Продавали ли сте идеални части от имот?

• 1 618
  • 33
  •   1
Отговори
Мацки, имаме казус с наследствен имот. Дълго и сложно за обяснение, но ни липсва 1/6 от един апартамент след като преди 30 години не са си оправили документите моите хора. Искам да го продам, защото ни е излишен (а ние не сме по даването под наем), но разбира се няма как, след като притежавам само 5/6.

Наследих го преди 4 години и за обстоятелствена проверка е твърде рано. Нотариуса каза - върнете се след 6 години, закона изисква да сте го владели поне 10 за придобиване по давност

С две думи, или трябва да си прашасва още много години или да продам идеалните части (има врътка за предлагането на съсобствениците първо). Въпросът в някой изобщо продавал ли в на тези фирми, които изкупуват идеални части? Ясно, че сигурно на безценица ги взимат, но все пак колко е тази безценица и въобще истинска история ли е или са някакви измами пак?

# 1
Тая давност не се ли наследява и тя или аз не схващам как работи тва?

# 2
Не съм сигурна какво имаш предвид, но по принцип като казвам давност в случая след 10 години можеш да си извадиш констативен нотариален акт. Закона един вид казва “айде щом си гол владял 10 години считаме че е твой” Ако дойде съсобственика и заведе дело, реално този тип констативен нотариален акт пада. В моя случай няма такава опасност, но проблема с липсващата част си седи засега

# 3
Не съм сигурна дали съм разбрала правилно,  но вие може да купите въпросната 1/6 от съсобственика или заедно да продадете апартамента и да си поделите сумата спрямо дяловете. Не знам за какви фирми пишете. Съсобственикът знае ли за въпросния дял, плаща ли си местните данъци. В чужбина ли е?

# 4
По закон трябва първо да го предложите на съсобствениците и при техен отказ да го продадете на същата цена, на която сте го предложили на тях

# 5
  • Далечният изток
Кой е собственик на едната шеста и защо не го споменавате въобще? Изкупете я от него и ще имате цял имот.
Може да се продадат и идеални части, но вижте си първо съсобственика, най-вероятно и той ще иска да продава. Или заедно си продайте целия апартамент.

# 6
  • София
...
закона изисква да сте го владели поне 10 за придобиване по давност
...

Това не е съвсем така. Ако другият съсобственик или наследниците му са живи и здрави.
Може да изкупите неговата част или да продадете вашите части на него.

# 7
Липсва ви 1/6, защото не са си оправили документите - какво означава това? Няма всички документи за собственост?

# 8
  • Пловдив
"Наследява" се (присъединява се), ама най-вероятно тука имаме един наследодател едноличен собственик.
Внимавайте с тия работи с давността върху дялове на ваши сънаследници, лесно "падат".
Иначе скоро предстои да продавам идеални части, ама не на изкупуваща фирма, а на един, който държи и ползва имота ни от 15 години (дълга и широка защо, накратко - неговият продавач е мошеник) и вече е купил половината дялове, така че за фирмите не знам, ама ако няма за какво да ползвам имота, както е и в моя случай - продавам и бегам, и това в общия случай бих посъветвала и другите. С парите си купувам нещо по-малко, но самостоятелно.

_____

Аида, предполагам, че този с едната шеста е с неизвестно местонахождение някъде по света.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 09:55 от Магдена

# 9
  • Далечният изток
Ами да каже, то това е най-важната част от казуса, а точно тя се премълчава.

# 10
Мацки, имаме казус с наследствен имот. Дълго и сложно за обяснение, но ни липсва 1/6 от един апартамент след като преди 30 години не са си оправили документите моите хора. Искам да го продам, защото ни е излишен (а ние не сме по даването под наем), но разбира се няма как, след като притежавам само 5/6.

Наследих го преди 4 години и за обстоятелствена проверка е твърде рано. Нотариуса каза - върнете се след 6 години, закона изисква да сте го владели поне 10 за придобиване по давност

С две думи, или трябва да си прашасва още много години или да продам идеалните части (има врътка за предлагането на съсобствениците първо). Въпросът в някой изобщо продавал ли в на тези фирми, които изкупуват идеални части? Ясно, че сигурно на безценица ги взимат, но все пак колко е тази безценица и въобще истинска история ли е или са някакви измами пак?

Ние го играхме този казус преди 15 г. Сестрата на мъжа ми имаше 1/6 от наследствения апартамент и съдия- изпълнител го взе и продаде на търг за 7 хил лв. После спекуланта, който го купи предложи да изкупи останалите дялове за 70 хил. Самото жилище на свободния пазар беше 3 пъти по- скъпо. Няма да ви е изгодно изобщо. Иначе са напълно реални тези практики. Или поне бяха преди 15 години. Сестрата на мъжа ми била сигурна, че никой няма да й вземе 1/6 при наличие на още двама собственици - брат й и майка й, която живееше в жилището. Обаче..взеха го и още как.

# 11
Няма да ви е изгодно.Който го купи ще намали цената с довода,че не е цялото.
Или намерете носледниците на собственика на 1/6 и се разберете с тях,или го давайте под наем до изтичането на 10 год срок.
Но все паксе посъветвайте с адвокат.

# 12
Ън, стана ми интересно, какво се случи после?

# 13
Стана ми интересно какви са тези фирми , които изкупуват идеални част.
В моя случай аз съм съсобственик на 1/6, по случайност разбрах, че са толкова, защото другия съсобственик е придобил незаконно 4/6 от имота, но съм изпуснала срок за оспорване. Плащам си данъците всяка година и нямах намерение да се разправям, но сега ме осени идеята, че мога да му дръпна килимчето под краката и да продам тази 1/6.

# 14
Извинявам се, че зарязах темата, за съжаление се тръшнахме болни вкъщи и въобще изключих, чак сега се присетих за нея.

При нас наследниците на въпросната една шеста са страшно много - по последни данни от 2013 са били 14 човека, сега вероятно са повече тъй като някои от тях са били доста възрастни. Какво се е случило - 90та година умира съпругът на баба ми, тя наследява 2/3 от имота, а братята и сестрите му - 1/3 (според догавашния закон) Те понеже са много и понеже става дума просто за едно малко жилище махват с ръка и казват, че не искат нищо, да си остане за нея, но никой не го оформя това документално. Така тези 5/6ти се предават в семейството и сега са в мои ръце. Даже да мога да издиря всички наследници, с които изобщо не поддържаме контакт, трябва да убедя 15-20 човека да ми продадат своята една 20та примерно от тази една шеста и е достатъчно един от тях да каже “не” за да пропадне всичко.

Не ми се разправя, но и донякъде ме в яд че нищо не мога да направя с него, защото потроших сума пари за да направя един доста скъп ремонт мислейки си, че ще живея там (роди ни се детенце и няма как защото е малък). Сега няма какво да го правя освен да чакам 6 години за да подам документи за обстоятелствена проверка и да му издадат констативен нотариален акт за владение по давност или да продам идеалните си части. Изглежда фирмите, които изкупуват части наистина го правят, но доколкото разбирам на много, много по-ниски цени (разбираемо) Ако реша, ще направя оглед с такава фирма, ще видя каква оферта ще ми предложат и ще ви кажа какво горе долу е положението.

Общи условия

Активация на акаунт