Рим - 29 тема

• 39 121
  • 578
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, момичета. Купих билети за Рим през май, но като гледам цените на настаняването в този период се чудя дали не е по-изгодно да се настаним в района на Designer Outlet Castel Romano, да си наемем кола от летище и от там да пътуваме до центъра и да паркираме колата на удобно място. По този начин ще спестим летищните трансфери, които ще са минимум 100 Е двупосочно, а също и поне по 100 Е на вечер от настаняване, но пък ще дадем 150Е за автомобил. Има ли някой подобен опит и колко би струвал най-изгодния градски транспорт на ден, ако предпочетем да се настаним в по-централен район?

# 571
  • Варна
Смятам, че Рим с кола би било ужасно. Проверите ли условията за паркиране? В големите градове обикновено има ограничение за часовете, освен цената.

# 572
Абсурдно е да се посещава Рим с кола. Освен всичко друго, централната част на италианските градове е ZTL - зона, ограничена за коли (с изключение на живущи), и там се влиза само срещу мноооого солидна глоба, изпратена като честитка по пощата.

Ако толкова държите, накрая на метролиния А - Лаурентина, има паркинги по 1-2 евро на ден. Вземате си метрото и си джиткате из града.

# 573
  • There I was on a July morning
Много е отдалечен този Designer Outlet Castel Romano от центъра на Рим, над 20 км е според гугъл мапс. Не знам за колко дни ще отседнете, но голяма част от времето ще ви отива за придвижване. Дори и с метро да пътувате, пак го дава над час път, защото има и прекачване. Ако се спрете на вариант с кола, поне изберете квартал от вътрешната страна на околовръстното на Рим. Мащабите му са по-големи от тези на нашите градове.
За билетите и картите на градския транспорт си прочетете условията. Ние сме ползвали карти за 48 часа и 24 часа. Пишеше, че има и 72-часови, но на автоматите не излизаше такава опция.

# 574
  • Milano
От вчера историческият център и някои други пътни артерии са с максимална скорост 30км/ч.
Постепенно ще бъде увеличено до 1000 улици.
Първият месец е експериментален, да свикнат, след което ще почнат глобите.

https://www.rainews.it/articoli/2026/01/roma-15-gennaio-2026-il- … a5177736e4f2.html

# 575
То и да няма ограничения, трафикът рядко позволява по-високи скорости. Последния път от и до Чампино пътувахме по 50 Мин с шатъл.

# 576
  • Вестерос
Идвам с информация, че полетите на уиз за Рим от Варна са ги изместили да са от 26.04.

# 577
Рим, Флоренция и т.н. според мен също са за без коли...Въобще си мисля, че е по добре някое евро повече за настаняване, но колкото е възможно по -близо до това, което искате да посетите ще ви бъде от полза - ще спестите най много от време, а в градове претъпкани с туристи, то май е най ценния актив...

# 578
В градовете има т.нар. zona de tráfego limitado където може да влизат коли само на местни. Важно е да разберете къде е, защото глобите се трупат.
Като цяло паркинга по улиците беше общо взето 1 евро на час доколкото съм видял. Билета за гр. т. е 1.50 в Рим.

Общи условия

Активация на акаунт