Кралски работи и клюки - февруари и март 2025

• 108 016
  • 1 139
  •   1
Отговори
# 45
Белгиеца приема новото правителство.  Полилея от бръмбари над главите им много ме кефи много.

...

На мен този полилей ми е много плашещ 😯
Имаш ли информация какъв е, откога е, автор? Кога и защо са го окачили?

Фреди е симпатяга 🙂

# 46
  • София
Ако някой иска да гледа първи сезон на сериала "Максима" преведен на български, има го тук.
https://playtube.tv/watch/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D … Zq9yk7HpOOwd.html
И още една от любимите ми снимки

Като кукличка е Максима на тази снимка. Красиви обеци!
Ще гледам филма, благодаря, daviz!

Плейлистът на Мария Тереза определено е по-разнообразен. Подсети ме за отдавана забравена група Simple Smile

# 47
  • Някъде там
Птица ето подробна информация за всичко.
За мен е красиво.Особено пък ако не знаеш, че са черупки от бръмбари и го гледаш отдалече.
Скрит текст:
Белгийският художник Ян Фабр, роден в Антверпен през 1958 г., е една от най-харизматичните личности на настоящата художествена сцена. Мултидисциплинарен артист, който прави скулптури, проекти, подготвя хореографии и пиеси или прави ценни рисунки, използвайки само популярните химикалки BIC.

Смятан е за "ужасното дете"  на белгийското съвременно изкуство, тъй като прави асамбли, състоящи се от горящи пари, или прави картини, използвайки собствената си кръв и дори сп-та си. Да не говорим, че в някои случаи е бил обвиняван в насилие над животни заради аудиовизуалните си творби. И въпреки че споровете са го съпътствали през цялото време, днес престижът му е огромен, а творбите му са високо ценени.
За да добиете представа за това, е достатъчно да знаете два факта. Например, през 2008 г. той е първият жив художник, който има самостоятелна изложба в музея Лувър в Париж. А преди това, през 2002 г., вече е направил творбата, за която ще говорим тук - "Небето на насладата", направена по поръчката на кралица Паола в кралския дворец в Брюксел.

Кралският дворец в Брюксел

Кралският дворец в Брюксел е разположен недалеч от центъра на столицата на Европейския съюз. В днешно време белгийските крале не живеят тук, тъй като те живеят в двореца Лакен, в северната част на града. Но истината е, че Кралският дворец все още е тяхно работно място, защото там се намират кабинетите на монарсите и е мястото, където се провеждат официални приеми на най-високопоставените чуждестранни гости.
Поради това официално предназначение през по-голямата част от годината той може да се види само отвън, докато се разхождате из красивите му градини. Въпреки това през лятото Кралският дворец в Брюксел отваря вратите си безплатно за посетители.

Именно тогава пътниците могат да влязат в шикозните салони и трапезарии на двореца, където има много произведения на изкуството. Има безброй скулптури, деликатни гоблени, старинни мебели, пищни лампи или картини от първо ниво, включително някои подписани от Франсиско де Гоя.
Накратко, това е обиколка из многобройните съкровища, натрупани от белгийските кралски особи с течение на времето. Един бляскав и невероятен маршрут, който включва много любопитни неща. Въпреки че една от най-големите изненади идва при влизането в така наречената "Огледална зала".

Огледалната зала
Тази зала е недовършена при смъртта на крал Леополдо II през 1909 г. Именно този монарх слага край на една дългогодишна кралска традиция. Традицията е била всеки крал или кралица да покани някой художник от онова време да направи произведение в двореца. Нещо, което не е правено през ХХ в., но когато навлизаме в XXI в., кралица Паола решава да възобнови този обичай.
Всъщност тя е тази, която подкрепя противоречивия Ян Фабр да извърши уникална интервенция, която да преобрази Огледалната зала в Рая на насладата.

"Раят на насладата"
Художникът решава радикално да промени облика на залата. За тази задача той залива покрива с ярко преливащо зелено. Боя? Не. той използвал черупки на около половин милион бръмбари, донесени от Югоизточна Азия, главно от Тайланд.
Фабр и друг път е използвал насекоми в творбите си, но този път решава да използва бръмбара бижу, не само заради цвета му, но и защото е много разпространен вид и затова не е защитен. Освен това в химическия състав на черупката откриваме хитозан - вещество, което според Фабр предотвратява загубата на яркостта на тези черупки с течение на времето.
Когато се разхождаме из стаята, първоначално се изненадваме, че макар да сме в кралски дворец, над главите ни има повече от милион буболечки. Това е своеобразен парадокс. Но след като премахнем предразсъдъците, а за по-притеснителните и отблъскването, можем да се насладим на работата.
Оценяваме цветовете му, съчетаващи изумрудено зелено с преливащ блясък, зеленикаво синьо със синкаво зелено, метално виолетово със златни нотки.
Един-единствен цвят, изключително интензивен и естествен, познаващ своя произход. И с всички тези нюанси, които улавят светлината, за да създадат форми. Самият Фабр казва, че светлината, която излъчва, го превръща в "рай на удоволствието, на насладата".

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 13:28 от daviz

# 48
Фелипе де Бурбон, принц на Астурия е приет от Роналд Рейгън в Белия дом по време на плаването му с кораба "Хуан Себастиян Елкано", май 1987г.
За Леонор пишеше, че след като пристигнат в Америка, ще се опитат да направят програмата на принцесата подобна на тази на нейните спътници, без да променят прекалено много живота на борда, но съобразявайки се с лидерите и политиците, които искат да я посрещнат. Ще е интересно ако Тръмп я покани.

Семейството му го изпраща при качването на кораба. Инфантите изглеждат като лелки с тези широки сака с подплънки, ама тогава модата беше такава Smirk.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 15:28 от MoSt new

# 49
  • София
Крал Чарлз III провежда аудиенция с лидера на опозицията Кеми Баденок в Бъкингамския дворец в Лондон.

# 50
  • Някъде там
Кристиян влиза в казармата тази сутрин.

Ще бъде третиран като всички останали служещи. От двореца са потвърдили, че Кристиян се отказва от заплатата, която се полага на всеки служещ в размер на 1250€ на месец.
https://www.instagram.com/reel/DFnIMajM-H_/?igsh=MXI4MGt5NTZyM2p4cw==

Рания днес на международната среща на върха за правата на децата, свикана от папата.
Речта
https://www.instagram.com/reel/DFnT9TdsLWr/?igsh=aXhxaWhuMjgycW9z

Страхотен тоалет като изключим пенсовете на гърдите на роклята.

Последна редакция: пн, 03 фев 2025, 18:46 от daviz

# 51
Йорданската кралица ,можеше поне с плътни ръкави да облече рокля на конференцията и при срещата с Папата . По - уважително щеше да изглежда. А и розовката рокля изглежда твърде ретро с тия дантелени ръкави. Иначе бялото палтенце и е супер .

# 52
Първата снимка на Луи на мама Кейт за световният ден на рака. Браво на него, страхотна е!

И на мен не ми харесват тия ръкави, цвета също не е подходящ за такава среща, като цяло аутфита не ми харесва. Дори обувките не ми допадат.

Карол Мидълтън на корицата на списание Хело за 70-ят ѝ юбилей.
Гена си е ген, на тези години да имаш такава фигура си е за завиждане.

# 53
Много некрасива рокля и не особено подходяща за случая.

# 54
Изгледах първата серия за Максима,хареса ми.
Актрисата в ролята на Максима е глямс сладурка.Къде да гледам втора серия?
Благодаря.

# 55
  • Някъде там
Изгледах първата серия за Максима,хареса ми.
Актрисата в ролята на Максима е глямс сладурка.Къде да гледам втора серия?
Благодаря.
В сайта са и 6те-епизода от първи сезон. Втори сезон не е започнал да се снима, но казаха, че ще има.

# 56
# 57
Страхотна композиция е направил Луи,има талант и той във фотографията.

# 58
  • Някъде там
Фредерик посреща световните шампиони по хандбал.
https://www.billedbladet.dk/video/kong-frederik-uddeler-kram-til … dsholdet/9Cueq72M

София на тренировка на един от синовете.
🫄🫶🥰

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 09:45 от daviz

# 59
Херцогинята на Единбург пристигна в Непал!

Херцогът, който беше на посещение в Индия, пристигна по-късно през деня.

Общи условия

Активация на акаунт