Периферна ретинална дегенерация

• 3 434
  • 63
  •   1
Отговори
# 30
Чакайте!  Искам да поясня - след като ми зашиха ретините с лазер, ми направиха и периферен лазер, за да не се късат повече. След 35 години баражите стоят и нямам нови скъсвания. Сега обаче имам тези проблеми заради настъпила периферна ретинална дегенерация. Не се късат ретините, но имах светкавици, сега имам нишки в очите, виждам лошо, много се уморявам и клепачите ми сами падат надвечер. Трудно ми е да работя, болят ме и очите.
Казаха ми само, че ако отново се появят светкавици, пак трябва да отида на лазерен преглед, защото има опасност да се скъса нещо, няма 100% гаранция, въпреки лазерните баражи и в двете очи. Така че според мен периферния лазер дава някаква гаранция, макар и не пълна.
Да, не е фатално при изтъняла ретина, но опасността от скъсване е по-голяма и трябва непрекъснато да се следи.
А защо ви правиха с лазера? Имахте ли дупки, скъсване? Или само изтъняване  ?
Болезнено ли е и с 1 процедура ли само бяхте  ?Аз имам.такова и на 2те си очи

Да, имах скъсване, дупки навсякъде. Казаха, че ретините ми приличат на решето. Имах отделно изтъняване в някои часове и затова накрая ми направиха периферен лазер. Това всъщност е абсолютно същото като самата лазерна операция за зашиване, само дето се прави бараж на цялото око. Започва се от 12 часа и се обхожда ретината в посока на часовниковата стрелка.
Правиха ми веднъж лазерна терапия, докато бях в 7-ми месец, после още веднъж след като родих, и накрая за 3-ти пък цялостен бараж на ретините, за да не се къса повече. И наистина 35 години нямах проблеми.
Болезнено не знам дали да го определя, всичко зависи от прага на болка на човек. Цялото усещане обаче е много неприятно. След като разширят зеницата, сложат упойка и вкарат вътре стъклената леща, насочват лазерния лъч към мястото, което трябва да се третира и натискат с един педал, за да изстрелят лъча към мястото. Усеща се като лек удар в окото и леко убождане. Болката не е силна и ако е друг орган ще е почти неусетно. Но това е око все пак и реагира много силно. През цялото време окото ми сълзеше, когато стигнаха някъде към 6 часа,  извадиха стъклената леща, бърсах си окото, измиха лещата и отново я вкараха в окото, за да продължат. След първото око почивах 5 минути и после всичко се повтори с второто. Когато приключиха, мъжът ми влезе и буквално ме изнесе навън, защото напълно бях загубила ориентация, не знаех къде е вратата. Това се случи, защото имах ужасно много дупки, работиха много дълго, повече от 2 часа. После се възстановявах 1 седмица. Вторият път имаше много по-малко дупки и мина по-леко. На следващия ден вече виждах и се обслужвах сама.  Третият път, когато обхождаха цялата ретина, пак беше тежко, като първия път. Все пак цялата работа се понася и после е спокойно. Колкото повече дупки, толкова по-тежка терапия и по-дълга.
 След това 3 години ходих всяка година на преглед на лазерен апарат, след това когато се сетя и после напълно забравих да ходя. Допреди 2 месеца....имам чувството, че всичко започва отначало и ще е дълго и тежко. Дано да бъркам, че....
Къде Ви правиха тези процедури и при кого?

# 31
Чакайте!  Искам да поясня - след като ми зашиха ретините с лазер, ми направиха и периферен лазер, за да не се късат повече. След 35 години баражите стоят и нямам нови скъсвания. Сега обаче имам тези проблеми заради настъпила периферна ретинална дегенерация. Не се късат ретините, но имах светкавици, сега имам нишки в очите, виждам лошо, много се уморявам и клепачите ми сами падат надвечер. Трудно ми е да работя, болят ме и очите.
Казаха ми само, че ако отново се появят светкавици, пак трябва да отида на лазерен преглед, защото има опасност да се скъса нещо, няма 100% гаранция, въпреки лазерните баражи и в двете очи. Така че според мен периферния лазер дава някаква гаранция, макар и не пълна.
Да, не е фатално при изтъняла ретина, но опасността от скъсване е по-голяма и трябва непрекъснато да се следи.
А защо ви правиха с лазера? Имахте ли дупки, скъсване? Или само изтъняване  ?
Болезнено ли е и с 1 процедура ли само бяхте  ?Аз имам.такова и на 2те си очи

Да, имах скъсване, дупки навсякъде. Казаха, че ретините ми приличат на решето. Имах отделно изтъняване в някои часове и затова накрая ми направиха периферен лазер. Това всъщност е абсолютно същото като самата лазерна операция за зашиване, само дето се прави бараж на цялото око. Започва се от 12 часа и се обхожда ретината в посока на часовниковата стрелка.
Правиха ми веднъж лазерна терапия, докато бях в 7-ми месец, после още веднъж след като родих, и накрая за 3-ти пък цялостен бараж на ретините, за да не се къса повече. И наистина 35 години нямах проблеми.
Болезнено не знам дали да го определя, всичко зависи от прага на болка на човек. Цялото усещане обаче е много неприятно. След като разширят зеницата, сложат упойка и вкарат вътре стъклената леща, насочват лазерния лъч към мястото, което трябва да се третира и натискат с един педал, за да изстрелят лъча към мястото. Усеща се като лек удар в окото и леко убождане. Болката не е силна и ако е друг орган ще е почти неусетно. Но това е око все пак и реагира много силно. През цялото време окото ми сълзеше, когато стигнаха някъде към 6 часа,  извадиха стъклената леща, бърсах си окото, измиха лещата и отново я вкараха в окото, за да продължат. След първото око почивах 5 минути и после всичко се повтори с второто. Когато приключиха, мъжът ми влезе и буквално ме изнесе навън, защото напълно бях загубила ориентация, не знаех къде е вратата. Това се случи, защото имах ужасно много дупки, работиха много дълго, повече от 2 часа. После се възстановявах 1 седмица. Вторият път имаше много по-малко дупки и мина по-леко. На следващия ден вече виждах и се обслужвах сама.  Третият път, когато обхождаха цялата ретина, пак беше тежко, като първия път. Все пак цялата работа се понася и после е спокойно. Колкото повече дупки, толкова по-тежка терапия и по-дълга.
 След това 3 години ходих всяка година на преглед на лазерен апарат, след това когато се сетя и после напълно забравих да ходя. Допреди 2 месеца....имам чувството, че всичко започва отначало и ще е дълго и тежко. Дано да бъркам, че....
Къде Ви правиха тези процедури и при кого?

Първият път беше в Александровска болница в София, после в Пловдив, в очната клиника на университетската болница. Лекарите, които ми работиха, вече не са там, минаха 35 години и те вече не работят. Търсих преди 2 месеца лекарката в Пловдив, няма я сред съсловието. Би трябвало да са към 75-80 годишни сега....

Последна редакция: пт, 07 мар 2025, 20:58 от Ън

# 32
Разбирам, благодаря и на двете за отговорите. Хвалят много д-р Даскалов от Пентаграм. И доц. Наталия Петкова.

# 33
Ън голямо преживяване е било ❤

# 34
Разбирам, благодаря и на двете за отговорите. Хвалят много д-р Даскалов от Пентаграм. И доц. Наталия Петкова.
[/quot

Слава Богу вече медицината е доста напреднала и почти във всяка очна клиника с нова апаратура и добър специалист разбира ср могат да извършат процедурата!
Аз също благодаря за споделения опит, вдъхнахте ми надежда, че положението не е чак толкова страшно, дано всичко да е наред при всички, стискам палци и си пожелавам да си запазим здравето и доброто зрение, до дълбоки старини!
Честит ви 8-ми март! Бъдете ЗДРАВИ
И още нещо само да попитам, вие преди да ви направят периферния лазер, имахте ли плаващи неща като все едно от цигарен дим или по скоро имахте  само светкавици.

Последна редакция: сб, 08 мар 2025, 10:38 от Rapancheto

# 35
Забравих да ви кажа че аз имам и миопична макулна дегенерация и на двете очи. Тя е като макулната дегенерация но се среща при млади хора и е в пряка връзка с диоптъра. Моят е -11
Исках да ви попитам вие късогледи ли сте също и и само това изтъняване ли имате или и някаква форма на макулна дегенерация?
За очите аз пия комплекс лутеин и зеаксантин. Витамин А и Ц също.

# 36
Аз също съм с миопия вече половин век. При мен е - 6 диоптъра. Нямам никакви форми на макулна дегенерация. Отпреди 2 месеца съм с периферна дегенерация, което било възрастов процес и нормално започва към 50-годишна възраст, така че било нормално да имам на 60 г. Само дето протича много тежко. И отново ще ходя към края на месеца, когато приключа с капките. Аз също взимам витамини за очите от няколко дни - лутеин, зеаксантин. Не взимам витамин С и А. Ще питам обаче какво ще кажат за тях като ида.

# 37
Аз също съм с миопия вече половин век. При мен е - 6 диоптъра. Нямам никакви форми на макулна дегенерация. Отпреди 2 месеца съм с периферна дегенерация, което било възрастов процес и нормално започва към 50-годишна възраст, така че било нормално да имам на 60 г. Само дето протича много тежко. И отново ще ходя към края на месеца, когато приключа с капките. Аз също взимам витамини за очите от няколко дни - лутеин, зеаксантин. Не взимам витамин С и А. Ще питам обаче какво ще кажат за тях като ида.
Миопичната макулна дегенерация няма никаква връзка с миопията. Казват и дегенеративна (патологична). Рядко се среща . Миопията си я просто късогледство. Периферна дегенерация. Аз нямам такава а само периферно изтъняване незнам това едно и също ли е

# 38
[quote autho уж уж инr=Ън link=topic=1734007.msg49424576#msg49424576 date=1741545136]
Миопичната макулна дегенерация няма никаква връзка с миопията. Казват и дегенеративна (патологична). Рядко се среща . Миопията си я просто късогледство. Периферна дегенерация. Аз нямам такава а само периферно изтъняване незнам това едно и също ли е
[/quote]
Не е едно и също. Регенерацията е възрастов процес.

# 39
Забравих да ви кажа че аз имам и миопична макулна дегенерация и на двете очи. Тя е като макулната дегенерация но се среща при млади хора и е в пряка връзка с диоптъра. Моят е -11
Исках да ви попитам вие късогледи ли сте също и и само това изтъняване ли имате или и някаква форма на макулна дегенерация?
За очите аз пия комплекс лутеин и зеаксантин. Витамин А и Ц също.
Аз имам -1.00 на лявото око, не е много,имам и астигматизъм на двете очи но по голям също на лявото око.

# 40
[quote autho уж уж инr=Ън link=topic=1734007.msg49424576#msg49424576 date=1741545136]
Не е едно и също. Регенерацията е възрастов процес.
[/quote]
Нищо подобно. Макулната дегенерация оказва която е свързана с възрастта е възрастов процес.
Миопичната макулна дегенерация няма връзка с възрастта, тя се появява в млада възраст . Може да прочетете за това в Интернет .

# 41
Здравейте отново, вчера бях на очен преглед при моя познат очен лекар, диагнозата която ми беше поставен за перипапиларна атрофия бе отхвърлена( слава Богу) и нямам нужда от периферен лазер, съветвам ви и вас да търсите второ ако трябва и трето мнение.Бъдете здрави

# 42
Здравейте отново, вчера бях на очен преглед при моя познат очен лекар, диагнозата която ми беше поставен за перипапиларна атрофия бе отхвърлена( слава Богу) и нямам нужда от периферен лазер, съветвам ви и вас да търсите второ ако трябва и трето мнение.Бъдете здрави

Чудесни новини. Поздравления!💐
Дишайте спокойно вече
Аз живея в Англия и моята е потвърдена ,но тук използват лазер, само ако има дупки в макулата..
Аз нямам такива, така че при мен само наблюдение.

# 43

Дишайте спокойно вече
Аз живея в Англия и моята е потвърдена ,но тук използват лазер, само ако има дупки в макулата..
Благодаря! Наистина си отдъхнах! Бъдете здрава и Вие!!! Относно мътнините ще трябва да свикна с тях или по скоро да ги игнорирам, да не се вглеждам много, много. Вие как свикнахте с вашите ( ако изобщо сте свикнали де)

# 44

Дишайте спокойно вече
Благодаря! Наистина си отдъхнах! Бъдете здрава и Вие!!! Относно мътнините ще трябва да свикна с тях или по скоро да ги игнорирам, да не се вглеждам много, много. Вие как свикнахте с вашите ( ако изобщо сте свикнали де)

Аз също се интересувам как да се справя с тези мушички и дълги нишки, които плуват в окото ми. Казаха ми да заложа на капки изкуствени сълзи, но не знам дали ще има ефект. Някой ползва ли ги?

Общи условия

Активация на акаунт