Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 581
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 485
Успях да направя извадка от е-книгата 12-те основни кръвни изследвания за измерване на възпалението, която получих към онзи съмит за сърце, за който ви споделих.  Изглежда интересно:
Източник DrJockers.com
Ето 12-те основни кръвни изследвания за измерване на възпаление и техните оптимални стойности според документа:
Hs-CRP (високочувствителен C-реактивен протеин)
Оптимален диапазон: 0 – 1 mg/L (предпочитано <0.1 mg/L)
HbA1C (Гликиран хемоглобин)
Оптимален диапазон: 4.5 – 5.2%
инсулин (на гладно)
Оптимален диапазон: 1.0 – 5.0 uIU/ml
Серумен феритин
Оптимален диапазон: 50 – 150 ng/mL (жени), 75 – 150 ng/mL (мъже)
Ширина на разпределение на червените кръвни клетки (RDW)
Оптимален диапазон: 11.5 – 13%
Хомоцистеин
Оптимален диапазон: 6 – 9 µmol/L (предпочитано <8 µmol/L)
Скорост на утаяване на еритроцитите (ESR)
Жени под 50 г.: 0 – 20 mm/h
Мъже под 50 г.: 0 – 15 mm/h
Жени над 50 г.: 0 – 30 mm/h
Мъже над 50 г.: 0 – 20 mm/h
Деца: 0 – 10 mm/h
LDH (Лактат дехидрогеназа)
Оптимален диапазон: 140 – 180 U/L
Съотношение неутрофили/лимфоцити (NLR)
Оптимален диапазон: 1.2 – 2.0
Чернодробни ензими (ALT, AST, GGT, ALP)
ALT: 10 – 26 IU/L
AST: 10 – 26 IU/L
GGT: 10 – 26 IU/L (под 10 може да означава дефицит на витамин B6)
ALP: <95 IU/L
Липиден панел
VLDL: 5 – 30 mg/dL
HDL: 55 – 80 mg/dL (над 100 mg/dL може да е признак на хронично възпаление)
Триглицериди: 40 – 80 mg/dL
LDL/HDL съотношение: 2:1 или по-малко (оптимално)
Триглицериди/HDL съотношение: 1:1 или по-малко (оптимално)
Витамин D3
Оптимален диапазон: 50 – 70 ng/mL
Терапевтични нива: 70 – 100 ng/mL

съмита продължава и този уикенд, дано успея да чуя някоя лекция
https://drtalks.com/summit/heart-attack-and-stroke/event/?oid=90 … &sub5=day4-launch

# 1 486
Здрасти, Трък Лейди,

Аз бях писала тук преди доста време. Бях бетон и отслабнах доста за кратко. После лиготии и... Но сега пак съм се хванала. От по-ниски килограми. Онези задържах някак.

Стана ми тъжно. Това са много килограми. Всички сме имали зависимостите, слабата воля, изкушенията. Ти си знаеш емоцията освен трудностите с килограмите.

Търси второ и трето мнение от лекари. Но дотогава яж! Ти нищо не ядеш. Метаболизмът ти е в пълна пауза.

Яж безвъглехидратно и мазнинно поне 10-12 дни. Примерно от мен - 2 печени пилешки бутчета с препечена кожичка, маслини и малка салатка за обяд и 2 вратни пържоли с 1 авокадо и 1 домат с лук за вечеря. На другия ден - уморена от това - 2 огромни паници телешко варено без картофи за обяд с шепа орехи и 2 малки или 1 голяма скумрия за вечеря с таратор. На третия ден - за обяд 4 яйца с бекон (или сланина) и някакви задушени зеленчуци, за вечеря - много ребра с кисело зеле и за красота - шопска салатка.

Ако не стига - трето ядене. Ако трябва и четвърто докато овладееш метаболизма. Без никакви заместители на сладко, без много кашкавали и сирене. Само по изключение. Аз бях 90 кила и всички съвети за 2 варени яйца с нещо не работеха. Това не ме наяждаше изобщо. Идеята е да се наядеш до пръсване 1-2 седмици, за да не ти се яде сладко или тесто. После организмът се наяжда и намаля количествата.

Пробвай го колкото и кощунствено да ти звучи. Ако не, пробвай лекар, който да е съгласен да те наблюдава на пълен глад. Не го отричам като ползи. Първото обаче е по-лесно. Сигурно е нетрадиционно, но просто яж много само режимно. Ако трябва по 3 пържоли или бутчета на ядене, тежка си. И овкусявай и украсявай да ти е вкусно. Вкарай цвят. Може лук, моркови, домати, но умерено. Не се мятай на сметаната и подсладителите.

Консултирай се поне с още 2 лекари. И не, не яж по 1 салата на ден или смени лекаря.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 21:31 от lesnoe

# 1 487
Здрасти, Трък Лейди,

Аз бях писала тук преди доста време. Бях бетон и отслабнах доста за кратко. После лиготии и... Но сега пак съм се хванала. От по-ниски килограми. Онези задържах някак.

Стана ми тъжно. Това са много килограми. Всички сме имали зависимостите, слабата воля, изкушенията. Ти си знаеш емоцията освен трудностите с килограмите.

Търси второ и трето мнение от лекари. Но дотогава яж! Ти нищо не ядеш. Метаболизмът ти е в пълна пауза.

Яж безвъглехидратно и мазнинно поне 10-12 дни. Примерно от мен - 2 печени пилешки бутчета с препечена кожичка, маслини и малка салатка за обяд и 2 вратни пържоли с 1 авокадо и 1 домат с лук за вечеря. На другия ден - уморена от това - 2 огромни паници телешко варено без картофи за обяд с шепа орехи и 2 малки или 1 голяма скумрия за вечеря с таратор. На третия ден - за обяд 4 яйца с бекон (или сланина) и някакви задушени зеленчуци, за вечеря - много ребра с кисело зеле и за красота - шопска салатка.

Ако не стига - трето ядене. Ако трябва и четвърто докато овладееш метаболизма. Без никакви заместители на сладко, без много кашкавали и сирене. Само по изключение. Аз бях 90 кила и всички съвети за 2 варени яйца с нещо не работеха. Това не ме наяждаше изобщо. Идеята е да се наядеш до пръсване 1-2 седмици, за да не ти се яде сладко или тесто. После организмът се наяжда и намаля количествата.

Пробвай го колкото и кощунствено да ти звучи. Ако не, пробвай лекар, който да е съгласен да те наблюдава на пълен глад. Не го отричам като ползи. Първото обаче е по-лесно. Сигурно е нетрадиционно, но просто яж много само режимно. Ако трябва по 3 пържоли или бутчета на ядене, тежка си. И овкусявай и украсявай да ти е вкусно. Вкарай цвят. Може лук, моркови, домати, но умерено. Не се мятай на сметаната и подсладителите.

Консултирай се поне с още 2 лекари. И не, не яж по 1 салата на ден или смени лекаря.
Проблема е, че ако ям повече от това, което ям заради черния дроб ме боли стомаха и не от някакви нарушения, а самият той притиска стомаха, панкреаса и всичко останало.. Опитвам да хапвам повече - тази вечер си изпекох около 200гр. пил.филе под формата на жулиени и си направих една голяма салата от 2 домата, половин краставица и 2 сварени яйца.. изядох половината от това количество и в момента умирам от болки и гадене.. Не мога да ям по повече, колкото и да се насилвам то ме кара да повръщам за да се облекча.. И това ми е всичкото ядене за днес.. Не изпитвам глад дори.. От както са ме оперирали не съм изпитвала глад, даже ако не се сетя сигурно ще откарам с дни на кафе без да приемам храна.. Миналата седмица 2 дни нищичко не ядох- стъпах на кантара и бях 1 килограм отгоре.. Благодаря ти за съвета, но в момента колкото и да искам не мога..
Truck Lady, струва ми се, че не си наясно какво е въглехидрат.
Как така викаш, че не ядеш въглехидрати, а ги ядеш всеки ден? То шоколади, то вафли, то брашно, то чудесии.
Наистина имаш нужда от четене и осмисляне. Започни с с началния клип в първия пост, после двете книги на Фънг - код Затлъстяване и код Диабет. Много лесни и приятни книги са. Много добре е обяснено.
С 50 грама пилешко  и аз бих била гладна. Ти не ядеш правилно. Не знам на какъв узунов си била.
Я пробвай с 200 гр само пилето.
Тук има хора и това ще им е малко.
Иначе съжалявам да го кажа,ама за пръв път виждам по-висок инсулин на гладно от моя.
Моя беше 37.
Не бях срещала по-висок в темата от моя.
Чак сега видях, че е толкова висок, стори ми се нещо 18.
Не знам  какво съм гледала.
На всяко сладко, което съм изяла съм гледала енергийната стойност и въглехидратите.. 1 вафла троя примерно има около 50гр. въглехидрати цялата. Шоколада е черен 75% - 1 ред от него не помня колко беше, но не беше повече от 40гр. Казвам, че самите въглехидрати ги приемам, но не в такива количества, че да оправдаят теглото ми.. Не ям по 1 хляб на ден, почти не ям ориз и картофи, ограничила съм сладкото до минимум, и то защото ако го спра изцяло изпадам в абстиненция..
Truck lady,
Интересно ми е защо нямаш изписано лечение за ИР. При много по-леки случаи изписват метформин.
Никога до сега не съм изследвана за ИР, или диабет.. въпреки, че съм посещавала много специалисти..

# 1 488
  • Sofia
Докато ядеш въглехидрати няма да сваляш.
За хипогликемията, казаха ти вече как да я овладееш без захар.

# 1 489
  • София
Инсулинът е брутален. С такъв, няма никакъв шанс да се свалят килограми. Трябва да се мине на режим, който да адресира този проблем.

Включвам се тук. Рядко пиша, но ви следя (и ви се радвам на резултатите). Моят не е бил толкова чудовищен на гладно, но си беше стабилен. 30. На първи час също 200. Захар - над 5. С кето и метформин за няма и 3 месеца свалих страшно много показателите. 

Не се отчайвай Трък Лейди, но започни нещо. И не яж по шепичка веднъж дневно. Ще дочета и извини предварително, ако има утежняващи обстоятелства. Мернах нещо за тумор...

# 1 490
Раздели си храната на по-малки порции и яж по-често щом не можеш на веднъж и първо протеина, после салатата, която е за гарнитура и не "голяма".
Тази вафла троя е боклук и няма място в менюто ти ако ще и с нула въглехидрати да е.

Ако вафлата е 50гр, значи не ядеш само 30гр ВХ дневно, а доста повече.
Започни да си правиш точен списък на храната за деня и ще се окаже, че ядеш много повече реално. Някъде към 100 поне ти се събират, ако менюто което описа преди е типично.

# 1 491
Здравейте! Пак случайно влязох в темата и на мен ми стана много мъчно заради Truck Lady

Преди доста години (5 или 6) Невена беше писала, че няма как да има омазнен черен дроб и да няма ИР.
И няма диета, която да проработи за ИР, ако черният дроб не се оправи.

Омазняването се получава пък от хипотиреоидизъм, може и да си в нормални стойности, но да има.

Така че с най-добри чувства към теб, Truck Lady, но си виж ТСХ, Т4 и непремено Т3.

Не помня в коя тема беше писала всичко това, но всички чужди лекари, които следя потрвърждават думите й.

Добър ендокринолог е някакъв оксиморон. За съжаление. Ако разбира от ИР, от другото няма.

# 1 492
Наистина  Truck Lady имаш нужда да четеш много за въглехидратите.
Качество, количество и видове. И не само за тях.
Вафла троя и нула да има, няма място в режима ти.
Това ли те интересува за вафлата? Колко в имало. Нищо не знаеш за въглехидрати, нищо не знаеш за качествената храна. Мамка му жено, изяж едно киви по-добре, не тая тъпа вафла пълна с е-та, бяла захар и тонове простотии.
Шоколада ти е на всяко ядене. Запри се вече.
Трябва да е 90 %, не 75
Ти само захар ядеш, спри се.
Раздели си храната тогава на малки порции.
Ти не спираш да ядеш В, затова си в абстиненция  и все ти е висок тоя инсулин.

# 1 493
Невена пишеше за Нюкасълска диета. Не казвам, че е приложимо, ама се спомена името и се сетих, че като кацнах тук някои ми я препоръчаха.

# 1 494
И предният път не разбирах на кого отговарям. Нищо.

Лейди, пробвай. Без вафли. И увеличи драстично яденето. 120 кила и салата на ден е престъпно. Инсулинът иска храна и нахранване.

Черният дроб по принцип не боли, ако е омазнен. Не те боли той. Метаболитните рядко болят също.

Пробвай с ядене. Ако не - пробвай с глад. Вафли - не.

# 1 495
Truck Lady, не вярвах че ще го напиша това и то в тая тема и на човек с инсулин до небето, обаче ако трябва наистина яж на често, а пък яж по колкото ти понася. Евентуално не знам някакви храносмилателни ензими или добавка с жлъчни соли дали няма да ти помогне да храносмилаш по-лесно. Ако черният ти дроб е затормозен може пък да не произвежда жлъчка колкото ти трябва. Мисля че има в темата потребителки с отстранен жлъчен мехур, нека и те да споделят ако видят това дали е такова чувството отначало без него. Сестра ми така казваше че й става тежко много лесно отначало като отстраниха нейния, хем тя е с много ниско тегло та при нея няма проблемите с коремно затлъстяване да пречат на черния дроб и панкреаса да работят.
Тялото ти не получава ресурси - нито енергия, нито хранителни вещества, та ти почти нищо не успяваш да ядеш. Аз затова писах този ти малък "капацитет" да не го заемаш излишно с неща които не са ти от полза, трябва да го използваш максимално да вкараш неща които са ти много по-нужни. Това отделно от факта че ти вредят, нали.
Останалото ясно че трябва да се разнищи здраво къде какъв проблем има, но ти как се очаква в някакъв момент да оздравяваш, като то тялото ти се бори за оцеляване от това недохранване?
Леко съм предпазлива да се присъединя към съветите за пълен глад, понеже идея си нямам на останалото как би се отразил при теб, но дори нищо да не ядеш за някакво време е по-добре отколкото това което правиш в момента - ядеш колкото да не е без хич. Поне при пълен глад се задействат неща в тялото ти които са в твоя полза, тя природата го е измислила. Предпазливостта ми не е заради друго, ами защото е добре извън времето на фаст и точно след него, човек да си се храни достатъчно, а ти не го правиш.

# 1 496
Далеч е от фастове, тя не знае как да яде.
Първо да се научи да яде правилно, после може и фастове.

# 1 497
Успях да направя извадка от е-книгата 12-те основни кръвни изследвания за измерване на възпалението, която получих към онзи съмит за сърце, за който ви споделих.  Изглежда интересно:
Източник DrJockers.com
Ето 12-те основни кръвни изследвания за измерване на възпаление и техните оптимални стойности според документа:
Hs-CRP (високочувствителен C-реактивен протеин)
Оптимален диапазон: 0 – 1 mg/L (предпочитано <0.1 mg/L)
HbA1C (Гликиран хемоглобин)
Оптимален диапазон: 4.5 – 5.2%
инсулин (на гладно)
Оптимален диапазон: 1.0 – 5.0 uIU/ml
Серумен феритин
Оптимален диапазон: 50 – 150 ng/mL (жени), 75 – 150 ng/mL (мъже)
Ширина на разпределение на червените кръвни клетки (RDW)
Оптимален диапазон: 11.5 – 13%
Хомоцистеин
Оптимален диапазон: 6 – 9 µmol/L (предпочитано <8 µmol/L)
Скорост на утаяване на еритроцитите (ESR)
Жени под 50 г.: 0 – 20 mm/h
Мъже под 50 г.: 0 – 15 mm/h
Жени над 50 г.: 0 – 30 mm/h
Мъже над 50 г.: 0 – 20 mm/h
Деца: 0 – 10 mm/h
LDH (Лактат дехидрогеназа)
Оптимален диапазон: 140 – 180 U/L
Съотношение неутрофили/лимфоцити (NLR)
Оптимален диапазон: 1.2 – 2.0
Чернодробни ензими (ALT, AST, GGT, ALP)
ALT: 10 – 26 IU/L
AST: 10 – 26 IU/L
GGT: 10 – 26 IU/L (под 10 може да означава дефицит на витамин B6)
ALP: <95 IU/L
Липиден панел
VLDL: 5 – 30 mg/dL
HDL: 55 – 80 mg/dL (над 100 mg/dL може да е признак на хронично възпаление)
Триглицериди: 40 – 80 mg/dL
LDL/HDL съотношение: 2:1 или по-малко (оптимално)
Триглицериди/HDL съотношение: 1:1 или по-малко (оптимално)
Витамин D3
Оптимален диапазон: 50 – 70 ng/mL
Терапевтични нива: 70 – 100 ng/mL

съмита продължава и този уикенд, дано успея да чуя някоя лекция
https://drtalks.com/summit/heart-attack-and-stroke/event/?oid=90 … &sub5=day4-launch

Много полезно!
При нас това НbAC Е в други мерни единици . Моето е 39 mml а мшнля че трабва да е под 48 и при нас е изследване за диабет

# 1 498
Не е баш така. Оздравително може да мине на пълен глад с лекар. Може да е за добро. Аз не бих, но има хора се повлияват чудесно. Не чай и плодове, а пълен глад.

Психологически има и проблем с храната. Не е лесно да оплюскаш 2-3 бутчета и толкова пържоли сумарно на ден и да очакваш да отслабнеш.

Физиологично гладът е най-доброто. Ще откачи при този инсулин. По-лесно е ядене без Вх. И не, не я били дроба.

# 1 499
Тя не видях да пише че я боли дробът а че увеличените и омазнени органи притискат стомаха и има болки когато го напълни него. То е все едно че е претъпкан с храна, поне предполагам че тя така го усеща. Самият черен дроб наистина не боли.

Общи условия

Активация на акаунт