Шофьорски и пешеходни истории

• 4 900
  • 97
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
Не виждам кое правило нарушава това, да се кара с 20 км/ч. по-бавно от максималната разрешена скорост.

# 16
Преди около 1-2 години карайки на път с 80км, вечерно време, малко коли, всичко спокойно.
На около 200 м пред мен изведнъж от една кола изпада нещо голямо. Докато спра видях, че става въпрос за куче. Кучето за съжаления нямаше шанс, добре че не беше натоварен пътя и нямаше по-големи щети.
Не ми е хрумвало, че такова нещо може да се случи, затова и споделям.
Дано собствениците на домашни любимци да го прочетат и да не оставят да си подават главите през прозореца, да се подпират на вратата или да се возят в отворен багажник. Безобидни неща на пръв поглед, а белата може да е голяма.

# 17
Не виждам кое правило нарушава това, да се кара с 20 км/ч. по-бавно от максималната разрешена скорост.
Избери си
Цитат
Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.
(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.

# 18
70 км/ч са ниска скорост? Извън населено място, където знаем, че не е магистрала, а и на какво приличат тези пътища?
Добре.

# 19
Аз съм от тротинеткаджийте, ОБАЧЕ така си подбирам пътя, че да карам само по велоалеи, и винаги слизам от тротинетката когато пресичам. Друг е въпросът пък колко ме дразнят пешеходците, които държат да вървят точно по велоалеите и да си говорят.

# 20
И аз гледам лошо към трениращите млади мъже, спиращи доста нови модели на BMW и AUDI на инвалидните места пред хипермаркетите. Ама и мен ме гледат лошо хората като си спирам моята кола на същите места, просто защото не ми пише на челото, че живея без един орган и излизам да пазарувам само в дните, в които мога да си вдигна мощите от леглото. И че разполагам грубо с час преди да ми паднат батериите за следващите 2 дни. Та опитвам се да не съдя, понеже предполагам, че не съм единствената, която прави каквото може, за да не и личат заболяванията. Не ми се получава обаче като видя изключително наглярски изпълнения от типа на паркиране по диагонал на супер луксозна кола върху две инвалидни паркоместа. Всеки път им пожелавам като минимум това, което аз преживях.

За 6 месеца нито веднъж не успях да паркирам на място за семейства с деца. Не се заглеждам в интериора на чужди автомобили, но детски стол или кошница трудно се скриват Simple Smile и май рядко може да се види такъв артикул в автомобил, спрял на специализираното за целта място.

Отдавна не шофирам вечер, но преди ми беше любимо изпълнение да ми пресичат на бегом по диагонал облечени в черно хора. Чудя се за къде ли са бързали толкова?

# 21
70 км/ч са ниска скорост? Извън населено място, където знаем, че не е магистрала, а и на какво приличат тези пътища?
Добре.
Алинея втора и трета? За колоните, нещо което да завършва с Добре.

# 22
  • Пловдив
И от мен едно "добре", друг коментар нямам. Grinning

# 23
Преди около 1-2 години карайки на път с 80км, вечерно време, малко коли, всичко спокойно.
На около 200 м пред мен изведнъж от една кола изпада нещо голямо. Докато спра видях, че става въпрос за куче. Кучето за съжаления нямаше шанс, добре че не беше натоварен пътя и нямаше по-големи щети.
Не ми е хрумвало, че такова нещо може да се случи, затова и споделям.
Дано собствениците на домашни любимци да го прочетат и да не оставят да си подават главите през прозореца, да се подпират на вратата или да се возят в отворен багажник. Безобидни неща на пръв поглед, а белата може да е голяма.

Абе то не се знае дали е изпаднало, или са го изхвърлили, че и за такива случаи съм чувала.

# 24
Какви 70 км/ч, наскоро ни се случи да пълзим след 3 коли, залепени една зад друга без никаква дистанция между тях, движещи се с 50 км/ч, че и по-малко. Това километри наред по хубав и равен, но натоварен път, отзад огромна колона, а ако някой се престраши да изпревари, то трябва да задмине едновременно и 3-те автомобила. Поне можеше да оставят място между тях, за да улеснят изпреварващите.
В такива ситуации шофьорите отзад се изнервят и започват да правят глупости, особено служебните автомобили, които гонят срокове.

# 25
  • Пловдив
Сега да сравним 3 коли без дистанция с "50, че и по-малко" с една кола със 70. Разликата е едва забележима, ама все пак...
Някой може да се нерви и на каращите с 85.
Мен на едно широко право шосе ме изпреварват разни мъжкари, докато карам с някъде толкова, ама не се бях сетила, че ги нервя.

# 26
Разликата е едва забележима, ама все пак...
Толкова незабележима, че не прочете
на прав път карат със 70 км/ч и правят колона след себе си.
А и коментарът ти беше кое точно правилно нарушава. Цитирах ти целият чл. 22 от ЗДвП Blush

# 27
  • Пловдив
Колоната трябва да се дължи на ниска скорост. Както вече посочих, тебе може и 85 км/ч. да те дразнят, а след теб да напира и колона подобни раздразнени.

# 28
Избери си
Цитат
Чл. 22. (1) Водачът на пътно превозно средство не трябва да се движи без основателна причина с твърде ниска скорост, когато по този начин пречи на движението на другите пътни превозни средства.
(2) Водач на пътно превозно средство, което се движи с ниска скорост и поради това причинява създаването на колона от пътни превозни средства, трябва да ги пропусне при първа възможност.
(3) На водача на моторно превозно средство е забранено да се движи с ниска скорост без включени аварийни светлини.

А за тези дето се движат с със 80 или повече при ограничение 60 , само като пример ?

Или "то е допустимо" ... ?

Аз също карам сравнително бавно на дълго, но не и когато зад мен има "бързащи" обаче... и Да - не винаги при първа възможност, но все пак гледам да ги пропускам, отбивайки някъде, макар че има и такива дето имат множество възможности да те изпреварят безопасно, а въпреки всичко са се лепнали зад тебе... да не говорим че не всеки е със 150 + коня кола и не може просто ей така да ускорява пък и то докато ускориш - трябва да намаляш...

А за разните му проходи през планините със сума ти му и завои - там буквално някои са като на рали състезание.

За градско каране - също има "бързащи"... притискащи тези пред тях и така пряко създавайки предпоставка за инцидент.

# 29
Колоната трябва да се дължи на ниска скорост.
А на какво се дължи според теб колона на прав път при идеална видимост, като начело на този парад е кола която се движи със 70км/ч? Какъвто беше коментарът.
А за тези дето се движат с със 80 или повече при ограничение 60 , само като пример
Това с каква цел го пишеш? Да запишеш участие или за да ти цитирам съответния член от закона за движение по пътищата какво правило нарушават, каквато беше темата в началото на дискусията? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт