Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 87

• 30 830
  • 774
  •   2
Отговори
# 510
Е как накъде? Само напред и нагоре Grinning
Моята логика за задържането на имоти от строители е че така се предизвиква интерес, емоция за изпускане, страх, обратна психология и тн. И в последствие ако строителя обади един куц апартамент за 300к, някой веднага ще го лапне, за да не изпусне.

# 511
А, някой ше седи да ги чака години…

# 512
На човек, на когото реално му трябва жилище, нито ще го е страх, нито ще чака кой знае колко, нито ще се впуска да не изпусне нещо. Има n пари или могат да му отпуснат n пари и решава какво да прави.

# 513
Към нотариалните такси трябва да се добави и таксата за самото изготвяне на нотариален акт. Тя е в същия размер. Например ако по тарифа ти струва 1500 лева за заверка на нотариалния акт, ще ти вземе още 1500 лева за изготвянето на проекта му. Не си длъжен да ги плащаш, може твой юрист да го изготви (ако се спазариш да ти вземе по-малко).
Аз последно като прехвърлях имот, си го изготвихме сами с купувача - просто преписахме предишния, като сменихме имената и номерата на приложените документи, и нотариусът ни го завери без проблеми. Но при по-сложни сделки сигурно е добре юрист да го изготви.
Също така ако се купува с ипотека, има и други такси за нейното вписване, изготвяне на документа и т.н.
Така че общо сумата с комисионна на брокер, нотариална такса, местен данък, ипотека и всякакви други работи може да стане и над 7-8% от стойността на сделката. Апартаментче 200к = 16к евро = 31,500 лева някъде.
Моята логика за задържането на имоти от строители е че така се предизвиква интерес, емоция за изпускане, страх, обратна психология и тн.
Ами Гого, като в България не се инвестира много във финансови активи, хората като се видяха малко с пари взеха да ползват апартаментите вместо финансови активи.
А тяхната цена как се определя - на база психология, предимно.
При потребителските стоки важат графиките от микроикономиката - като се вдигне цената, търсенето спада, и обратно. Например ако луканката стане 20 лева ще си купувам повече, а ако стане 100 лева ще си купувам по-малко.
Но при финансов актив е обратно: такъв, който поевтинее, хората не го искат и го продават дори на загуба, само за да се освободят от него; а такъв, който поскъпне, почват да го искат още повече, защото си викат аха, той още ще поскъпва.
Като/ако се усетят хората, че апартамент среден клас представлява просто потребителска стока, а не финансов актив, нещата може да си дойдат на мястото.

# 514
Това е вечния въпрос - купувят за живеене или за финансов актив.

# 515
Това е вечния въпрос - купувят за живеене или за финансов актив.
Не разбирам това защо непрекъснато го предъвквате.

И кафенетата купуват уиски и кафе не за лична консумация. И автокъщите купуват коли не за лично ползване.

Свободна страна, нещо се продава и има цена, купуваш го.
Свободна страна, който си мисли, че се печели много е свободен да построи той и да продава.

В една съседна тема наскоро имаше сметката на павильончетата за кафе, що ино кафе било 5лв. И можело да печелят по 700лв на ден. А себестойността била 0.20ст (тяхна сметка, щото включват само цената на кафето на зърна или мляно).
Ама не щат да отворят павильонче и да продават кафе.

# 516
Нека си купува кой колкото иска,  мен никога не ме е бъркало това и не знам кой толкова го афектира. Ако се излезе от какъвто и да е баланс, нещата ще си се саморегулират.

# 517
По принцип е така, но ако например имаш пари в банката и тя с тях отпусне 200к заем на някого за панелка в Дружба-5, защото пазарната оценка от независим оценител показвала, че по толкова вървели - нищо че преди няколко години са били по 100к и след още няколко може пак да станат толкова - тогава може би трябва да те засяга. И процесът, чрез който нещата ще се саморегулират, може да ти е неприятен.

# 518
То по принцип- може и метеорит да падне в София, или пък да избухне  вулкан на Витоша....И пак да е неприятно...

# 519
  • софия
Аз да се оплача, вчера едни хора ми обясняваха как едва ли не съм глупава да тегля кредит и да купувам имот, при положение че същите тези хора живеят месец за месец под наем, не се интересуват от пазара на имоти и на всичко отгоре ми заявяват как, ако отидеш да пиеш кафе в студенстки, значи си селянин. Потресена съм колко ограничени могат да бъдат хората.

# 520
Ако вземат, че паднат цените на половина хипотетично, мисля че всички ще си имаме съвсем други проблеми, много по-различни от жилищните.

# 521
ОК, значи могат да се качат със 100%*, но не могат да паднат с 50%*?
Някакъв неписан закон ли има, че цените са длъжни да вървят само в една посока?
Щом могат нагоре, значи могат и надолу - така поне е при всичко друго: петрол, злато, желязо, ценни книжа, и каквото друго направиш справка.
------
* Това не е прогноза, а просто примерни числа. Какво ще стане в бъдеще не може да се предскаже. Но щом могат да се качват, значи могат и да паднат - няма как да е иначе.

# 522
Теоретично е възможно - но НИКОЙ няма да те остави с почти три пъти по-високи доходи и цени от преди печатането на парите....
Значи,ще има КАТАСТРОФА и при доходите....От там по веригата си знаете....

# 523
Те могат да падат, въпросът е каква ще е причината зад това падане. Могат да падат при определен тип сгради (морално остарели с висок разход за поддръжка), могат да падат в определени квартали ( примери много за добри квартали, които се маргинализират и обратното), може да има икономически срив, ама тогава пак ще е все тая за обикновения човек, който ще мисли по скоро какво да яде. Сега може и да са високи, ама хората си купуват съвсем спокойно. Ако не можеха да си го позволят,  нямаше да купуват. Ако в София ми харесваше и аз щях да си купя там.

# 524
Теоретично е възможно - но НИКОЙ няма да те остави с почти три пъти по-високи доходи и цени от преди печатането на парите....
Значи,ще има КАТАСТРОФА и при доходите.
По-скоро е обратното - първичното са доходите, а цените ги следват (защото иначе няма кой да си позволи да купува на високи цени).
Доходите наистина се качиха последните години - къде заради нови дългове и надуване на паричната маса, къде заради общ икономически разцвет в света след Ковид.
Но нищо не пречи този процес да се обърне, например при рецесия и повишена безработица - и това въобще не е "теоретично", а нещо, което се случва редовно навсякъде по света на всеки 10-15 години примерно. И в развитите, и в развиващите се държави.
Друга причина може да са технологичните промени. Във фирмата, в която работя например, наскоро съкратиха 5% от служителите. Не че работата е намаляла - просто въведохме някои нови технологични решения и част от хората станаха излишни. След още някоя година току-виж сме въвели и АИ за някои процеси и не 5%, а 50% от хората станали излишни. Това също не е нещо "теоретично", а се случва и на практика.
В САЩ пък Елон Мъск се захвана да съкращава голяма част от държавните служители - непотребни и корумпирани били. Ако дойде догодина и български Елон Мъск и направи същото - при нас нима няма непотребни и корумпирани - и те не купуват ли голяма част от имотите? Всички политици и висши държавни служители са с по 5-6 апартамента.
Сигурно изпускам и много други "теоретични" възможности.

Общи условия

Активация на акаунт