Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 589
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 395
А защо на хематолог са те пратили Гущер?

# 1 396
Шарпи, твоето бая екстремно звучи наистина, но и то си е било сериозно щом толкова много счупвания си имала.
Апелът ми беше да не се втурнат сега всички да рупат яйчени черупки ей тъй да има.
Вероятно си права че сигурно са го изследвали - аз също не знам всички изследвания и какво точно са ми правили като дете - та те тогава и на родителите не винаги обясняваха много-много, камо ли на дете пациент. Подробна документация от тогава пък да има вкъщи е съвсем мираж... На една възраст сме горе-долу, ако помня правилно.

# 1 397
Шарпи, твоето бая екстремно звучи наистина, но и то си е било сериозно щом толкова много счупвания си имала.
Апелът ми беше да не се втурнат сега всички да рупат яйчени черупки ей тъй да има.
Вероятно си права че сигурно са го изследвали - аз също не знам всички изследвания и какво точно са ми правили като дете - та те тогава и на родителите не винаги обясняваха много-много, камо ли на дете пациент. Подробна документация от тогава пък да има вкъщи е съвсем мираж... На една възраст сме горе-долу, ако помня правилно.
Кака съм ти с 1 година Grin
Иначе да, при мен е било сериозно състояние, което е налагало ударни дози. Предполагам, че веднъж седмично да се изядат черупките на 2 яйца, би било нормален прием за поддържане на добри нива в кръвта.

# 1 398
На тая възраст вече никаква разлика не е това, все тая:grinning:

Нещо нямам муза с готвенето и не мога да измисля довечера какво да спретна... Смятайте щом и кюфтета не ме влекат в момента, що за отклонения давам Joy А трябва да го измисля че за да сготвя първо трябва да напазарувам, иначе остава вариант варени яйца с кисели краставички и маслини за гарнитура. И желирания кефир с какаото за десерт. И да нямам нищо готово за обяд утре... Не е добре така.

# 1 399
Не всеки ден черупките. За възрастен 1/3 ч.л., за деца е по-малка дозата. Съвет с лимон, сега има коментар с домашен ябълков оцет. Други коментари прочетох да изядеш масло, жълтък наблизо с приема т.е.мазна храна. При нисък вит Д и вит.А не се знае как ще се повлияеш.
Аз искам да давам на родителите ми, защото са на 70+ с хиперфункция единия, другия на ръба на остеопения.
Аз самата го обмислям, защото ям рядко млечни и не знам 1 с.л.пълнозърнест тахан и зеленолистни зеленчуци дали са ми достатъчни за калция при условие, че имам нисък вит.Д, вероятно нисък вит.А и Е, заради Хашимото. Приемам д, к2, а, е, колаген на прах.
Според ендокринологът на сестра ми 1 кофичка кисело мляко на ден + 100 гр сирене са достатъчни за превенция. Аз ям 100 гр сирене веднъж седмично и то не всяка седмица. Пускам кръвни изследвания на вит.д, калций, йонизиран калции, фосфор, паратхормон, остеокалцин периодично.
Това го пиша, както казва Натка да не тръгне всеки да яде всеки ден черупки за калций.

На хематолог го праща, заради ниския б12. Смятат, че всички форми на анемия трябва да ги диагностицира и лекува хематолог. За повечето ендокринолози /които аз съм посещавала/ анемията няма връзка с ендокринните и хематологът е нужния лекар. Не е в тяхната област. Донякъде са прави, защото може да имаш някоя по-специфична анемия, която трябва да се диагностицира.

# 1 400
Дирони отговори. Там да провери железни неща и вика, че най-вероятно хеликобактер или нещо подобно беше.

# 1 401
  • В центъра на моретата
Sinanitsa, а изследвали ли сте костната плътност след прием на черупките? Интересно ми е до каква степен уплътнява костите.

Хеликобактер хематолозите ли го изследват? Все си мислех, че при гастро се ходи. А иначе, много е важно да е читав хематолога, че май са рядкост.

dironi, и на майка ми така бяха казали за калция - 1 кофичка кисело мляко, ама нискомаслено Joy Аз вземам сусам, смилам го и го ям всеки ден по 1-2 с.л. в малко мляко или кефир. Ще пробвам това с черупките и ще ходя да си правя изследване за костна плътност, тъкмода видя има ли разлика с преди и след това.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 12:24 от zaek

# 1 402
Имам остеопороза. Начална фаза. Пия от време на време.
Скоро нищо не съм изследвала. Каня се.

# 1 403
Хематолозите не изследван хеликото, разбира се. Но хеликобактер може да има връзка неусвояване на достатъчно желязо. А може и да няма, но с анемиите и с б12 си се занимават хематолозите.
Абе по-добре да те пратят и на такъв, отколкото не, щом има проблем.

# 1 404
Абе тръгне ли човек по лекари...
От какво се прихваща хеликобактер?

# 1 405
Оф, ами освен и аз да отида на хематолог скоро.
То пък те какво ще ми кажат. Пий желязо.
Ми пия.

# 1 406
  • В центъра на моретата
Да, знам за хематолозите, даже наскоро водих майка ми заради анемия, та се оказа таласемия. Ама се зачудих за хеликото, че може да зависи от усвояването на желязото.
Цитат на: Гущера

link=topic=1736405.msg49378161#msg49378161 date=1740653648

От какво се прихваща хеликобактер?

От замърсяване, доколкото съм чела и я лепваш чрез храна, вода, прибори, от сорта.... Още от детска възраст е възможно да стане заразяването. Може да си стои в организма без да се активира дълго време и в един момент да причини проблеми. Може да има и други начини за заразяваме, но не ги знам.

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 13:47 от zaek

# 1 407
През устата е заразяването - независимо дали от замърсена храна, недостатъчна хигиена на ръцете или просто целувка с човек който я има също може да я свърши тая работа... За съжаление е много разпространена.
За връзката с желязото - всякакви нередности в храносмилането водят до по-малко усвояване от храната, не само на желязо. Немалка част от дефицитите са свързани и с това, а не само с недостатъчен прием с храната. Въпросът към хематолога е по-скоро да разбере дали проблемът е такъв или друг, както казваш и при майка ти че е станало. Много хора като чуят анемия и си представят само и единствено желязодефицитна, а те видове и причини да искаш.

# 1 408
Здравейте, днес ходих да си правя много изследвания и с не голяма изненада забелязах проблеми с инсулина..
Направихме обременяване с глюкоза..

Та:
Глюкоза:
На гладно: 4.74
60 мин.: 9.31
120 мин.: 6.12

Инсулин:
На гладно: 57.420
60 мин.: 246.0
120 мин.: 209.1

HOMA IR - 12

Моля за мнение, инсулинова резистентност или диабет? За съжаление съм на лекар чак на 10.03.. Знам, че много хора са се сблъсквали с това състояние и могат да ми дадат адекватен отговор. Благодаря Ви! Kissing Heart

# 1 409
Баш диабет не, но си на крачка.
Оправи си начина на хранене.

Нати, ами то май хич няма да е зле и такъв специалист да посетя. Дано онова същество лк даде обаче Joy

Общи условия

Активация на акаунт