Tичане (7)

• 4 535
  • 79
  •   1
Отговори
# 75
може да се тича с боси обувки, но не се прави от раз, тялото трябва постепенно да свикне с равната и ниска подметка, за да не се получи някоя контузия. Има немалко материали в интернет как да се подходи.

Друга широка обувка за бягане, но с малко повече омекотяване, са моделите на Altra. Те са с нулев дроп като босите, но с повече омекотяване (спрямо модела). И с тях се препоръчва постепенно свикване и вдигане на дистанцията.

# 76
Аз дишам така: 2 такта дълбоко вдишване през носа, 1 издишване през устата. Следя си пулса, когато почне да отива към горната граница имам 2 опции - 1)увеличавам интензитета на вдишване или 2)намалям темпото. Виждам смисъл в следене на пулса понеже - ако е нисък, тренировката е непълноценна/ ако е висок- се претоварваш...всеки трябва да си намери границите, но ориентировъчно 220- годините, но всеки си има различен пулс в покой/натоварване. Високия не е задължително свързан с проблем, както и ниския в отсъствие на такъв Simple Smile При бягане се стремя тялото да е леко наклонено напред и с по-малки и по-голяма честота стъпки (не дълги подскоци). Приземяване на пръсти или в най-лошия случай на цяло ходило, никога на пета ( води до травми). Маратонки - аз предпочитам да се с малка денивелация пръсти/пета (т.е. почти плосски) и без супер дупер системи за омкекотяване- човешкото тяло си има механизми за това. Доволен съм от asics, като предпочитам да бягам със стари/ втвърдена гума пред чисто нови. Купувам едни нося ги 5-6м после стават за бягане а си купувам нови. След 5-6м хвърлям за бягане и пак си купувам.Менталната нагласа също оказва голямо влияние - ако бягаш за удоволствие, не се усеща, ако е по принуда- свързано с очакване за сваляне на кг(примерно) си е мъчение. Ако нямам настроение предпочитам да пропусна, отколкото да се насилвам с неефективна тренировка. Който чете книги - тази е интересна/полезна - "Родени да тичат през каньоните на Мексико"....може да се намери и в електронен вариант Simple Smile

# 77
За дишането не съм засичал, но дори при 170 пулс вдишвам през носа  и издишам през устата.

# 78
  • sofia
здравейте , може ли да попитам - как се обличате в това време за тичане? Аз маратонки , клин , блуза с дълъг ръкав и едно голямо на мъжът ми шушляково като яке - и нещо не ми е ок ...на устата слагате ли нещо ( бягам от скоро и тепърва се уча Simple Smile )

# 79
  • София
Моето облекло тези дни включва:
- термоблуза (тънка)
- колоездачен, зимен суитшърт ( не много дебел)
- обикновен клин (не термо), ползвам компресиращи
- наколенки ( топлят ми и колената)
- бъф на врата, но го слагам на устата само при отрицателни Т.
- ръкавици
- шапка с козирка
Тичам малко преди изгрев слънце ( между 7 и 8 часа)
Днес ми беше доста топло (СФ). Обичам да тичам в студено време и повече ме притеснява жегата, отколкото студено или дъждовно време - напр. когато леко ръми ( 0,1 до 0,2 мм) ми е много приятно.
Ако вали - ползвам дъждобран.

Последна редакция: сб, 22 ное 2025, 21:58 от denis©

Общи условия

Активация на акаунт