Шофьорски и пешеходни истории

• 4 907
  • 97
  •   1
Отговори
# 45
Скоро ходих до Бургас и след Варна на много места бяха сложили този знак- неравности по пътя. Чудя се в другите страни знаци ли слагат или оправят неравностите🤔

Последна редакция: нд, 02 фев 2025, 19:15 от erika80

# 46
Санди, или се правиш, че не разбираш, или малко караш из пътищата български, или искаш да цитираш нон стоп правилника 🙂
Какво не разбра от мненията ми?
Ще ти отговоря така. От 2014 всеки божи работен ден, а понякога и почивен карам по български пътища и от позицията на моят скромен опит мога да твърдя, че досега само веднъж съм уцелвал път който да не позволява да се кара с максимално допустимата скорост при нормални метеорологични условия.
Затова не ти разбирам позицията. Ако на такъв път караш със 70 км/ч значи един от двама ни няма правилна преценка за пътната ситуация.
И това определено не съм аз. Blush
Скоро ходих до Бургас и след Варна на много места бяха сложили този знак- неравности по пътя. Чудя се в другите страни знаци ли слагат или оправят неравностите🤔
В прохода Обзор слънчев бряг са тези знаци. Оправят ги ако има финансиране. В момента Дюлински е в ремонт и се предполага, че ще го оправят.

# 47
Добре, Санди.

# 48
Нали не вярваш, че ако караш със 70 защото си преценил, че е опасно, а зад теб се е образувала колона от 5+ коли които са те настигнали, ти си с правилната преценка за ситуацията на пътя?
Понеже темата е за истории едно една.
Преди години в друга държава си караме по път по който я срещнеш кола за 50 км я не, в далечината насреща идва кола. Отдалеч просветна с фаровете. И си коментираме нещо от рода на "Къде в тоя  пущинак полиция за скорост. И тук явно се предупреждават.." Да обаче този насреща след по-малко от две секунди отново присвятква. Добре де разбрахме. Приближава и започва неистово къси дълги, намалява и даже започва да отбива встрани. Махнахме му като се разминахме и толкова.
След около седмица разказваме случката на местните и се оказва, че това не означава "Пътна полиция дебне", а "Буден съм и те виждам". Представям си какво си е мислил човека отсреща, след като нямаше никаква реакция от нас .

# 49
  • Mars Hotel
В коя държава е това, стана ми интересно.

# 50
Аржентина, конкретно в провинция Tierra del Fuego - Огнена земя

# 51
  • София
Нали не вярваш, че ако караш със 70 защото си преценил, че е опасно, а зад теб се е образувала колона от 5+ коли които са те настигнали, ти си с правилната преценка за ситуацията на пътя?
Понеже темата е за истории едно една.
...............
Когато шофираш не преценяваш само ситуацията на пътя. Преценяваш уменията и опита си като шофьор, а също и моментното си състояние, както и това на колата, която управляваш. Возил ли ви е някога възрастен шофьор, например? Или такъв с току що взета книжка? Със сигурност можете да се сетите и за други ситуации някой да не иска да кара с максималната разрешена скорост. Това разбира се не го извинява, че не пропуска колоната, отбивайки, но на натоварени пътища понякога от това файда няма - веднага пак ще стане колона.

# 52
Е да пропусне колоната тогава. Колона ще стане, но няма да е от същите шофьори, после ще пропусне и нея и така.

# 53
  • Варна
А вие откъде знаете дали човекът пред вас не превозва нещо чупливо, или болен човек, или е останал почти без гориво и пести до първата бензиностанция, или, или, или, или.... Абсурдна дискусия и цитиране на членове, сякаш някой се е влачил с каруца с магаре.  70 км/ч... стига бе, хора! И това на нашите пътища, където през 2 крачки има отбивки и ограничения 60, а дупките са навсякъде...
По никой закон не си длъжен да отбиваш и пропускаш колони ако не караш с максималната скорост. Който бърза, да изпреварва. Прав му път. Ако няма условия за изпреварване, ще чака, докато има такива. Като не му харесва, да си купи хеликоптер. Ама и там няма да е сам на "пътя" и ще трябва да се съобразява.
Най обичам някой да ми се залепи нервно отзад. Такива ги лекувам с още по - лежерно и невъзмутимо шофиране. Не карам по писти, че да се страхувам да отлепя стрелката от максимално разрешеното число.

# 54
  • Другата България
Хора, нима не знаете, че няма по-велик шофьор и разбирач от ЗДвП от мистър Смит?
Тоест, Санди?
Безсмислено е да се спори с него, само подхранвате огромното му смешно его и съпътстващата го логорея.

# 55
  • Варна
Ми не, не ми е познат този потребител. Но не е само той. Половината шофьори се изживяват като шумахери.

Май да се върнем към идеята на темата. Твърде много внимание получи този.

Най-куриозната ми случка като пешеходец се разигра в Шумен. Пресичам през деня на пешеходна пътека. Минават разни коли, но са далеч и е видимо, че имат предостатъчно време да спрат. Всички намалиха и спряха, без един, който профуча, но намери време докато е на педя от маратонката ми, за викне “Извинявай”, през прозореца. Joy 

А като шофьор - в моя си град Варна - движа се по тясна уличка, която е двупосочна, но половината е обърната на паркинг и реално може да се използва само едната лента. Уличката не е особено дълга. Нямаше насрещно движение като влязох. Изминавам разстояние от десетина паркирали коли и вече на финалните метри от пресечката се включва насреща ми пенсионер, без да се огледа, навири се пред мен и ми ръкомаха да давам назад. Да ама не позна. Седях и го гледах. И той ме гледа. И аз го гледах. Накрая слязох и отидох до него и с най-спокоен тон му казах, че първо моята лента е свободна, а неговата - заета, затова той трябва да ме изчака, не аз - него, и второ - той има да даде 5 метра назад, а аз - 50. Дядото изсумтя нещо, че много съм била информирана, но къде ми била толерантността на пътя, ама даде назад…

# 56
Наглите шофьори невинаги са мутри, от които те е страх и им отстъпваш предимството:
Карам си аз из едни тесни квартални уличи, паркирали коли и от двете страни, минимална видимост по пресечките, та и да искаш повече от 30 трудна работа.
Стигам едно Т-образно кръстовище, като аз продължавам направо и съм с предимство, а в мое дясно съответно е "ръкава" със знак стоп. Не се спрях да се огледам, нали съм с предимство - моя грешка. Момента, в който минавам, кола (малка, обикновена, стара кола) отдясно връхлита върху мен - десен завой ще прави. Свих рязко наляво, за да избегна удар, набих спирачки, и изсвирих. Гледам колата вдясно - на педя от вратата ми, а вътре една кака нещо бясно нарежда и ми размахва средни пръсти. Возех детето, иначе можеше и да сляза от колата и да я "питам" какъв й е проблема.
Хем нас*ан, хем голям е работата, и не са само чичаци и бабаити с джипове.

# 57
  • София
Масово не се познава предимството. На големи кръстовища има знаци, ама на малките из кварталите е тотал щета. Имаме една улица в квартала, която е една от основните по трафик, но предимството си е на дясностоящите пресечки, защото няма знаци. Та, има едно кръстовище, при което като се движиш по нея нямаш видимост към идващите отдясно. Винаги намалявам, за да дам предимство, ако има нужда, а дясностоящия стои и ме гледа в ступор, защо му давам предимство. Може би един на 100 се усещат и минават без да се чудят, защо ги чакам.

# 58
Както е във вица, и нагоре гледам даже. Нито на еднопосочните вярвам, че някой няма да ми налети от насрещното, нито на светофари, камо ли на нерегулирани кръстовища. Въобще по подразбиране очаквам глупост насреща и аз съм в ступор, когато срещна адекватна реакция.

# 59
" Когато съм шофьор -  мразя пешеходците,
когато съм пешеходец - мразя шофьорите,
но И когато съм  шофьор, И когато съм пешеходец - мразя велосипедистите  "

Общи условия

Активация на акаунт