проферация и наличие на атрофични дупки и лекарката ми обясни, че с периферен лазер ще се слепят да се избегне по нататъчното разкъсване и отлепване на ретината, а от носно плаващите мътнии казаха ли ви дали са от изтъняването на ретината или от нещо друго!

# 21
Изтъняването на ретината при мен се е случило преди 25- та ми година, сега ще навърша 61 г след седмица. Казаха ми, че най- вероятна причина е бременността, бях в 7 ми месец, когато го откриха. След като родих ще една година провеждат терапии на лазер и после всичко утихна за 35 години. Допреди два месеца. Сега незнам дали и до каква степен ще се възстановя. За превенция и казаха да се следя на лазерен апарат и да не претоварване очите, тост....нищо.

# 22
Не ви ли предложиха с периферен лазер да запечатат изтънелите участъци,аз имам изразена зона на проферация и наличие на атрофични дупки и лекарката ми обясни, че с периферен лазер ще се слепят да се избегне по нататъчното разкъсване и отлепване на ретината, а от носно плаващите мътнии казаха ли ви дали са от изтъняването на ретината или от нещо друго!
Коя лекарка?

# 23
За съжаление не. Аз съм в Англия и тук е толкова сложно всичко . Дори нямаш достъп до офталмолог ако не си emergency. А трябва да се следиш в оптика.
Вашите поплавъци от изтъняване на ретината ли са или от снъкловидвото тяло?

# 24
Изтъняването на ретината при мен се е случило преди 25- та ми година, сега ще навърша 61 г след седмица. Казаха ми, че най- вероятна причина е бременността, бях в 7 ми месец, когато го откриха. След като родих ще една година провеждат терапии на лазер и после всичко утихна за 35 години. Допреди два месеца. Сега незнам дали и до каква степен ще се възстановя. За превенция и казаха да се следя на лазерен апарат и да не претоварване очите, тост....нищо.

На мен ми предложиха периферен лазер, идната седмица съм на второ мнение при друг познат офталмолог, и той ако потвърди че имам нужда от лазер ще го направя, и се надявам да се стопират нещата понеже съм много изплашена, дори не знам от какво се е получило( мисля,че е от един удър преди около 3 години, падна алуминиевата щора точно с острото и ме удари на две места по средата в слепоочието и отгоре над лявото око) преди около 5 години имам правен скенер и тогава нямаше нищо такова.

# 25

На мен ми предложиха периферен лазер, идната седмица съм на второ мнение при друг познат офталмолог, и той ако потвърди че имам нужда от лазер ще го направя, и се надявам да се стопират нещата понеже съм много изплашена, дори не знам от какво се е получило( мисля,че е от един удър преди около 3 години, падна алуминиевата щора точно с острото и ме удари на две места по средата в слепоочието и отгоре над лявото око) преди около 5 години имам правен скенер и тогава нямаше нищо такова.

Аз имам само това изтъняване и нямам дупки засега. Но ето и горната потребителска Ън от 35 години е с този проблем.и ретината а не се скъсала. Което ми говори че няма нищо фатално

# 26
Коя лекарка?

В очна клиника Д-р Тасков гр. Търговище д-р Мехмедова

# 27
Чакайте!  Искам да поясня - след като ми зашиха ретините с лазер, ми направиха и периферен лазер, за да не се късат повече. След 35 години баражите стоят и нямам нови скъсвания. Сега обаче имам тези проблеми заради настъпила периферна ретинална дегенерация. Не се късат ретините, но имах светкавици, сега имам нишки в очите, виждам лошо, много се уморявам и клепачите ми сами падат надвечер. Трудно ми е да работя, болят ме и очите.
Казаха ми само, че ако отново се появят светкавици, пак трябва да отида на лазерен преглед, защото има опасност да се скъса нещо, няма 100% гаранция, въпреки лазерните баражи и в двете очи. Така че според мен периферния лазер дава някаква гаранция, макар и не пълна.
Да, не е фатално при изтъняла ретина, но опасността от скъсване е по-голяма и трябва непрекъснато да се следи.

# 28
Чакайте!  Искам да поясня - след като ми зашиха ретините с лазер, ми направиха и периферен лазер, за да не се късат повече. След 35 години баражите стоят и нямам нови скъсвания. Сега обаче имам тези проблеми заради настъпила периферна ретинална дегенерация. Не се късат ретините, но имах светкавици, сега имам нишки в очите, виждам лошо, много се уморявам и клепачите ми сами падат надвечер. Трудно ми е да работя, болят ме и очите.
Казаха ми само, че ако отново се появят светкавици, пак трябва да отида на лазерен преглед, защото има опасност да се скъса нещо, няма 100% гаранция, въпреки лазерните баражи и в двете очи. Така че според мен периферния лазер дава някаква гаранция, макар и не пълна.
Да, не е фатално при изтъняла ретина, но опасността от скъсване е по-голяма и трябва непрекъснато да се следи.
А защо ви правиха с лазера? Имахте ли дупки, скъсване? Или само изтъняване  ?
Болезнено ли е и с 1 процедура ли само бяхте  ?Аз имам.такова и на 2те си очи

# 29
А защо ви правиха с лазера? Имахте ли дупки, скъсване? Или само изтъняване  ?
Болезнено ли е и с 1 процедура ли само бяхте  ?Аз имам.такова и на 2те си очи

Да, имах скъсване, дупки навсякъде. Казаха, че ретините ми приличат на решето. Имах отделно изтъняване в някои часове и затова накрая ми направиха периферен лазер. Това всъщност е абсолютно същото като самата лазерна операция за зашиване, само дето се прави бараж на цялото око. Започва се от 12 часа и се обхожда ретината в посока на часовниковата стрелка.
Правиха ми веднъж лазерна терапия, докато бях в 7-ми месец, после още веднъж след като родих, и накрая за 3-ти пък цялостен бараж на ретините, за да не се къса повече. И наистина 35 години нямах проблеми.
Болезнено не знам дали да го определя, всичко зависи от прага на болка на човек. Цялото усещане обаче е много неприятно. След като разширят зеницата, сложат упойка и вкарат вътре стъклената леща, насочват лазерния лъч към мястото, което трябва да се третира и натискат с един педал, за да изстрелят лъча към мястото. Усеща се като лек удар в окото и леко убождане. Болката не е силна и ако е друг орган ще е почти неусетно. Но това е око все пак и реагира много силно. През цялото време окото ми сълзеше, когато стигнаха някъде към 6 часа,  извадиха стъклената леща, бърсах си окото, измиха лещата и отново я вкараха в окото, за да продължат. След първото око почивах 5 минути и после всичко се повтори с второто. Когато приключиха, мъжът ми влезе и буквално ме изнесе навън, защото напълно бях загубила ориентация, не знаех къде е вратата. Това се случи, защото имах ужасно много дупки, работиха много дълго, повече от 2 часа. После се възстановявах 1 седмица. Вторият път имаше много по-малко дупки и мина по-леко. На следващия ден вече виждах и се обслужвах сама.  Третият път, когато обхождаха цялата ретина, пак беше тежко, като първия път. Все пак цялата работа се понася и после е спокойно. Колкото повече дупки, толкова по-тежка терапия и по-дълга.
 След това 3 години ходих всяка година на преглед на лазерен апарат, след това когато се сетя и после напълно забравих да ходя. Допреди 2 месеца....имам чувството, че всичко започва отначало и ще е дълго и тежко. Дано да бъркам, че....

Общи условия

Активация на акаунт