ЗОНАТА и ние - тема 17

• 23 056
  • 537
  •   1
Отговори
# 525
Аз винаги държа консерви от грах,нахут, боб и царевица в шкафа за да имам лесни въглехидрати.
В началото и аз правех грешката с тези огромни и невъзможни за изяждане количества в зелена зона. Бях наблъскала 3ББ миш маш уж за едно хранене ,който като тегло беше към 700гр. та си го делих за няколко пъти Joy но с времето се свиква от кое колко ти идва добре като грамаж и се наместват нещата.
А протеина в лещата не го мисли, не го броим като такъв според Бари Сиърс, а щом той казва така съм приела че няма какво аз да го мисля Grinning

# 526
  • Пловдив
И аз искам пак да почна...да видим.

# 527
pticasprujina, лично аз ям основно плодове за въглехидрати. С тях бързо си набавям въглехидратите. Примерно 2 средни смокини са 1 блок, като за хранене от 3 блока, са 6 смокини ( които честно казано, не ми стигат). Грозде, банани...пробвай с плодове, ще ти е по- лесно.

# 528
  • София
Здравейте, момичета! Реших да започна да се храня по зоната с надеждата да оправя някои здравословни проблеми (повишена кръвна захар и висок холестерол) Вчера ми беше първия ден и се справих, не е толкова сложно, но как действате с БВ? То трябва да изям огромни количества зеленчуци, които стомахът ми не побира. С някои от тези в червената зона ли компенсирате? Също има някои зеленчуци имат доста протеин (да, прочетох, че не се смята), но например червената леща има 7 БВ и 3 БП, което ми се струва доста за да се пренебрегва.
Надявам се, че не досаждам, но това е нещо ново за мен и колкото и да чета, все ще имам пропуски.
Това и аз го попитах, но ме отрязаха, че "пророкът" е казал, че растителните протеини не са пълноценни и освен соев и грахов - не се броят. Да не говорим за гъбите, които са предимно протеин, ама не... Ще ми се видя как някой изяжда 1,1 кг гъби за 3 БП. Зрелият боб също.

# 529
Аз все пак реших да карам по интуиция и по това, което е на изхода (то е най-добрият индикатор за балансирано хранене). На червената леща, боб мунг, гъби си им смятам протеина, нищо че "пророкът" не дава. Не че ям кой знае колко от тях, но си правя разни заместители на хляб.

# 530
  • София
Това и аз го попитах, но ме отрязаха, че "пророкът" е казал, че растителните протеини не са пълноценни и освен соев и грахов - не се броят. Да не говорим за гъбите, които са предимно протеин, ама не... Ще ми се видя как някой изяжда 1,1 кг гъби за 3 БП. Зрелият боб също.

Cuckoo, смятам че тонът ти е крайно неуважителен към хората, които са отговорили на твоето питане- хора, които са чели повече от теб, вероятно имат по-дълъг опит в режима, и са ти подали информацията сдъвкана, за да ти помогнат и да ти спестят време и усилия.
Ако не си съгласна със становищата на автора на режима, разбира се, си свободна да се храниш и изчисляваш храната си по какъвто искаш начин. Все пак си мисля, че подобни язвителни постове за пророци и (по подразбиране ) сляпо следващи ги хора, са напълно излишни. Hands V

# 531
Един бърз въпрос - от седмица се запознавам с различните хранителни режими : кето,палео - прекалено екстремни ми се струват, няма да устискам за повече от година. НВ - всичко е наред с този режим, но тотално изключване на въглехидрати ми се струва неподходящо за моя начин на живот. Зоната ми изглежда най-естествен режим обаче това мерене и съпоставяне на В-П-М ....то ще ми се отяде докато ги сметна Simple Smile Та, въпроса ми е- метода с определяне на компонентите с дланта достатъчно/пректично приложим ли е ? Ако не - има ли някакво приложение- като се вземе предвид с каква оптика/сензор се прави снимката, могат да се измерят размерите/теглото на храната, нещо ИИ да определи какво е в чинията (или евентуално на ръка да се укаже) и да сметне съотношението дали е ок?

Последна редакция: сб, 11 окт 2025, 07:07 от Beonedge

# 532
Моят опит показва, че теглиш първите две седмици по таблицата и правиш блокове, след което караш на око. Лично аз не готвех по зоната. Първо си направих меню за седмица и напазарувах. С времето свикнах  да отварям хладилника и започнах да сглобявам блокове.
Зоната първо ме плашеше и изглеждаше сложна,  но като и схванеш принципа я караш на око. Горе-долу ти трябва месец.

# 533
  • София
Здравей, Beonedge,
     Според мен, именно за началото е важно да претегляш и изчисляваш всичко прецизно,  защото така много бързо ще видиш резултати и това ще те мотивира да продължиш. Когато вече вече окото ти посвикне с количеството, което се полага за един блок протеин/въглехидрат/мазнина, можеш да започнеш да сглобяваш порции и по метода “на око”.  Аз и досега предпочитам да меря всичко и не ми пречи- иначе винаги се изкушавам да си взема повече.
     Когато започнах със Зоната, винаги се стараех да имам под ръка зонов хляб и поне 2 десерта за през седмицата, защото това бяха нещата, без които не мога, и знаех, че могат да ми провалят режима. С течение на времето свикнах да ям без хляб, а глада за сладко изчезна от само себе си.
     Освен това, след като няколко седмици бях на суха храна, започнах са си готвя зонови ястия- супа, основно, десерт- всичко, което съм яла преди, само че изчислено. В противен случай еднообразието щеше да ме откаже много бързо.

Знам, че на пръв поглед изглежда сложно, но всъщност се свиква много бързо.
Успех Simple Smile

# 534
Благодаря, явно ще се смята Simple Smile докато прочета книгите ще се придържам към бан за захар,брашно,картофи и ориз, след това почвам сметките Simple Smile

# 535
Понеже Зоната ми е прясна (от няколко седмици се храня по нея), потвърждавам, че лесно се свиква с меренето. Създава се такъв навик, че вече започнах да слагам на кухненската везна на око много близо до указания грамаж.

# 536
Аз преди да прочета книгите се регистрирах във ФБ групата за рецепти - гледат съдържанието на етикета за всеки продукт, от марка до марка се вкарват някакви компенсации, за друг продукт има протеин ама не се брои, как ще стане на око тая работа идея си нямам, но щом казвате...ангажиращо ми се стори сякаш Simple Smile

# 537
Най-добре започни със сайта на Зоната, групите може само да те объркат в началото.

Общи условия

Активация на акаунт