Необятният космос

• 2 404
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
Пълно лунно затъмнение - 13 срещу 14 март Nature First Quarter Moon
Частично слънчево затъмнение - 29 март Nature Low Brightness

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 19:50 от LionKing

# 16
Ето ви един сайт, ако се интересувате за положението на планетите в Слънчевата система (+/- един месец).
Три планети са приблизително в една линия (Марс, Юпитер и Уран). Не са били 5-6. Много рядко може да се наблюдава подобно явление на повече от три планети, като Слунцето или Земята почти винаги не са на тази правата линия.   
https://www.theplanetstoday.com/index.html

# 17
Така съобщиха по новините. Дори казаха, че това се случва за пръв път от 1640г. насам. Не вярвам информацията да не е проверена. Предполагам, че е съобщено от авторитетни астрономически среди.

# 18
# 19
Много интересно, дай линк, моля.

# 20
Много интересно, дай линк, моля.

Инстаграм профила на Битиви новините

# 21
Много интересно.

# 22
През 2023-та имаше няколко дни, в които Венера се виждаше с просто око в близост до Луната. Малко след това имаше и подредба на няколко планети, но в София времето беше лошо и нищо не се виждаше.

Във Фейсбук има много хубава група за астрофотография и там се качват интересни снимки.

# 23
Предполагам, че много от вас вече са чули за астероида "2024 YR4", който има шанс да се удари в Земята на 22 декември 2032. За момента според изчисленията шанса това да се случи са 1 към 43, или малко над 2 %. И за да няма паника, НАСА има технология и вече направиха един сполучлив експеримент преди около две години, когато удариха (разбиха) един спътник в повърхността на малък астероид с цел да отклонят орбитата му. И успяха. Този е с размери между 40 и 90 метра. Казват, че имало вече астронавти, които работят по някакъв проект на нефтени платформи, което няма да се очудя да е нещо подобно като подготовка, ако си спомняте Брус Уилис във филма "Armageddon". Учените имат още около 40 дни да наблюдават "2024 YR4", след което ще го изгубят до следващия път когато ще се появи. А той се движи с 4 годишна орбита, така че 2028 ще има по-добра информация дали ще ни вдигне кръвното. При всички положения факта, че датата на която ще се разминем на косъм или ще се ударим е преди Коледа, то се очаква да има доста добри предколедни намаления.Така, че може да попаднете на добър дийл.

# 24
О, спокойно! Дотогава може да сме умрели.

# 25
Не бях чувала за този астероид. Интересна информация, но и зловещо звучи. Но все пак не ми се вярва, астероид с тези размери, между 40 и 90 метра, да унищожи земята. Все някава част от човечеството ще оцеле.
А и като се замисля, това което се случва на земята, безумието, което обзело света,  войните, които се водят, имат много по-големи вероятности за катастрофални последици.

# 26
На някои от ютуб видоета се посочва къде може да се очаква да удари, ако се стигне до подобен сблъсък. И това може да е долу горе върху линия започваща от средата на Индия, вървяща през Африка и достигайки Южна Америка. Долу горе малко под, и успоредна на Екватора. Ако размера е около 40 метра, скалата ще изгори в атмосферата и няма по всяка вероятност да стигне до Земята. Ако е 90-100 метра тогава може да е със сила да унищожи голям град. Затова може да се наложи някъде евакуация, ако ще пада в населен район. Ако падне в океана няма да е толкова голяма паниката, не трябва да има никой там.
Аз просто се възхищавам на технологията и възможността подобен обект със изключително малки за космоса размери да бъде видян, проследен и да се изчисли траекторията му с доста голяма точност. За щастие не е с размери затрашаващи живота на планетата. След 8 години Изкуствения Интелект ще вземе нещата в свои ръце, ние ще си пием виното и ще се молим шибания камък да не хакне шейната на дядо Коледа и да реват дечурлигата един месец, че подаръците им отишли на кино.
Трябва да се гледа оптимистично. Ако я докараме до там.

# 27
Мисля, че ще е интересно, който живее на по-спокойно място да пробва да види.

https://btvnovinite.bg/lifestyle/liubopitno/sedem-planeti-shte-s … at-do-2040-g.html

# 28
Зачовърка ми тази информация, още повече, че на ММ скоро му подариха телескоп. Говорих с планетариума, изглежда става дума за информацията от края на януари.
Казаха ми за някакво приложение за телефон - Стелариум, което показва къде и в колко часа може да се види дадена планета. Според него, Сатурн може да се вижди днес за кратко преди залез, около 7:25ч., също Венера, Марс.
Но, за да ги види човек, трябва да няма светлинно замърсяване и облаци.

# 29
Мисля, че още може да се види подреждането, не от големия град де. Ама не е много интересно, то са някакви точки, не се различават от звезди.
С телескоп Юпитер и Сатурн са интересни.

Общи условия

Активация на акаунт