ЗОНАТА и ние - тема 17

• 27 414
  • 583
  •   2
Отговори
# 555
Здравейте! Не съм сигурна дали съм писала тук. Храня се по зоната от началото на месеца. Готвя предимно по две книги на Катина и гледам рецепти в интернет.
Готвя като Leona_ за цялото семейство и отделям за себе си като използвам везна. Имаме две момчета на 5 и на 2 години. Всеки е доволен Simple Smile

# 556
Мерси!На мен просто ми е трудно да измислям...направо не знам какво ми се яде Close Купувам котидж, извари и т.н и не знам с какво и как да ги съчетая, за да е баланс. Не е за мен явно.
Току-що например обядвах със следната рецепта. Нагодих я така, че да се получат 3 блока, като увеличих сьомгата и авокадото и добавих круша за 1 блок въглехидрати. Бързо, вкусно и засищащо.

# 557
Посредно време си правя пастет за блоковете протеини за един обяд от 4 блока от варени яйца /1 цяло и 4 белтъка/ + 60 гр. скир + едно малко авокадо. Мажа на зелена чушка и слагам шайби домат. За десерт грозде/нар/фурми и т.н.

Днес пак ще си правя за закуска за утре от забъркани и изпечени на хартия яйце, моцарела, скир и овесени трици поръсени със сусам.

Най-лесно ми е с риба и съм нея зеленчуци. Вчера точно с броколи и зехтин ядох пъстърва на скара. Но аз обичам риба и няма пробем вдеки ден да редувам скумрия, пъстърва, сьомга, лаврак и т.н.

Мусака и да готвя не ям, защото е с картофи и не я зонирам. Баница няма как да ям, защото е с много мазнина и сирене. Изобщо някои храни няма как да ги зонирам, защото няма да са по вкуса ми. Крем супи също не ям, защото ги правя със сметана за останалите.
Но пиле с грах всички обичаме и него мога да го зонирам и мисля, че ще се получи добре.

# 558
Ами не знам...на мен ми е трудно да сметна 1 тава мусака.
Мисти, няма никакво значение дали смяташ дадено ястие за едно твое хранене от 3 блока или от 30 блока за цялото семейство. Зоната ти дава такава свобода ,че можеш буквално да сложиш и сготвиш всичко просто иска елементарна математика на ниво 2 клас.
Неща ,които не обичаш просто ги заместваш с други които са любими и всичко е точно. Например аз ориз много обичам ,пробвах да го заменя с булгур и ечемик за да не съм в червена зона, няколко пъти си правих ,ами насила ги ям и не ми е вкусно. В крайна сметка си купувам пълнозърнест ориз ,поне като ще съм в червена зона да ям ориз с по-нисък ГИ и така хем съм си режимна,хем ям нещо което да ми е вкусно. Естествено не ям често ориз,но когато реша си ям нормален такъв а не заместител.
Мама на нана,баницата с котидж/обязмаслено сирене или извара по нищо не отстъпва на нормалната такава,има много зонирани рецепти. Крем супите също ,сметаната си я ползваш за мазнина каквато е реално ,само една бърза сметка преди готвене  и можеш да си хапваш заедно със семейството.

# 559
Баницата я правя мазна, иначе не я харесват. Крем супата я правя с 400 гр. заквасена сметана, отдавна е избягала от зоната с толкова сметана, слагат и сирене, крутони - не е за мен.
Аз си правя неща специално за мен -  пример пилешко на сух тиган и слагам малко зехтин, когато е готово. Не всеки вкъщи обича риба тон, добавям ситно нарязана зелена чушка и със зехтин овкусявам, с няколко лъжици нахут от консерва, но за мен е любимо и бързо хапване.

# 560
  • София
Благодаря за това Purple Heart Напълно подкрепям Flowers Hibiscus
Всеки  може да прочете Въпрос № 41 в сайта,  за да  си изясни тази част със зеленчуковите протеини. Знам, че много зонуващи биха искали да си набавят протеин чрез гъбите, но за съжаление няма как да стане Flowers Mushroom
Въпросът е да се обясни с 1 изречение, а не "Бари Сиърс е казал така". Благодаря за линка, не бях видяла въпросите и отговорите.

За оплакващите се, че не знаят какво да ядат - доста рецепти могат да се адаптират към Зоната. Пример - задушено месо с прясно зеле (или тиквички), за изравняване на В към края слагам овесени ядки/трици, които хем засищат, хем поемат отделената вода. Тези дни съм се замислила за адаптация на една турска супа с пилешко и леща.

# 561
  • Пловдив
В тази рецепта, ако не е сос със Скир, с какво да допълня 3те блока П? Пилешко?

# 562
Банички си правя на АФ - една кора, яйце и сирене/извара, отгоре пръсвам олио. Не е 100% като другата баница, де, но е вкусно. По същия начин си правя щрудел.

# 563
Момичета, имате ли изпробвана рецепта за гриловани зеленчуци?
Много са ми се дояли, но поради малкото количество мазнина, което се използва в режима все го отхвърлям като вариант за реализация...

# 564
В тази рецепта, ако не е сос със Скир, с какво да допълня 3те блока П? Пилешко?

Можеш  към сместа за кюфтета да добавиш соеви гранули- струват смешно малко, увеличават обема на храната, нямат мазнини (съответно за тях удвояваш полезните мазнини). Нямат собствен вкус - можеш да ги ползваш както за сладки така и за солени рецепти, защото приемат вкусът /аромата на това с което ги готвиш.
Sugar,аз ги пека на фраера леко пръснати със зехтин и овкусявам след като са готови с още малко мазнина. Като си правя гриловани зеленчуци гледам да ги консумирам с протеин за който удвоявам мазнините, та да ги докарам на вкус.

# 565
Да ви "почерпя" с един ябълков пай, който се получи добре:

Ябълков пай - 6 БПВМ
Необходими продукти:
1 БП - два белтъка
5 БП - 280 г меката извара от Лидъл или 320 г скир
4 БВ - 400 г ябълки, нарязани на кубчета или настъргани
2 БВ - 38 г овесени трици
6 БМ - 18 ядки /с лешници или бадеми става супер/или 6 ореха
6 БМ - 18 г тахан /лешников, бадемов или сусамов/
Мазнините са завишени заради изварата/скира, което е обезмаслен продукт*
Ванилия, канела, лимонова кора и еритритол на вкус

Начин на приготвяне:

От всички съставки без ядките и тахана правим смес, която изсипваме в тавичка застлана с хартия за печене, а ядките нарязваме на едри парчета и поръсваме навсякъде отгоре така че да се изпекат и да придадат хрупкавост на сладкиша. Може половината ядки да смелите и да сложите вътре в сладкиша. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Когато изстине поливаме равномерно с тахана, който сме смесили с еритритол.
Всичко е за 6 блока. Може да разделите на 3 по 2 блока, или на 6 по 1.

Аз лично подсладих със "Стевия", сложих чаена лъжичка. Казаха ми да не го смятам, защото Сиърс така е казал, но вярно ли е?

# 566
Еритритол и стевия не броим Simple Smile
Аз освен тях,подслаждам и с фибри от цикория (на някои кутийки пише инулин)   - сладникави са и  освен че е хубаво да приемаме  повече фибри,допълнителен бонус е ,че сгъстяват сместа за кекс/мъфини или каквото пека в момента. За сгъстяване ползвам и бамбукови фибри на прах,но те нямат никакъв вкус ,та с тях си помагам само да сгъстя нещо. Някъде из групите за зоната четох и за овесени фибри, но не съм открила още за да дам лично мнение за тях.

# 567
  • Chicago/Varna
Благодаря за това Purple Heart Напълно подкрепям Flowers Hibiscus
Всеки  може да прочете Въпрос № 41 в сайта,  за да  си изясни тази част със зеленчуковите протеини. Знам, че много зонуващи биха искали да си набавят протеин чрез гъбите, но за съжаление няма как да стане Flowers Mushroom
Въпросът е да се обясни с 1 изречение, а не "Бари Сиърс е казал така". Благодаря за линка, не бях видяла въпросите и отговорите.

За оплакващите се, че не знаят какво да ядат - доста рецепти могат да се адаптират към Зоната. Пример - задушено месо с прясно зеле (или тиквички), за изравняване на В към края слагам овесени ядки/трици, които хем засищат, хем поемат отделената вода. Тези дни съм се замислила за адаптация на една турска супа с пилешко и леща.

Cuckoo, всяко едно изречение в сайта е  "Бари Сиърс е казал така" Nerd  Всичката информация идва директно от източника, наречен Професор Сиърс. Това е неговата Зона, неговото откритие и съответно неговите правила за този режим. А  от там нататък, всеки  е свободен да си интепретира и да си  вкарва свои си правила и вярвания и да си мисли, че е в Зоната Simple Smile Успех момичета. Имате свободен достъп до всичката важна информация, от вас се иска да й се наслаждавате както си пожелаете Blue Heart Flowers Hibiscus

# 568
  • София
Момичета, имате ли изпробвана рецепта за гриловани зеленчуци?
Sugar, Leona e дала много добра идея как да използваш двойно количество мазнина за гриловане на зеленчуци, но може да опиташ и нещо друго. Аз често си правя за гарнитура зеленчуци в гювече. Подреждам в гювечето каквито зеленчуци имам (лук, тиквички, моркови, чушка, пащърнак), като ги измервам, за да изчисля колко блока въглехидрати са (обикновено около 2). Добавям сол и 4 блока мазнини, и пека до готовност. Протеинът обикновено ми е предварително изпечени пилешки гърди или сирене и варени яйца, а въглехидратите за храненето изравнявам с плодове или хляб. За мен така приготвени, зеленчуците са вкусни почти колкото грилованите Simple Smile

# 569
Много благодаря за съветите Yellow Heart

А какво пилешко си взимате?
С една приятелка, която също е на режима установихме, че това пилешко в хранителната верига е бъкано с хормони.
По мой съвет започнахме да си купуваме пуешко от Лидъл, уж с надеждата да е проверено месо, от Италия е. Ама знаеш ли...

Общи условия

Активация на акаунт