Рим - 29 тема

• 32 624
  • 505
  •   1
Отговори
# 465
Благодаря. Сложила съм си римайндер дори, дано успея. Ако не хвана, има ли шанс на място да има някакви бройки рано сутрин или да не си правя илюзии изобщо?

Ще се радвам и да препоръчате някое уютно местенце с вкусна храна, подходящо за празнуване на рожден ден (по възможност около Испанските стълби). Не търся нещо претенциозно, храната, атмосферата и приличната цена са основни критерии (прилична = под 50 евро за основно ястие на човек).

# 466
Не знам защо всички се натискат за подземията, там е най-зле, според мен. Не знам сега как е, дали пускат да се разхождаш долу навсякъде, но преди се стоеше само на едно място, точно под арената. На арената е много добра гледката.
Между другото опашката за купуване на билети на място не е чак толкова голяма, около обяд беше доста рехава, може би около половин час ще се почака. Така, че и това е вариант в краен случай.
От скромният ми опит с заведенията в Рим, най-трудно сме намирали читава храна точно около Испанските стълби.
Ако ви се ходи до Трастевере, с две ръце препоръчвам Osteria Corsetti [/url]1921https://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187791-d801283-Rev … 1-Rome_Lazio.html. Останах очарована, два пъти вечеряхме там, малко по-скъпичко е от обикновено, но храната е много вкусна.
Osteria da Fortunata - Pellegrino тук също храната е много добра, но стават опашки, може да резервирате предварително.https://www.tripadvisor.it/Restaurant_Review-g187791-d3185400-Re … o-Rome_Lazio.html
Това специално е на Кампо ди фиоре, но има и на други места вече, на Пантеона, Наавона.
И последно La Taverna dei Fori Imperiali , отлична храна https://www.google.com/maps/place/La+Taverna+dei+Fori+Imperiali/ … 3m8!1s0x132f61ae0

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 16:46 от Lady Vengeance

# 467
Много благодаря за предложенията, ще има време за всички Simple Smile За мен най-ужасната бутаница и клаустрофобия беше във Ватиканските музеи, този поток от хора, който те “влачи” като река и мислите не можеш да си чуеш, усещах клаустрофобия от толкова много хора на толкова малко място. Затова и се чудих за подземията…

# 468
Дано не се заблуждавам, но в подземията се влиза на групи през интервали и групата върви по определен маршрут. Долу би трябвало да се виждат помещенията на гладиаторите и клетките на животните. Погледни в Youtube - със сигурност ще намериш сниман тур на подземията.

# 469
За Св Петър съвсем се обърках. По спомени де влизаше без билети, а сета на сайта Ема билети по 7 Е за достъп и по 20 и няколко Е за тур с гид. А не отрих билети за купола. Може ли малко помощ, ако някой скоро е купувал билети?

# 470
  • София
Влиза се безплатно самостоятелно. За 7 евро е с audio guide, по-скъпото е с екскурзовод. За купола не може онлайн - само на място.

# 471
  • Варна
За купола май само билети на място се купуват. Качвате се горе откъдето се влиза (отляво на базиликата има един вход като тунел, там са и тоалетните и аудиогидовете, през него се минава) и ако има опашка - или се прежалвате или не. Ако сте късметлия - примерно ако се качите в неделя след месата, може и да се уредите без дълга опашка. 2 вида билети има - да драпате пеша до горе или с асансьора и после самия купол пеша да го качвате. Моят съвет е да си вземете асансьора, че си е бая височко. После има достатъчно стълби за да си направите кардиото за деня. На места е малко тесничко, така че ако сте с клаустрофобия си помислете пак. Но е интересно изживяване. И панорамата си заслужава.

# 472
  • Варна
Ще ходим ноември месец в Рим за рожденния ден на майка ми. Става на 80г. Съответно  лека програма. Била съм в Рим преди доста време. Ако купим билети за базиликата и купола преварително ще избегнем ли опашките? Тя до терасата ще се качи, някои от нас да доплатят и за купола. Ще сме 9 човека, внуците ще дойдат от Германия и Австрия.

# 473
Не прочетохте ли поне последните 3 поста?!

В базиликата се влиза безплатно, а билети за купола се продават само на място. Какво точно ще купите предварително? И аз не бих опънала 80-годишна жена дори с асансьора да прави това.

# 474
  • Варна
Разбира се , че съм прочела.  Но се продават и билети , друга потребителка също пита. https://booking.basilicasanpietro.va/ticket/DOM-25/datasheet?sho … FromVoucher=false

# 475
  • София
Сега разгледах билетите. Явно наистина можете да купите за купола онлайн, ако го комбинирате с аудио гайд за базиликата за 7 евро. Но опашката за проверката за сигурност не можете да я избегнете.

# 476
  • Варна
За това попитах, някой дали е ползвал. За да се избегнем  опашките. И веднага някой ми скача, че не съм чела.

# 477
  • София
Аз не съм ползвала този вариант. Влизала съм безплатно два пъти, а за купола - все не стигаше времето. Но той все пак е да видиш панорама над Рим. Няма връзка със самата църква, която е неповторима и грандиозна. Има толкова уникални детайли, че можеш да я разглеждаш цял ден. А неделната меса беше наистина неповторимо преживяване, което ми се случи напълно непланирано. Препоръчвам, ако имате възможност, да я посетите. Куполът може да се пропусне.
Между другото, на сайта има прекрасен виртуален тур на базиликата, с който можете да се подготвите за посещението предварително.

# 478
Мисля, че билетите за 7€ не включват купола. Поправете ме, ако греша. Или тези от 21€ са за асансьора, а тези от 7 €- за стълбите.

# 479
Няма да чакате на общата опашка, има отделна за тези с резервация. Вижте малко назад съм писала.
7  евро е само базиликата, 22 базилика+купол с асансьор.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 23:00 от Lady Vengeance

Общи условия

Активация на акаунт