КГБ = Клуб на Готините Баби - 228

• 25 876
  • 722
  •   1
Отговори
# 195
Добро утрооо!
Има ли наспали се вече?

Не знам как е при вас, но на мен от няколко дни ми е много студено на вън.
А днес, като че ли е най - студено от всички последни дни.
С очакване гледам прогнозата в различните сайтове, които имам, но всички казват, че и следващата седмица ще трябва да скръцнем зъби и да изтърпим.

# 196
  • София
Добро утро, скъпи приятелки!
Който е станал го каня на кафе, а другите после:
9 февруари е Международен ден на стоматолозите
 Професионалният празник на зъболекарите се чества в деня на Св. Аполония (St. Apollonia), чийто привлекателен образ е оцелял през вековете. Аполония е подложена на тежки изтезания за отказ от християнството, но момичето не трепва пред лицето на смъртта.

За да бъде принудена да се откаже от вярата си, тя е измъчвана като всичките й зъби са били счупени и извадени. Пред поставения избор да се откаже от Господ или да бъде изгорена жива, тя сама скача в горящата клада. Това се е случило на 9 февруари 249 година.
В чест на саможертвата на Св Аполония е била построена църква в Рим, която вече не съществува, но площадът, на който се е намирала, все още се нарича "Piazza Sant Apollonia".
От началото на 20 –и век 9-ти февруари е празник на зъболекарите в повечето западноевропейски страни. В Бълга рия е въведен като празник през 1998 г. от Сдружението на българските зъболекари. На същата дата у нас традиционно се връчва и призът "Зъболекар на годината".
На днешния празник поздравявам Фло и малката ми дъщеря.
Хубав ден и всичко добро.

# 197
Вземам кафе като съм се събудила, честитя на зъболекарите, пожелавам  им здрави зъби на пациентите и по-малко работа.
 Студено  е ,вчера палих навсякъде печки,  имаме нов бойлер в кухнята, че едно немско чудо похвалих, над 40 години ни служи  и си знам уж да не хваля,  протече,  гарнитури ли, уплътнения ли  са "изгорели"  и няма такива за смяна, та нов. Пиша ,защото  не ще да се включи, изключих от контакт от страх, да не се запали нещо, четох, че от контакти тръгва ,  и не ще като включих пак.
 И снощи синът вика, май пишеше ,че като е под 10 градуса не работи.
 Вчера палих   и горя печка цял ден,  ама бе изключен.
 Мисълта ми  е, че колкото е по-ново и модерно  е по-капризно . Пак ще запаля, да не замръзнат и тръби за вода. Стига да е една седмица.
 Май чак сега видях студ. Мъгла си има.

# 198
  • София
Добро утро. ранобудни дружки.
Снощи рано загасих ламБите. След кулинарния маратон имах нужда от почивка. Не ви казах, че и десерт направих - бананово руло. Днес ще се отдам на интелектуален труд.
НИНА, аз благодаря за поздрава, но това не е моя празник. Това е празник на колегите от Сдружението на зъболекарите - нещо като едно време появилия се Алтернативен синод. Създадоха го с идеята там да членуват елитните зъболекари. Е, канеха наред, за да съберат все пак членска маса, за да събират пари. Имах покана, но не приех. Нямам усещането да съм "елитна". Елитна съм за моите пациенти, които повече от 40 години са с мен, а и за по-новите. Тяхното признание ми стига. Grinning

# 199
Добро утро! Излюпих се и си пия кафето!
                          Фло, сега какво става - да честитя ли или да пропусна. Все пак празник е и да сте живи и здрави с дъщеричката на Нинка. Да оказвате помощ на пациенти и да творите красивите им усмивки.
                           КАГ, ученето в ДГ е под формата на дидактични игри. Запознават се първо с гласни, след това сонорни , звучни и беззвучни. Фонематичен слух с много игри дава възможност на детето да чува звук в дума, да определя мястото на звука и т.н. Звукоразличителната функция на звука също се усвоява с игра - например фар - заместете първи звук с друг и получете нова дума - вар! Има много възможности да не поставяш детето на тази възраст в ролята на ученик от първи клас и да го научиш. Явно в тази ДГ учителите не са на ясно какво и как трябрва да правят. Математиката е по същия начин. С игри научават  числата и цифрите, с които се изписват. Има упражнения , в които децата сами измислят текстови задачи и пак по забавен и лек начин. Мога много да разказвам, но мисля , че основното е да не се тормозят децата на тази възраст с непосилни за тях задачи и упражнения. Всичко може да се постигне без напрежение и стрес. Като чета за учителката на твоята ученичка оставам с впечатление, че и там нещо не е както трябва да е. Дава домашни и ....учете си ги в къщи или с частни уроци.
                         Вчера в разговорите ни с Ран се сблъсках с почти същото само, че при студентите. Разказваше кой от преподавателите им е любим, кой противен. Устанавих, че противния ти дава куп литература и говори глупости на лекциите. Ами хич не ги интересува кой какъв студент е бил и какъв е личния му живот и постижения. Лекциите май трябва да са на други теми. За съжаление на много учители мястото им не е в ДГ или у-щата. Примери бол.
                       Спирам, че се поувлякох и ще ви отегча. Винаги се дразня когато констатирам поредната глупост в образованието на децата ни.
                       Лек и спокоен ден на всички!

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 10:24 от Didia

# 200
  • Вила Великула
Добро утро,  малко поуспала се ви поздравявам.
Фло, въпреки това, честит празник. Колкото повече,  толкова
повече е казал Мечо Пух. Честит празник и на дъщеричката на Нинка. Да имат много търпеливи пациенти.
Ние пием кафе, единия гостенин вчера се почерпи и още реанимира. Изкарахме много хубаво, смяхме се, пяхме та до 1 часа.
Клечи, наистина е студено. Тази нощ е било -10градуса.

# 201
  • София
Здравейте, дами!
Сега разбрах, че има още един Международен ден на целувката и той е днес - 09.02. Другият  е на 06.07.
Няма нищо лошо да го отразим и днес, а той е много хубав празник:
Фло, не съм знаела, че имате разцепление в Съюза на стоматолозите - съжалявам. Въпреки това днес е празник на Международния ден на стоматолозите и го празнувайте със здраве.

# 202
Еее,  сега съм в чуденка Simple Smile - да честитя ли или напротив Simple Smile .
Ще честитя пък, нали поздрави и добри пожелания не се връщат Simple Smile -
Честит празник, адашке!
Нищо, че не е твоя, ти заслужаваш - ако не всяка седмица, то поне всеки месец поздрав и благодарност от сърце!
Да си здрава и да помагаш - и за физически, и за душевни болки.
Прегръдки и хубав ден!

Борянка, Борянка, върна ме в спомените години назад с твоя бойлер....
Преди много години, в миналия век имахме хладилник с фризер Snaige. Литовски, купен с много връзки, че тогава не беше като сега и бяха кът.
Та ... една зима,  около Коледа, баща ми заколил прасе и ни даде много месо, а пущината хладилник отказ да работи,
не ще и не ще. А сме все ел.специалисти в къщи - та релета, та термости, бъзикаме всьо що се сещаме, туй чудо, паметник същи, не меца да щракне да заработи... Щем  не щем се обадихме на единствения хладилен техник в града. С голям зор го придумахме да дойде, че все празници бяха, а месото ни половин прасе на балкона седи Simple Smile .Добре, че беха ледени дни, като сега, а бяхме на високо, та кварталните котараци не можеха да го достигнат ...
Дойде човека, ръчка от тук, ръчка от там - не ще. Поиска документите да види за схема нещо и откри къде е ключа на бараката Simple Smile - хладилника бил предназначен за топлите страни, тропическо изпълнение и под определена температура спирал да работи. А кухнята беше северно изложение, без отопление, там влизах само набързо и за кратко.
Та като му пренесохме няколкото ел. печки, които се намираха в къщи, като му затворихме и вратата на кухнята да се не разсейва топлината, всички седим около хладилника и очите ни в темометъра, а слухът ни наострен като на ловджийско куче . И по едно време чуваме ,,щрак"" и това чудо на техниката на братския Съветски съюз забръмча и заработи и ние само дето не викахме ура от радост.
За следващите зими си знаехме, още от ноември местихме хладилника в най -топлата стая да му е добре, че много специален.
Та такива ми ти истории имам.
А сега - глезотии, студено било, слабо било парното, пък не работело някой път, капризи разни . Ама ха, баба ми все на парно е живеела Simple Smile.

Няколко пъти присветва телефона  от нови публикации. Не смея да скролна, да не изчезне написаното.
Публикувам, пък ще чета.

П.п От много словоизлияния пропуснах да поздравя и дъщерята на Нина НН по случай професионалния и празник!
Здраве и успехи пожелавам!

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 10:00 от Важна клечка

# 203
Снайгето  си  изживя  времето, работи , но сега е шкаф. Няма прасета  , бройлери  и пуйки,  и каквото дойде да го пълним.  С големи връзки го взех мъжа ми, той поне по връзките се справяше. Не знам естонско ли беше по производство, но работеха и се поправяха лесно тези уреди  от минало време ,бойлерът е  немски  и вечен дето се вика , ама тези латекси ...ще търсим и ще си го поправим някога. Прибран е, така е направен ,че не спря , сега  се лигавят с капачки ,че замърсяват, пък програмираното остаряване не виждат удобно  ,че ще разлютят   мастодонтите. Навиват на потребителя ,той търпи и капачка да ми дращи, и друго.

# 204
Клечи, нищо по-добро
не е измислено от парното.
Живяла съм в къща с
нафтова печка както и на ток,
 но парното е  номер 1!
Студено е, но важното в душите
да е топло
Хубав и спокоен ден!
Бъдете здрави!

# 205
  • Вила Великула
Наистина навън щипе от студ, но при нас такова слънчице е пекнало. Камината гори, в хола сигурно е 27 градуса. Изпратихме си гостите и сега съм се излегнала на диванаТо и мързелувам. След малко трябва да се нащаня да пусна пералня с чаршафи и следобед ще поработя.

# 206
  • София
Боряна,не разбрах дали става въпрос за проточен нагревател или за бойлерче тип Юнга с казанче.Ако е от първия тип,просто не му стига мощността да затопли много студената сега вода.Сега тенденцията е да се произвеждат ел.уреди с по-малка мощност.Няма ли светлинен индикатор,,ако свети-това е причината.

# 207
Не  е проотчен, теси ли е  , все забравям, запалих и чакам да се стопли стаята,  увеличих, наистина водата  е яко студена,  в гаранция  е, ще се оправям месец, докато дойде сина да се справя със сваляне ,превоз,  ако не тръгне. Нов  е, работше,  сега и не свети. Забравих да сложа тенджера с вода на печката за миене. Къде се върнах,  за кравите топлех, за миене и пиене , умъртвява се , да не им е студена. Майкооооооууууууууууу... какво мъкнате, по 6 кофи пие една, , като бяха две още по интересно ,  и магаре и теле  и те.... бойлера не стига. Едно съм благодарна на свекърва ми - сутрин не се навира в баня , че ни трябва.  От 5 до 7  работа , къпиш се и с мокра коса на буса за официалната работа , като го изпусна  над км пеш, не са два поне пълни. Луда съм била.

# 208
Добър ден!
 Моите 6 пълнени чушки вече се пекат, аз съм си намазала корените на  косата с боя, след малко ще наплескам цялата. После баня, после ЕЖ  и ЛЕЖ.  
И тук е доста студено. Излизах до близък супермаркет за кайма и усетих студа. Вътре климатикът ме топли. Като си махнах камината, това ще е.
Честит професионален празник на всеки стоматолог, който го счита за такъв!
Бо-ряна, честит нов уред!  Дано е дългогодишен!
Диди, напълно съм съгласна с теб относно работата в ДГ.  Тяхната методика и програма са   ми  ясни. Четене и писане е работа на началните учители, а в ДГ е това, което казваш.
Скрит текст:
Миналата година правих разработки на две студентки комбинация предучилищна и начална педагогика. Проблем на съвременното учене при педагогическите специалности е, че дават  конспект, разработват ги такива като мен, студентките ги представят онлайн, изпитите се взимат, практика почти липсва, а като влязат в реална работна среда, не знаят за какво става въпрос.  Как може ние да учим или предучилищна, или начална педагогика 5 години, а сега за 3-4 семестъра - 2 специалности!?  Аз съм учила в полувисш институт, а после в Пловдивския университет и имам само магистър начална педагогика. Сега за нула време  се става учител.  Много изкривена работата в университетите!

На всички приятен следобед!

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 12:52 от К.А.Г.

# 209
Боряанка, ако бойлерът е ТЕСИ и дава дефект ще ви го сменят, но по-добре искай да ти върнат парите. От тази марка два пъти съм купувала и двата пъти ги върнах, защото дадоха дефекти. Те си знаят качеството и ги сменят без проблем. Сега дори не поглеждам към тях.
              КАГ, и аз съм завършила полувисш институт и от там ми е специалността детски учител. След това завърших СУ - Педагогика във Философски факултет и специалноста ми е педагог и втора българска филология. Магистър съм и имам право на преподаване на БЕЛ във всички степени на у-щето. Децата бяха малки и не смених местоработата си. Ползата от това е, че си отгледах внуците в моите си групи. Само Ран беше при приятелки. През цялото време бях хонорован преподавател по практика към СУ. Та ми е ясно какви студенти идваха последните години. По мое време и две нямаше да изкарат. Написали им конспектите , а заниманията пълен провал.
              Моите девойки + белгийката са на екскурзия до Рилски манастир. Малката щерка ги разхожда.
              Аз се мотам из нета и гледам филм по ТВ-то.

Общи условия

Активация на акаунт