Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

  • 31 589
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 365
  • Мнения: 24 840
Намалява киселината с годинките, факт. И толкова честото използване на антиациди също е глупаво. Но на баща ми не мога да му докажа че неговият рефлукс според мен е от малко киселина а не от много. Жули си хлебна сода в малко вода и си продължава както си знае. А той едно че яде по много пъти на ден, друго и че вечер се наяжда и веднага се опъва пред телевизора с пълния тумбак... то ще е странно ако няма рефлукс, много повече от това да има.
Иначе докато той гледаше, поне говедото си ядеше трева, не че не се даваше и фураж естествено, те си преживят. Месото нищо общо няма. Финишира с това обаче, до тук беше. Сега кокошки са взели, тях естествено също ги хранят с комбиниран фураж. Плюс отпадъците от храната вкъщи и плюс каквото са оплевили от градината, когато е сезон в който растат неща за плевене, разбира се. Но си ядат смеска в която си е зърно, не съм запозната какво точно слагат.
Няма как да се опазим от всичко, правим каквото може и толкова. Ние тук пак една голяма част от вредностите сме ги махнали - най-рафинираните храни, многото захари, масовото готвене у нас със слънчогледово олио - дори тези неща вече са огромна разлика в наша полза. От там нататък вече всеки си решава къде той ще тегли чертата за себе си, все някъде трябва да я има.

# 1 366
  • Мнения: 3 105
Абе че има неща дето температури на пастьоризация не ги убиват - има. Не всичките, естествено.
За топлите витрини според мен си беше права Невена, там не поддържат храната толкова гореща, те няма да има как да я сипят в пластмасовите кутии без да омекне кутията. Но не е и прибрана охладена ами си виси там, приятно топличка, да се въдят всякакви неща на воля, понякога по доста часове престоява. И е права че в някои храни се развъждат бактерии по-лесно отколкото в други, но то това не е новост и то.
На киселината в стомаха също някои неща издържат, дори само прословутият Хеликобактер малък пример ли е? Живее си и хич не му е, доста зор си е да го изселиш. Някои от лактобацилите също са добър пример, то иначе защо да ги ядем? - държат хайванчетата и на стомашна киселина, и на жлъчка, че остават достатъчно и нататък да отидат и да свършат по нещо полезно.
Няма как да ни е стерилна храната, не е и нужно, но където може поне да не е зорлем държана неоптимално и да има някаква разумна хигиена.
Е ти говориш за патогени. Ясно е че ниска хигиена и неправилно съхранение на храната води до развтие на неблагоприятни живини. Някои обаче го интерпретират като в месото се съдържа еди какво си и то води до вдигане на инсулина, което е невярно.

# 1 367
  • Мнения: 24 840
Невена също за патогени говореше че се развъждат, а не че това и това месо си ги съдържа по подразбиране. Просто казваше че в някои храни се развъждат по-лесно отколкото в други (никаква изненада) и е хубаво максимално пресни да са а не престояли. Тя вярно че малко драматично се изказва понякога и ако някой не й е свикнал може и да хлъцне малко на моменти Grinning
Свинското действително малко по-малко "носи" на съхранение и се разваля - защо мислиш че в толкова държави са решили че няма да го консумират и са го вкарали това и в религията си. Все са топли страни, ако се замислиш Grinning И у нас прасетата традиционно се колят по къщите в най-големите студове, а не по друго време на годината.
Тия пък екзотични кухни с многото подправки и те това борят - те в тия страни да са се нагътали ако няма какво да противодейства на бактериите в някаква степен, често ще се ужасиш от хигиенни практики каквито имат но ей на, живи са. Ама ти наръгай чесън, люто, джинджифил и всякакви други подправки дето на днешно време също ги вкарват в употреба срещу чревни бактерии - храната става малко по-безопасна с тях.
Бактерии винаги е имало и винаги ще има, въпросът е кога кои ще надделеят. Там никога не е твърдо да няма хич от нещо.
Та, не са някакви сензационни неща, а вече кой как ще ги изкаже и кой колко ще се изненада от тях... това е отдално.

# 1 368
  • Мнения: 3 105
Не знам защо не ядат свинско някои религии - не мисля че има връзка с климата и развалата на месото. Не мисля и, че температурите и връзка с развитие на патогени имат нещо общо, за коленето на прасетата зимата също. Все пак това са традиции от стотици години, а за патогени се знае не от много отдавна.
При неблагоприятни усовия и съхранение, надали няколко часа разлика в развалата на свинско и телешко би направило впечатление на хората в миналото, а за разлика в дни не мисля че може да говорим.

Надали някой не е наясно, че колкото е по-прясно (сурово), толкова по-добре, за това и видяно написано по този начин е повод за объркване вероятно.

# 1 369
  • Мнения: X
Да си сготвиш за едно ядене има ползи. Готвенето за седмица е лош навик, заради забързаното ежедневие на хората.
В разни книги, които прочетох последните години за здравословно или режимно хранене за американския пазар. Авторите обясняват, че могат да готвят 1-2 пъти седмично и да замразяват сготвеното. На мен ми звучи като да ги убеждават, че режимът на хранене ще е лесен и няма да отнема време.

Натка, вашите кокошки, ако ядат такива екстри като обелки са златни кокошки Simple Smile Бройлерите на баща ми отказват да ядат напр.динени кори. Поогледат ги и си полегнат. Някои фуражи май имат смлени кости. Не знам това хубаво ли е или не. Нашите пилета последните десет дни са на жито да се поизчистят уж от фуража.
Сега се сетих покрай пасищните животни. На село гледаха крави и телета. Имаха няколко дка, където се сееше люцерна за животните. Торта и обелките от готвенето се събираха на едно място. След няколко години обгорялата тор се разнасяше по градината, където се сее. Кокошките си ровеха в торта на кравите. Затворен цикъл.
Не ядат, защото така пише в религиозните книги. Предполагам, че преди да се формират днешните религии също в по-топлите региони са избягвали или не са имали условия за отглеждане на дадени животни.
Баба ми обясняваше, че месо са ядяли на село предимно зимата от прасето. Слага се месото в студени изби или се пуска в кладенци. Гледаш да свърши до март. После агнета по Гергьовден. В жегите не се колят животни с изключение на някоя кокошка и то с причина.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 16:41 от Анонимен

# 1 370
  • Мнения: 24 840
Нашите събират черупките от яйцата и ги смилат на ситно и отиват като част от фуража на кокошките, за повече калций. Друго точно какво съдържа и колко, не знам. За черупките знам защото винаги сме ги събирали отделно тях, те могат и за тор в градината да се разхвърлят.
Иначе кокошката си е всеядно, не съм се заглеждала особено но не знам и да се мръщят на нещо. Обелки и всякакви такива със сигурност там ги отделят а не отиват в общия боклук. Щом са ядливи за момичетата, отиват за тях. То достатъчно една като се втурне и другите като видят че тича, хукват и те да не изтърват - като овцете са Joy
Житото... не знам какво "изчистване" се постига с него, но си признавам и че не разбирам особено. Доколкото знам, не е много хубаво да са само на зърно, това не им е баш естествената диета.
До преди няколко години гледаха бройлери, а не за яйца - знаеш, те се гледат кратко време и отиват по фризери и буркани после. Не знам и те да са се мръщили на нещо но и с тях не съм се заглеждала чак подробно. Гостувам им не особено често и не за дълго, та с някои неща не съм толкова в течение.
Сега са си нормални кокошки - не са бройлери но не са и специално носачки. Пак си снасят де. От време на време и по някоя пада в жертва, както и повечето мъжки си заминаха щом пораснаха, че с много петли не е работа.
На родителите ми са заградени в сравнително малко пространство, не ровят из други части на двора. Затова нашите като плевят, мятат треволяците при тях, с room service са Joy На вашите са били на общо компостиране, те обичат да ровят защото там и червейчета се въдят доста така.

# 1 371
  • Мнения: 1 403
За свинското... може би го смятат за мръсно животно, което яде всичко и се рови в земята...
Аз свинско като цяло не обичам, преди ядох, и сега ям, но ако има избор - определено избирам агнешкото Simple Smile Свинското не ми е толкова вкусно...

# 1 372
  • Мнения: 24 840
Те че го водят мръсно, водят го, но знаеш ли ги защо са решили че не е за ядене това нещо? Според мен и лесното разваляне на това месо си играе роля.
И не съм съгласна че като прабабите ми не са знаели какво е това патогени, са били слепи да не видят че в топло време месото се разваля бързо, това се вижда достатъчно ясно. Всичките тия традиции са си съвсем практични, като се замисли човек. Просто на днешно време не ги мислим от тази гледна точка, защото доста неща са преодолими.

# 1 373
  • Мнения: 3 105
Каква е разликава във времето за развалата между свинското и телешкото? При еднакви условия поставени? Съмнявам се да е особено голяма и кой знае колко забележима. И изобщо това какво значение има във връзка с инсулина. Съмнявам се някой да яде развалено месо било то свинско или телешко или каквото и да било, изключваме инциденти.

# 1 374
  • Мнения: 1 403
ChatGPT:

Истинската причина мюсюлманите да не ядат свинско месо се корени в религиозните забрани, установени в Корана. В сура Ал-Бакара (2:173), Ал-Маида (5:3), Ал-Анам (6:145) и Ан-Нахл (16:115) ясно се посочва, че свинското месо е харам (забранено) за консумация. Причината, дадена в свещените текстове, е, че свинята е нечиста.

Възможни практически причини зад забраната:
Хигиенични съображения – В миналото свинете са били известни като животни, които се хранят с отпадъци и мърша, което е можело да доведе до разпространение на болести.
Трихинелоза и други заболявания – Свинското месо може да съдържа паразити като Trichinella spiralis, които причиняват сериозни здравословни проблеми.
Културни и социални фактори – В Близкия изток, където е възникнал ислямът, отглеждането на свине не е било широко разпространено, тъй като тези животни изискват повече вода и храна, които били по-ценни за други животни като крави, овце и кози.
Тази забрана е подобна на юдейската кошерна традиция, където свинята също е смятана за нечиста. В крайна сметка, независимо от историческите или научните обяснения, мюсюлманите я спазват предимно поради религиозната заповед.

# 1 375
  • Мнения: 2 460
Свинското са ми обяснявали, че е не се препоръчва, защото свинята е всеядна. Токсините се натрупват по веригата. Животните дето ядат трева имат най-малко токсини, а месоядните най-много. Хищници животни почти никое животно не яде, освен като умрат, тогава идват лешоядите.
И за рибите важало това. Тия риби дето ядат водорасли имали по-малко токсини.
Кокошката и тя е в тая категория. В старите традиции, кокошката определено време преди заколване се е затваряла и е хранена само със зелено, за да се изчисти.

# 1 376
  • Мнения: 40 733
Месо от супермаркети много рядко взимам. Освен рибка. Тогава нападам.
Много ми допада сьомговата пъстърва. Първа писта съм. Купувам си и сменям малко менюто да почина от яйцата.
Просто не си струват другите.
Даже и на лидл бургерите, готовите неща, уж няма нещо консерванти и други такива, но не са ми и много вкусни. И са много солени.
Но наскоро купих, че нямаше какво да ям и не беше лош.
От Кауфланд готови кюфтета вече няма да взема никога.
Отвратителни.
Във ФФ не знам има ли по-качествени.
То и на етикетите не може да има вяра човек.


Иначе има хора и с ниска киселинност, та трябва да се внимава.
Невена май беше споменавала за бактерии, може и да бъркам. Беше давала и и линкове.
Иначе телешкото аз си го прибирам от камерата. Като размразявам го правя в хладилника за няколко часа.


Вкарах две упражнения тия дни.
От живот на кантар едно го похвали Стан и го включих.
Дето си клекнал и кръстосваш бързо ръцете. Вика, че много се отслабвало това, ама се чудя колко да го правя.
Абе колкото мога.
Другото е това

https://www.facebook.com/reel/1080354470444823

Страшна мускулна треска получих от това и ме яд, че не се сетих глутаминче да джурна.
Уж правя клекове, ама това ме разби.

Мисля да опитам и това
https://www.facebook.com/reel/979413627463602
Ама не с много тежка гира да не се повредя Grinning

# 1 377
  • Мнения: 1 403
Трябваше да си пусна още два пъти клипчетата, че да схвана упражненията, той погледа само в мацката, пу пу ...

Край на офтопика Simple Smile

Между другото кимчито ми се получи ве-ли-ко-леп-но! Сега го хапнахме, както в началото на всички им миришеше на пръднало, така имаше и "я дай още една лъжичка" Simple Smile
Утре ще заредя ново, но с леко променена рецепта Wink

MALKO USMIWKI OT MEN Simple Smile Simple Smile Simple Smile



В началото Бог сътвори небето и земята.
Земята бе покрита с броколи, карфиол и спанак, и плодове най-различни: червени, жълти, оранжеви и всякакви, и животът на Адам и Ева бе здрав и дълъг.
И сътвори Сатаната сладоледа „Делта” и кашкавала.
И попита Сатаната Адам: „Искаш ли да си хапнеш?”
И Адам му отговори: „Да!”
И добави Ева: „И аз искам! Два сладоледа!”
...И наддадоха Адам и Ева всеки по 3 килограма.
И сътвори Бог киселото мляко, за да съхрани Ева фигурата си такава, каквато я харесва Адам.
И сътвори Сатаната бялото брашно, маята и захарта, и ги смеси.
И Ева мина от размер 42 на 50.
И каза Бог: „ Яж с апетит тази зелена салата от моята райска градина!”
И каза Сатаната: „ И добави дресинг с майонеза и синьо сирене, хапвай чеснови питки и пий Coca-Cola.” И след вечерята Адам и Ева отпуснаха коланите.
И каза Бог: „Давам ви свежи зеленчуци за здраво сърце и зехтин студено пресован.”
И сложи Сатаната на масата капама, печено прасе и панирано пиле.
И подскочи холестерина на Адам и Ева до небесата.
И сътвори Бог картофи, запечени без масло, с повишено съдържание на калий и други полезни ингредиенти.
И обели Сатаната картофите, наряза ги на тънки резенчета, изпържи ги в маслена баня, посоли ги щедро и ги нарече „чипс”.
И качи още килограми Адам, а Ева получи целулит.
И сътвори Бог маратонките и ги даде на децата си, за да стопят излишните килограми.
И даде Сатаната на Адам и Ева кабелна телевизия с дистанционно, за да не се напрягат като превключват програмите.
И Адам и Ева се смееха и плачеха срещу светещият екран, и си обуха анцузи с ластик на корема.
И даде Бог на Адам и Ева постното месо, диетичните продукти, и кълновете, за да не приемат много калории.
И сътвори Сатаната McDonald's, и бургери Big Mac.
И попита Сатаната Адам: „ Искаш ли и пържени картофи, и бира?”
„Да ! – отговори Адам – Голяма порция! И няколко бири!”
И получиха Адам и Ева инфаркт!
И въздъхна Бог, и създаде байпаса.
И усмихна се Сатаната, и създаде здравната каса.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 18:39 от Navy

# 1 378
  • Мнения: 708
Разбира се, че като се готви месото на 250С всички бактерии умират. Иначе всички в Англия ще умрат от салмонела и кампилобактер. Тук разрешават пилета със салмонела да влизат в хранителната верига. Затова и пилето не трябва да се мие, иначе бактериите се разпръскват из цялата кухня.
Свинското има повече мазнини и логично гранясва по-лесно, ако не се съхранява правилно.
Мляно месо  купувам само от магазина, вакумирано. При нас продават от grass fed дори и в Лидъл. Свинско купувам само свободно отглеждано на трева, пилешко също. Но ми е ясно, че не всеки има достъп. Така че всички правим каквото можем. Дори и най-лошото свинско е по-добро от никакво или хляб. Sunglasses
Кръвта не може да се сгъсти от свинско,за който питаше. Или от друго месо, или от  храна въобще. Сгъстява се от дехидратация и то когато бъбреците не могат вече да компенсират.
Звездичка за какви токсини говориш? Освен тежки метали и определени лекарства нищо не се натрупва. Нали затова животните имат черен дроб и бъбреци?

# 1 379
  • Мнения: X
Като стана дума за черупките от яйцата от  кокошки. Преди няколко години ендокринолог, на когото казах, че не знам дали от зеленолистни зеленчуци си набавям достатъчно калций, след като почти не ям млечни каза, че той яде изпечени и стрити на прах яйчни черупки с лимонов сок. Така се набавял нужния калций по естествен път. Не съм пробвала, защото ме е страх от салмонела. Ясно ми е, че страхът ми е неоснователен, ако са добре измити и изпечени черупките. За сега разчитам на пълнозърнест сусамов тахан от време на време по 1 с.л. и зеленолистни зеленчуци.
Другата ми неяснота е, ако приемам калций по този начин с неоптимални вит.Д и вит.А, какво ще направя.
Някой яде ли черупки на прах? Чета, че може пъдпъдъчи или кокоши.

Прасетата нямат потни жлези. Трябва им кал или вода, за да си регулират температурата.

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 21:30 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт