Февруарски книжен клуб - 2025

• 2 665
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
  • На морето!
Довършвам си книгата, която чета и се захващам с февруарската.
Аз лично чета доста и съм благодарна за условието месечната книга да е налична онлайн.

# 16
Аз довършвам Железният Светилник и после продължавам с февруарската. Да ви кажа, в училище изобщо не ми беше толкова интересна и изобщо не бях чак толкова възмутена от Султана, обаче сега направо ме погълна, все едно за първи път я чета.
Февруарската дотук е страхотна, на първите 70 страници съм, върви много приятно и определено нямам търпение да я обсъдим. Simple Smile

# 17
Сега се включвам в темата, но не мога да сваля февруарската книга. Пише, че ли кът е неактивен.

# 18
Много интересно, уж трябваше две седмици. Довечера ще я кача пак.

# 19
  • някъде другаде
Сега се включвам в темата, но не мога да сваля февруарската книга. Пише, че ли кът е неактивен.
И аз не успях да я сваля.

# 20
Ще пиша преди да забравя Simple Smile  Прочетох "Забравените в неделя" преди няколко дни и съм със смесени чувства. През цялото време имах чувството, че чета книга в категорията Young Adults. Има много носталгия и лирика. Няма как човек да не остане развълнуван от съдбата на възрастни хора в тези домове и тяхната самота, но това е всъщност, което ме докосна. Аз съм била доброволец в такива домове и вече го знаех. Авторката дори е романтизирала какво се случва. Реалността е доста по-сурова.

Самите характери не бяха особено дълбоки за мен. Жустин е на 21 години. Аз познавам доста млади хора на 18, 20, 21. Жустин звучи много наивно, по-скоро като млад тийн. И дори трябваше да проверя кога се случва действието в нейната реалност защото все ми се струваше като излязла от 70-те. Но, не, настоящето е.

Липсваше ми дълбочина в характерите като цяло. Това е бих казала женска книга (обичам такива книги, например, Феранте или Улицка), но тук женските образи не ме докосват.

Ще споделя СПОЙЛЕР по-долу (може защото е след 10):

Връзката между Арманд и Анет, привличането между тях не са описани добре или обосновани. Виждаме косата на Анет, каймака от млякото й на масата. И двамата не са пълнокръвни образи. Имах чувството, че това е в сюжета за да шокира читателя. А Южени, бабата на Жустин, не е чувала за развод през 1996 във Франция?

Перен избира житейски проблеми, които сами по себе си вълнуват и няма как да ни оставят равнодушни. Но за мен изпълнението не носи този емоционален или естетичен заряд, който явно други откриват в нейните книги.

Надявам се да чета и вашите впечатления!

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 22:12 от Cool_Cat

# 21
  • Пловдив
Книгата се чете леко и бързо. Интересно ми беше какво ще се случи по-нататък.
На моменти някои разсъждения и действия на Жустин не ми допадаха.
Например как се изпишкала на пода в районното управление през нощта или как имала нужда да разпусне в дискотеката и да си легне с мъж, който не помни как се казва.

Хареса ми историята на Елън и Люсиен. Написана лековато, но пък успява да те докосне. Разбираш как войната оставя грозния си отпечатък върху всеки.

# 22
Честит ден на археолога Simple Smile
Помислете какво ви се чете другия месец Simple Smile

# 23
  • Пловдив
Ема Донахю “Стая” - наскоро разбрах за нея и би ми било интересно да я прочета.

# 24
Благодаря за напомнянето, Inferiya! Какво ще кажете да сменим жанра следващия месец?

Любопитна съм за "Не проклинай своя директор" на Елена Звездная. Ще се навия да чета и "Дом на пръст и кръв" на Сара Маас. За втората знам, че са смесени ревютата, но аз не очаквам шедьовър, а забавление.

# 25
  • в сърцето на един мъж...
Елена Звездная много трудно се намира он лайн. Много я крият по групите.

# 26
Прочетох "Забравените в неделя" бързо, но усещането което имах през цялото време беше, че действието е много накъсано. Явно такъв е стилът на Перен. Може би заради кратките глави и честото прехвърляне от история в история и от времева линия във времева линия. С "Вода за цветята" имах същото чувство. Като цяло ми хареса.
Историята на Елен и Люсиен е класическа за периода около Втората световна война. Заобичах Елен заради търпението и вярята ѝ в завръщането на любимия. Красиво разказана, въпреки трагичните моменти.
Разбирам трескавото желание на Жустин да научи истината за инцидента, в който са загинали родителите ѝ. Също като Cool_Cat мисля, че някои линии в сюжета не бяха достатъчно развити. но... следват спойлери

Скрит текст:
Изневярата на Арманд и Анет е само маркирана, а аз оставам с впечатление, че връзката им е била продължителна , макар срещите да са били редки.Не стана ясно от къде Магнус и Ада са знаели, че Жул не е син на Ален, дори са му го намекнали. Аз по отношение на този факт съм 50/50. Как са се досетили предвид това, че дори не живеят във Франция?

# 27
На мен първите две трети от книгата много ми хареса. Последната една трета ме остави със смесени чувства.

Хареса ми обстановката, която авторката създава- уютна, топла, въпреки трагичните обстоятелства в живота на семейство Перен. Впечатли ме отношението на Жустин към възрастните хора и техните житейски истории. Толкова доброта и смирение имаше в нея, а в същото време беше удовлетворена от простичкия и семпъл живот, който води. Книгата обаче ме изгуби с връзката между Арман и Анет. Айде неговото увлечение го разбирам, но Анет ни беше представена като приказно красива, пък се влюби и изневеряваше на съпруга си с  очукания, затворен, отчаян работник във фабрика на средна възраст ... че и свекър и' беше... Хич не ми е логично. 

Любовната история на Елен и Люсиен много ме трогна. Докосна ме емоционално и със свито сърце очаквах развитието и'. Радвам се, че се намериха и изживяха живота си заедно.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 15:11 от Marsia_K

# 28
Кога ще бъдат пуснати заглавията за гласуване?

# 29
Обикновено гледам около 20то число, за да имаме време за втора, ако има нещо за уточняване. Но мога да я пусна и утре вечер Simple Smile Предвид, че е по-къс месец

Общи условия

Активация на акаунт