Кралски работи и клюки - февруари и март 2025

• 108 025
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 15
daviz, Пропуснала съм защо Вилем не е главнокомандващ. Би ли сложила пак това инфо. Благодаря!

А за Кристиян Датски как стоят нещата? Той главнокомандващ ли ще е или не?

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 00:40 от MoSt new

# 16
  • Някъде там
daviz, Пропусната съм защо Вилем не е главнокомандващ. Би ли сложила пак това инфо. Благодаря!

А за Кристиян Датски как стоят нещата? Той главнокомандващ ли ще е или не?
Ето за Вилем.
https://bg-mam.ma/p/1712773/48983569
Кристиян и той няма да е върховен главнокомандващ. Той почва от понеделник обучение в армията. През какви обучения ще мине ще се разбира по късно. Баща му е служил и в трите клона.
Началникът на щаба на армията  в Дания е върховен военен ръководител на армията . Настоящият командир е генерал-майор Питър Харлинг Бойсен.

Това е за Фредерик
Скрит текст:
Негово величество крал Фредерик X назначен за адмирал и генерал с четири звезди
По-късно днес Негово Величество крал Фредерик X ще бъде провъзгласен за крал на Дания. По повод смяната на трона, кралят е назначен на ниво четири звезди, най-високото военно звание, съответно като адмирал от флота, генерал от армията и генерал от военновъздушните сили. Кралят ще се яви на прокламацията в подходящата униформа.
Новият крал на Дания има богат военен опит от датските въоръжени сили, където Негово Величество е завършил редица курсове за военно обучение и е служил в цялото кралство.

„Радвам се, че новият регент, Негово Величество крал Фредерик X, е назначен за адмирал и генерал с четири звезди. „Това е съвсем естествено в продължение на дългогодишната тясна връзка, която кралят има с въоръжените сили“, казва министърът на отбраната Троелс Лунд Поулсен.

Военното обучение на краля започва през 1986 г. в Кралската датска лейбгвардия и оттогава кралят е завършил обучение за специални операции в датския морски корпус през 1995 г.

През 2000 г. кралят участва в "Експедиция Сириус 2000". Четиримесечна експедиция с шейни от 2795 километра на север от Гренландия.

От 2001 г. до 2002 г. кралят завършва ниво II на обучение за напреднали за лидери в Датската академия по отбрана. В периода 2002-2003 г. Кралят служи в Командването на отбраната, а от 2003 г. преподава в катедрата по стратегия в Датската академия по отбрана.

През април 2015 г. кралят е назначен за контраадмирал във флота и генерал-майор в армията и военновъздушните сили.

„Датските въоръжени сили се гордеят, че кралят е избрал да има толкова тясна връзка с датските въоръжени сили и че е прекарал много време във военно обучение. „На всички е ясно, че кралят има специална звезда сред войниците“, казва началникът на отбраната Флеминг Лентфер.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 23:57 от daviz

# 17

Ах, тази Кейт! Heart

Искрено се надявам всичко лошо да е зад гърба ѝ.

Сега чакаме новини (добри)  и от Чарлз.

# 18
Това обучение на Леонор е доста пресилено. Една такава нежна жена трябва да бъде съпруга и майка, а не да кръстосва океани и морета.

# 19
  • Майничка
Нежна или не, тя ще бъде кралица и познаването на тази материя ще е част от задълженията й. Иначе сигурно биха се намерили мераклии да я отменят, не само в това.😉

# 20
Да, и аз това пишех - тя ще е Кралицата един ден, нежни съпруги и майки са консортките.

# 21
Леонор е бъдеща кралица и с желание и чест изпълнява тези отговорности. Личи си, че не го прави за да отбие номер.

# 22
  • София
Да, и даже изглежда като да ѝ харесва. Вярно че само по картинка, но правят впечатление и двете испански принцеси на добре възпитани и отговорни деца. Фелипе и Летисия са свършили много добра работа.

# 23
  • Някъде там
Практическият пример за Леонор е бил от съществено значение според мен.

Стефани на 60 години. Тя не е хубавица като сестра си, но за 60 годишна изглежда много добре.

# 24
  • Майничка
Прави впечатление обаче колко по-добро е обезопасяването на кадетите сега - осигурителни въжета, противоплъзгащи обувки ... По времето на Фелипе - къси гащи и кецки.😄

# 25
  • Някъде там
Прави впечатление обаче колко по-добро е обезопасяването на кадетите сега - осигурителни въжета, противоплъзгащи обувки ... По времето на Фелипе - къси гащи и кецки.😄
Абсолютно и на мен ми направи впечатление и тогава уж са отговаряли за престолонаследник.
Интересно ми е по времето на Хуан-Карлос как е било, но не съм открила снимки все още.  Той също е бил на същият кораб, половин година.
Друго което ми направи впечатление е, че тогава не видях момичета, а сега има не е само Леонор.

# 26
  • Майничка
От Хуан Карлос едва ли ще се намерят, евентуално от някакъв личен архив. Все пак, той е официално обявен за бъдещ крал и наследник на Франко през 1969г., на 31г., баща му все още не се е бил отказал от престола, а и чичо му, въпреки отказа си, все още е бил фактор.

# 27
  • Някъде там
От Хуан Карлос едва ли ще се намерят, евентуално от някакъв личен архив. Все пак, той е официално обявен за бъдещ крал и наследник на Франко през 1969г., на 31г., баща му все още не се е бил отказал от престола, а и чичо му, въпреки отказа си, все още е бил фактор.
Все пак има, но само от качването.

Ето от тук
Скрит текст:
Дон Хуан, най-мореплавателният член на кралското семейство, би искал да види сина си в деня, в който той се качва на кораба "Хуан Себастиан Елкано". Тъй като не може да го направи, той изпраща писателя и академик Хосе Мария Пеман, който е председател на Тайния съвет на графа на Барселона, да го представлява.
Но дон Хуан предприема и пътуване до Америка, за да се присъедини към сина си, когато корабът "Хуан Себастиан Елкано" спира в Съединените щати. Графът на Барселона прекосява Атлантическия океан на 26-метровия ветроходен кораб "Ел Салтильо", който претърпява сериозни повреди по време на буря, а испанският посланик в Съединените щати Хосе Мария де Арейлза моли бреговата охрана да спаси дон Хуан и да го отведе в резиденцията на посланика.

Нещастието послужило на дон Хуан като повод да вземе участие в събитията, подготвени за пристигането на дон Хуан Карлос в Съединените щати, чието присъствие предизвикало интереса на американската преса. Според Пол Престън в биографията му на дон Хуан Карлос "присъствието на двамата испански принцове се превръща почти в държавно посещение". Наред с други места бащата и синът посещават Конгреса, Пентагона, Уест Пойнт и редакцията на "Ню Йорк Таймс".
Почти 30 години по-късно, след смъртта на Франко и възстановяването на демокрацията, дон Хуан де Борбон може да придружи внука си дон Фелипе на борда на кораба "Хуан Себастиан Елкано". За разлика от самотата, с която го направи дон Хуан Карлос, в този ден, 9 януари 1987 г., синът му беше придружен от родителите си, краля и кралицата, сестрите си доня Елена и доня Кристина и дядо си дон Хуан, който емоционално присъстваше на сбогуването с новата морска гвардия на кралското семейство.
https://www.eldebate.com/espana/casa-real/20250108/triste-desped … ranco_258924.html

# 28
Благодаря да новата тема, Жасмин Flowers Hibiscus
Жалко, че се знае толкова малко за българските царици, но и малкото, което знаем е интересно.

# 29

Heartbeat Много е сладка като пита детето дали може да го хване за ръчичката.

В коментарите пишат някои интересни неща:
"Срещнах я, когато бях на около 9 години по време на първото й посещение с Уилям в Канада след сватбата им и тя беше най-добрият и искрен човек. Тя беше толкова прекрасна и посочи, че моята кукла и аз имаме еднакви рокли и беше много благодарна за букета цветя, който й подарихме с канадски и британски флагове!! Мил спомен, който винаги ще пазя!"

"Доста странно, че бях в Кралския флот през далечната 1978 г. и току-що бях получил своята униформа номер едно. По време на отпуск в едно село в Worcestershire, баща ми каза, ако желаете, можем да отидем до лежанката, в края на алеята Кралицата и принц Филип са в Уорчестър и пътуват до Улвърхамптън. Направих го и докато минаваха, ние поздравихме (баща ми беше в британската армия). Колата им намали и спря на паркинга и за моя голяма изненада и пълно недоверие те излязоха от колата. Стоях отстрани на пътя, а кралицата и принц Филип спряха, за да ни благодарят и да поговорят за кратко. Нещо повече, няколко години по-късно във военноморската база Портланд в Дорсет имахме кралско посещение и принц Филип ме погледна, след това дойде и каза, че си спомням, нали? Ти застана и ни поздрави насред нищото между Уорчестър и Улвърхамптън. Бях меко казано изумен! И ДВАТА пъти е така!!"

Общи условия

Активация на акаунт