КГБ = Клуб на Готините Баби - 228

• 25 873
  • 722
  •   1
Отговори
# 180
Диалог между мен и пИятеля:
- Майка ти каза да си напишем домашното.
Кратък размисъл и отговор:
- Ами ти пък не я слушай!
Звучи като виц,  но е истина.
Допълвам се. Яжке, браво на детето, все така да е !

# 181
  • в сърцата на любимите ми хора
Браво на Вики 🤗. Все така напред и нагоре!

# 182
Голям чешит расте ,смея се с глас.
 Толкова ми е мъчно ,че пропуснах за внуците ,като дойдат, кажат нещо, всички се смеят, само аз не знам какво става. И не е веднъж да ми превеждат.
 И въобще не мога вече да установя контакт  и да се разбираме.  Жалко ,но се примирявам, няма да легна да ритам.  Каквото е писано.
 За Вики ,страховете са голямо шубе викат. Аз пък не съм се притеснявала за нея. Не съм изненадана.

# 183
  • Вила Великула
Вече реших, че на следващата среща ще ни донеса Радомирска боза. Да пиете от извора.
Не знам дали споделих и каква боза си купих от Радомир.

# 184
Боза 'Нина", но с подсладители.
Не купувам нищо с подсладител.
Действително гушанската боза
е най-добрата, но за мен със захар
Пипи, защо не ядеш месо?
Диета или просто не ти се яде?

# 185
Красива Белла, със захар за диабет няма как да стане. Всички сладкиши у дома се приготвят с подсладител.

# 186
Така е Диди, спрямо здравословното положение.
С диабетът удоволствия не бива.
Какви подсладители ползваш?
Може ли кленов сироп, сироп от
фурми? Те са без захар.

# 187
  • София
Боряна, да са живи здрави отминалия и днешния именици!
Яге, браво на Вики, все така да е първа.
Боза с или без захар не харесвам от дете. Новия вид капачки при първо отваряне ги късам  и отделям от кръгчето. После си ги завивам стабилно.
Фло, позна за снощното нашествие - няма да ни подминат.
Уж цяла седмица копнеели да  са при нас.....
Ениса, в същото положение съм с Мрънч. Баща му държи всеки ден да учи, основно смятат. Като го подпука у нас в 21.30 ч. с въпрос колко е  напр. 1972 - 231 и започва напоително и много сложно обяснение. Преди това редовно го пита дали днес е учил. Ми той сам няма как да учи, а никакви учебници или тетрадки не са ни оставени - значи няма как да го натискаме. Предната седмица едвам спрях Пл. да отиде и да му бие 1 глава преди да го нарита по стълбите. В 21.30 в полутъмна стая, само на нощна лампа/крушката на тавана изгоряла и не ще да я смени с нова/ го кара да смята задачи. Детето не може и го наказва в ъгъла. Ако питате защо толкова късно - ми защото преди това татито спа към 4 ч. Ядосвам се, но след като майката търпи такова отношение към детето няма какво да направя.

# 188
Борянке, живи, здрави и щастливи да са синовете ти!

Яге, бях забравила за "убавенко". И за "нана" и "дада".
Браво на внучката ти! Все така да ѝ върви!
Аиша, вашия зет вярно е за бой! 
Ениса, сега децата в ДГ са бетер ученици. Тетрадки по няколко предмета. И ако е отсъствал - домашно.
Пипи, за тениската, както ти е удобно. Може и с наложен платеж.
И аз вчера пострадах от гадните капачки. Редовно ги режа, ама като имало да става. Защо не сложих бутилката с мляко на вратата на хладилника, да ме пита човек. От бързане я метнах хоризонтално на средния рафт и се замотахме с внучката насам-натам. Сещате се каво заварих след няколко часа - млякото протекло по двата рафта, по вратата на камерата, направило локва на паркета и под хладилника. Чистене по никое време
Ние днес направихме двойна доза пелмени и ги замразих, та да си носят в София. И внучката изръси, че сега ще си имат пелмени не от Берьозка, а от Таньозка

Спокойни сънища!

# 189
Лелеее, Айша, каква добра тъща си. При такова отношение щях да съм го изхвърлила. Чудя се що си тормозите децата с учене на тази възраст. Не се използват такива методи и само ще накарате детето да намрази ученето преди да е тръгнало на у-ще. Нито децата си,  нито внуците съм тормозила с излишни дейности в тази възраст. Ученето трябва да е игра в предучилищна възраст. Да се развива логика, наблюдателност, фонематичен слух и т.н. Докато работех не съм обучавала целенасочено децата да четат  и в края на 4-та група 90% четяха без проблем. И това се постига най-лесно с игри. Същото е и с математиката. Винаги съм се чудела защо децата я обичат в ДГ и решават без проблем достъпни за тях задачи, а след това повечето я мразят. Ами как няма да я мразят, като ги карат да решават непосилни за тях задачи и при това без никакво умение да ги научат. Да стоят в ъгъла бих го инсталирала там този татко. Така, че твоя зет, ако беше мой нямаше да смее да мине покрай сина си след подобно отношение. Чудя се какви нерви имаш и си го изтърпяла. Не съм давала акъл, но не съм и допускала подобно отношение.
               Яжка, браво на нашето момиче Вики! Умни са ни децата и ни радват с успехите си. До колкото си спомням от твоите разкази тя си има талант и добре, че са я оценили.
               Ние в момента си водим дебати с Ран. Приключил е с въпросите за изпита и сега беседваме на различни теми. През това време аз се мъча да участвам и да пиша. Просто попълваме общата култура и споделяме опит от нашето време. Само дето се нервирам, когато разказва какво им говорят и какво са ги учили в у-ще.

# 190
И аз като една начална даскалица да се изкажа за ученето преди училище.  Някаква предварителна подготовка не е излишна. Достатъчно е като станат в подготвителна група  да смятат свободно  до 10, да познават печатните  букви , ако може да правят сричка, да умеят да казват реда на звуковете в думата и да я делят на срички. В ДГ би трябвало да го правят, но зависи от програмите и най-вече от учителките дали ги прилагат. Това е достатъчно преди 1 клас и ще им е по-лесно и по-спокойно.

Мамси, правилно. Означава вуйна- жената на брата на майката. Аз имах трима вуйчовци и съответно три учинайки.

Днес денят ми  мина в бездействие. Само опразних бидона от зелето, измих го и е готов за есента. Дори не съм готвила. Има малко картофи от снощи за сина, а аз  днес бях на обирация на остатъци от пилешко, сирене и салата от домати в буркан. Утре ще пълня чушки, ако не ме домързи да отида да купя кайма. Не, че магазинът е далече. Студено ми е и не ми се ходи  200 метра до него.
А, да кажа! Правих палачинки по онова видео, което споделихте. Станаха много сполучливи. Не бях правила няколко години. Снаха ми им е майсторка и тя  прави на децата.
За днес толкова. Лека нощ!

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 12:49 от К.А.Г.

# 191
С това г - к,  ж-ш имах проблеми, свекърва ми  пишеше фафли,  и други такива, все виках , че от нея  са взели. Единия,  имаше само с  и - й, проблем. Но с други я леле -мале. Колко книжки   с квадратчета за букви и картинки отгоре , по няколко пъти ,с молив  изрия и пак. Диктовки. Етърва ми се смееше , техните  и чанти не носят в къщи и  хабер нямаше за учене. Дошли,  ние  четем, на срички става ,изцяло  думата - не. Викам само една прочети  и отивай да играете. Свекърва ми идва да се кара ,сега ли  точно ще учим, има гости. не стига че съм наготвила, нахранили сме се, не стига че през седмица са  у нас  ами  и  играта бъркам, да ги забавлявам.  Притиснат  от мерак - стана,   събра сричките ,то психологически проблем, веднъж да мине прага. С математиката не  е имало проблем ,сами , но българския... Не става само в училище. От внуците сега момата  е за пример, момъка пише остри букви, но пишат правилно. Частна детска градина , малко деца ,много пари , но ги отгледаха. И не всички са педагози там както разбрах , недостиг ,  с друго образование,  и сега знам такъв учител в детската градина, без педагогика.
 Който има сърце за работа с деца - дава  от сърце. Не всеки  е  учител. Не става само в училище ,но и само в къщи не става.
 Ще изостане такова дете , ако не наваксва ,защото материалът се усложнява.
 КАГ , тези родители може да имат причина да не го пратят на детска градина ,но пък сега се усетили ,че трябва да се работи с него.
 Боже ,къде се върнах.

# 192
Бо_ряна, това дете е ходило на градина. Просто не  е подготвена за 1 клас. Нищо! Ще се справим И по-тежки случаи съм имала.

# 193
Цитат
първолачка, която не е учена в детската градина
това не съм разбрала ,помислих ,че не е ходила въобще

# 194
  • Вила Великула
Някой ако каже, че на учителите им е лесно-мтого бърка. Но не от всеки учител става УЧИТЕЛ. Това е призвание. Шапка ви свалям.

Общи условия

Активация на акаунт