Покупка на апартамент до асансьорна шахта

• 2 272
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Много по-неприятно от асансьор е тряскането на вратите, от него спасение няма. А днешните асансьори са с плъзгащи се врати и доста безшумни. А ако са хидравлични направо все едно ги няма. Да пита какъв е асансьорът и според мен няма да е проблем.

# 16
Вижте тези изисквания за жилище по ЗУТ. Може да проверите дали има промяна в тях, защото според цитираното тук, наистина едно от условията да има статут "жилище", а не "ателие" е да няма асансьорна шахта до спалня.
https://www.xn--80akij1anct.bg/blog/6

статията е от 2013, категорично неактуална е след последните промени на ЗУТ

проблемът на апартамента е, че граничи с цялата асансьорна шахта, не само с 1 стена, ако имам избор, бих предпочела друг

# 17
Голямо значение има етажът. Ако е близко до последните, шумът е не от самия асансьор, а от движещите части на машината.
И не спалнята е най-големият проблем, а банята, заради кънтежа в гладкото. Има едни вибрации, които се предават на цялото жилище.

Ако е на по-нисък етаж + подходяща шумоизолация във всички помещения ще е криво ляво ок.
Макар на този чертеж асансьорът да е целият в апартамента.

# 18
Ние нямаме обща стена с асансьора на спалня, но имаме спалня с обща стрена със съседите. Ами, чуваме, като си пуснат музика например. Ако бяхме до асаньор, щяхме да чуваме горе-долу каквото и от коридора. На мен не ми се струва добра тази планировка.

# 19
  • София
Ако не си го купила и си на етап огледи - огледай още имоти, на пазара има много.

# 20
Живея в ново строителство, през един апартамент от асансьора. Денем не прави впечатление шума, но през нощта, когато на вън е тихо, се чува ясно.

# 21
Аз съм в ново строителство и част от асансьорната шахта граничи със спалнята ми. Леглото е разположено точно както е показано на схемата. Сложихме шумоизолация на knauf и не чувам нито асансьора, нито съседите, които точно зад главата ми чакат асансьора.
Скрит текст:

Бихте ли споделили каква точно шумоизолация сложите?

# 22
Аз съм в ново строителство и част от асансьорната шахта граничи със спалнята ми. Леглото е разположено точно както е показано на схемата. Сложихме шумоизолация на knauf и не чувам нито асансьора, нито съседите, които точно зад главата ми чакат асансьора.
Скрит текст:

Бихте ли споделили каква точно шумоизолация сложите?
Знам, че е “шумоизолация на стени - Knauf система”. Това ми препоръча и оферира майсторът, той я и поръча. Аз само я видях, като доставиха материалите и нищо по-конкретно не мога да кажа. Просто грам не разбирам и не правя разлика между нея и другите предложения на пазара.🫣

# 23
  • София
Нашата спалня е до асансьор. Сложих каменна вата на тази стена. Нищо не се чува. Даже мисля излишно я сложих, пак от някакви четения по форуми. Според мен нямаше да се чува и без изолация.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 23:15 от bazel

# 24
При нас едната тоалетна е до шахта, никога не съм чувала асансьора. Не мисля, че е шумен. Предполагам, че за тези стени още при строеж е предвидена изолация. Не знам как е до спалня, но няма ли опция да се провери? Може лесно да се тества.

Общи условия

Активация на акаунт