Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 566
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 1 500
Ако яде супи с месо пилешко или телешко, рибна супа напр.със сьомга и някакъв зеленчук вътре, яйце т.е. варена храна в по-течна форма?
Ако това беше моя случай щях да търся подходящ лекар, който да ми следи цялостно състоянието показатели и хранене.

# 1 501
Тази сутрин ходих да си изследвам ЩЖ, харесват ми резултатите:

ТСХ не го гледайте, такова е заради външния ТЗ.🙂
Какво мислите за уреята, добре ли е?🤔
Днес пак 18-19000 крачки и нямах почти никакво време за хранене. Затова храната беше "сандвич" от две филийки кашкавал с пастет по средата и 3 консерви сардини с горчица и оцет.🙂
Много пишете днес!🙃 Дано успея да наваксам утре.
Truck lady, отхвърлена ли е възможността да имаш панкреатит? Позната имаше подобни симптоми (болки, невъзможност да яде по много или пък мазно, липса на апетит и т.н.). Кафетата как ги пиеш, чисти ли или с мляко, захар? Не е лоша идея да си записваш точно колко, кога и какво ядеш. Просто, за да изключиш възможност да е повече от това, което си мислиш.
Възможно е в случая ИР да не е единственият проблем, но едва ли има нещо незаменимо в брашното от фрикасето, във вафлите и т.н.

# 1 502
Ако яде супи с месо пилешко или телешко, рибна супа напр.със сьомга и някакъв зеленчук вътре, яйце т.е. варена храна в по-течна форма?
Ако това беше моя случай щях да търся подходящ лекар, който да ми следи цялостно състоянието показатели и хранене.
Може, но мен например супите ме издуват. За кратко, но все пак.
Не й трябва да яде все едно няма зъби. Просто трябва да си подреди приоритетите - първо протеините с придружаващите ги мазнини, после всичко останало, ако има място. Вафлите и безалкохолните аут.

# 1 503
Супите ги предлагам като опция, заради трудното хранене. На мен напр.ми се отразяват по-добре от менюто на някои, които споделят две пържоли или две бутчета. Ако ям по този начин редовно изпитвам болки в стомаха, под ребрата в дясно и се чувствам затлачена. Спира да ми се яде след два-три дни. Чувствам се вяла. При мен е от ниски амилаза и липаза. Те се произвеждат от панкреаса.
Една богата супа с накълцано на ситно месо и малко броколи или праз, магданоз.
За прием на храносмилателни ензими моя приятелка с отстранена жлъчка и др. екстри не рискува като мен с проба-грешка. Консултира се с гастроентеролог, който посещава периодично да я следи.
За заместител на сладко на първа стъпка, т.е. временно предлагам лъжица тахан или както писах печен или варен сладък картоф. По-сладък е от морков. Или боровинките с тахан.

Долче, като ти видях резултатите на хормоните, преди да прочета за прием на фт3 ми идваше да питам тези стойности на  хормони от гладуването ли ги докара.
На мен креатинин и уреая години ми бяха на долна граница.

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 00:04 от Анонимен

# 1 504
  • София
Трябва да разбере, че вафла, газирано и шоколад не са ядене. За никого не са, за нея е забранено.
Оттам нататък да свикне, че 3 яйца заемат място в стомаха като чаша кола. Но нямат нищо общо за организма.
За мен е чисто психологически проблема. За газирано няма ороблем, за 200гр пилешко има. То обемът в стомаха е все в един.

# 1 505
Храната си трябва да се дъвче, още през това време се стартира и отделяне на храносмилателни ензими и прочие. Ако само гълта като патка, не знам дали ще е по-лесно да храносмила. А ако проблемът е обемът на храната понеже другите органи притискат стомаха... тогава също бих заложила на солидни и богати на нутриенти неща, но задължително много добре и продължително сдъвкани. Ако е ограничен обемът, е глупост да се заема с нещо с по-малка хранителна стойност, трябва да се използва на макс да се вкара храна.

# 1 506
Нямах предвид всяко ядене да е супа, т.е.да се храни течно изцяло. А, супата като вариант на някое хранене.

# 1 507
Друг вариант е да се разтели прозореца, в който се осъществява храненето. Да се яде бавно.
Щом бързо се запълва стомаха, то трябва да се пълни с пълноценна храна, не с боклуци - тук съм абсолютно съгласна. И супа да е, важното да е пипателна и да е храна, не нехрана.

# 1 508
Например сардините са много подходящи. Дъвчат се лесно, в малък обем има много хранителни вещества.🙂

# 1 509
  • Sofia
В консерва ли са?От къде ги купуваш?

# 1 510
Doli, да, в консерва купувам. Най-често от Лидъл или Кауфланд (собствените им марки), но отцеждам мазнината от консервите и им добавям зехтин или масло. И после по желание лимон, оцет, горчица, каперси, кисели краставички, маслини, люти чушки, подправки, маринован лук (ако съм си вкъщи) или друго. В Gymbeam продават мисля и в зехтин, и в собствен сос. Пресни сардини обожавам, но почти никога не мога да намеря.😕

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 00:06 от dolce miele

# 1 511
Замразени сардини вземах от МЕТРО, на супер цена, 7 лева за килограм... стават страхотно и пържени в кокосова мазнина, но последно ги направих по рецепта на ЧатГПТ и останах възхитен! Simple Smile

# 1 512
Нави, това редовна цена ли е за сардините в Метро и в какви разфасовки са? Има ли ги постоянно налични? Хич не ми е близо Метро и ходя дотам само за определени неща.

# 1 513
  • София
Замразени сардини вземах от МЕТРО, на супер цена, 7 лева за килограм... стават страхотно и пържени в кокосова мазнина, но последно ги направих по рецепта на ЧатГПТ и останах възхитен! Simple Smile

Марка? Дай рецептата.

# 1 514
Рецепта за сардини по ЧатГПТ:

Ето една вкусна рецепта за печени сардини без глава с чесън и лимон:

Печени сардини без глава с чесън и лимон
Необходими продукти:

500 г сардини (почистени, без глава)
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън (нарязани на ситно)
1 ч.л. сух риган (или прясна мащерка)
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
Сокът от 1 лимон
1 лимон, нарязан на кръгчета
Прясно накълцан магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200°C.
Подгответе сардините – измийте ги добре и ги подсушете с кухненска хартия.
Овкусете ги – в купа смесете зехтина, чесъна, ригана, червения и черния пипер, солта и лимоновия сок. Разбъркайте добре и оваляйте сардините в тази смес.
Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като ги наредите на един слой.
Добавете лимоновите кръгчета върху сардините за повече аромат.
Печете 12-15 минути или докато кожата стане златиста и хрупкава.
Поръсете с магданоз и сервирайте веднага с прясна салата и препечен хляб.
Добър апетит!

А това ми даде същия ЕнтЕлект за цената на сардините в Метро... явно съм се объркал, но все едноцифрено число е...

В магазините на МЕТРО България се предлага продуктът Metro Chef Сардини без глава в опаковка от 1 кг. Редовната цена на този продукт е 9,69 лв. за килограм.

Моля, имайте предвид, че цените могат да варират в зависимост от конкретния магазин и текущите промоции. Препоръчително е да проверите актуалната цена в най-близкия до вас магазин на МЕТРО или на официалния им уебсайт.

Общи условия

Активация на акаунт