КГБ = Клуб на Готините Баби - 228

• 25 880
  • 722
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Ето ме пак при вас.
Чудесно е да не дрънкам тави и тенджери, да не размятам точилката.
Днес Фло-то е писател, като чукча. Знаете го вица, нали?  Пиша си домашното, старая се да го изпипам, че да не се червите заради мен, ако ми пишат двойка. Stuck Out Tongue Winking Eye
Да ви споделя, че след като си имаме лого, тениски и химн, трябва да си имаме и  поема за КГБ.Преди много години написах Поема за КГБ, но днес тя не е актуална. Отпаднаха доброволно напусналите преди 2 години КГБ-то. Сега имаме нови "членки", които ще заемат своето заслужено и достойно място в Нова поема за КГБ. Grinning Така ще започне представянето на всяка една от нас. Готов е първия куплет. " Създател беше Хули байрактарка. Беше силна, пряма и бунтарка. Преди звездичка тя да стане, остави ни завет - Пазете КГБ-то! Запазихме го, Хули! Носим го в сърцето."
Сред нас има дружки писателки, а може би и скрити таланти. Давайте дружно да напишем Новата поема. Давайте идеи - по някоко реда, по нещо, характеризиращо всяка една от нас - може портретно описание, характер, занимания..."Гледам  на Северозапад. Кой скубе там треволяк и лапад? Туй е наш'та бодра смяна, туй е нашата... Спирам до тук. GrinningСега е ваш ред. Който може нека да се включи. Мисля, че колективния труд ще даде резултат. Да го приготвим за предпремиера през март, а премиерата ще е в Златоград. Stuck Out Tongue Winking Eye
Сега отивам на другата тръстика - да продължа с домашното.
Гушкам ви! Hug
Може би да пращате на ЛС, че като го сглобим после да го представим

# 211
  • София
Да са живи и здрави стоматолозите!
Дали алтернативни или не - да ни обезболяват и обеззъбяват!
И за съчувствието към учебните неволи на Мрънч благодаря. Добри деца са, но .....
Сутринта трябваше мамка му да дойде и да го заведе на роботика. Тя още вчера след работа трябваше да дойде, но - друга история....
Успала се, таткото звъни, че той идва да обличаме Мрънч и след това да го пусна сам по асансьора. Да чака пред входа за да стане бързо. Обясних, че ще го изведа и ще чакаме заедно - ама защо да си губя времето, да седи на пейката до входа, нямало смисъл.
Излязохме с детето и близо 25 мин. чакахме заедно родителя. Как си представя, че ще го оставя само в студа? Докато чакахме разглеждахме брошури на Кауфл. Оказа се, че познава буквите и ги чете. Разбира някои  цели думи, други са му трудни - каперси, ъглошлайф и подобни. Пробвахме да смята - до 20 е точен. По-нататък и на мене ми е трудно.

# 212
  • София
Да рапортувам - домашното ми е готово. С кого да го споделя, ако не с вас. Мислех да е по-обширно, но се оказа, че има регламент - 3 страници. Заковах ги - точно 3.
Скрит текст:
                                                                   КАК СТАВА ПРОМЯНАТА
„ Да учиш, превъзпитаваш и променяш възрастен човек е като да лекуваш умрял. Ефектът е нулев или кауза пердута!“
Това мнение ме провокира и реших да разкажа своя нератив ( история) и как усещам промяната в себе си. Да покажа, че никога не е късно човек да се учи, да се променя, да започне да гледа на света от друга камбанария.
Голямата промяната в моя живот започна през 2017 година. Вече бях на 66. Омъжена от 40 години, с пораснали и задомени деца, с четири прекрасни внучета. На коя ли баба внучетата не са най-прекрасните? Още упражнявах професията си – Лекар по дентална медицина. Децата ми бяха поели по своя път, съпругът ми беше пенсионер. Често започнах да си мисля, че има все още време да направя нещо за себе си. Имах огромното желание да уча Психология. Споделих идеята си с моето семейство и получих тяхното одобрение и подкрепа. След като бях изучила човешкото тяло, сега изучавах човешката душа. Убедих се, че медицината и психологията трябва да вървят ръка за ръка, защото те са неразривно свързани. Обучението ми в програмата Психология на здравето, общуването ми с младите хора, наученото от моите преподаватели разкри пред мен нови перспективи, имах вече идеи за бъдеща работа и развитие, събудиха се и мечти, а бях вече на 70. Много от моите познати бяха замразили вече своите мечти. Живееха ден за ден – В глуши, во мраке заточения, тянулись тихо дни мои. Без божества, без вдохновения, без слез, без жизни  без любви... както е казал великият поет Александър Сергеевич Пушкин. Не само в семейството ми и приятелите ни забелязваха моята промяна. Аз я усещах – това беше промяна на физическо и психическо ниво. Погрижих се за физическото си здраве, свалих излишните 18 килограма, смених си прическата, стила на обличане, начина на мислене по някои въпроси. Започнах работа с хора в късна зряла възраст. Чувствам се нужна и полезна.
В края на 2023г.  започнах обучение по ППТ( Позитивна психотерапия) – базово ниво. Имах необходимост от по-нататъшна  промяна. До този извод стигнах след конфликти с порасналите ми вече деца. А тя, промяната не идва бързо. Имах усещането, че в своето забързано и натоварено ежедневие не намирам време за самонаблюдение, за да разбера и анализирам своите мисли и постъпки, а това от своя страна да ми даде отговор на нелеките житейски въпроси и защо в дадена ситуация съм постъпила по един или друг начин.  И дали този ход е бил най-правилният. Не намирах време да разговарям със себе си. Умишлено не търсех време да споря със себе си. Всички тези мисли се стовариха върху мен със започването на курса по ППТ. След всяко занятие дни на ред размишлявах над наученото. Първоначално не можех да разкривам и споделям своите проблеми, да се заявявам. В началото не беше лесно да споря със себе си. Моето Аз здраво се съпротивляваше. Самоуспокоявах се, че щом така съм постъпила, значи това е бил начинът. Е да, но с времето започнах да осъзнавам, че е имало и други начин. Не винаги избраният от мен път е бил най-правилният. И ето един пример: До един момент си мислех, че съм много добра майка – грижовна, раздаваща се, обгрижваща, заинтересована, жертвоготовна, тревожна. Готова бях да се откажа от нещо, което много искам, за да мога да съм в помощ на порасналите ми деца и внуци. Не си представях, че ще мога да кажа „не“, че ще мога да поставя граници, ще ги съблюдавам, и ще държа те да се спазват. И един ден дойде прозрението –  какво значи „добра майка“? Дали това да си досадно грижовна и обсебваща и по този начин да отнемаш възможността на близките си да постъпят така, както те мислят, че е добре за тях? Кому е нужна една излишно раздаваща се майка, която в края на деня е уморена и изнервена? А това излишно обгрижване? По балансовия модел това води до претоварване в дейности. Нагърбвам се с цялото домакинство – пазаруване, готвене, шофиране. Все едно казвам на децата си, че те са некадърни и не могат да се справят с дадена задача? Дали е нужно да бъда прекалено заинтересована и тревожна? И толкова ли е трудно да кажа НЕ? След трудна вътрешна борба започнах да казвам тази думичка. Може би съм търсила повече обич, похвали и признание? Може би съм се страхувала, че близките ми ще ме обичат по-малко? Оказа се, че не съм била  права. Когато започнах да се отстоявам се почувствах  по-силна, по-значима, още по-уважавана, с по-голямо самочувствие и себеуважение. Ромбът по балансовия модел придоби друг вид – оставаше психична енергия за тяло, за мечти и за контакти. От известно време започнах да слагам граници и да ги отстоявам. А дали с моята натрапена загриженост самата аз не съм нарушавала поставените от близките ми техни граници? Сега мисля над този много важен въпрос. Ето един пример: Синът ми отказва да вземе храна, но аз все пак му приготвям така наречената „хранителна торба“, та да не стои гладен и упорито му я слагам в ръцете. Е така ли трябва да постъпва една интелигентна майка с порасналото си вече момче? Какво момче, вече мъж на 45.  Мисля, че за вбъдеще ще упражнявам по-голям себеконтрол и ще уважавам повече мнението на порасналите ми деца. Та те съвсем не са деца! Те самите имат големи деца и едва ли трябва да им завещая моя остарял модел на поведение. И дъщеря ми, и синът ми са се доказали, че могат да се справят с живота си. Срещата ми с ППТ мисля, че се оказа съдбоносна. След известна вътрешна съпротива дали да продължа или не  обучението в Майсторско ниво, направих своя избор. И сега, когато преподавателката Милена Манова ме попита с какво идвам и с какво си тръгвам от всяко едно занятие, аз ще отговоря – с колебанията приключих,  тук съм, с надеждата, че ще науча нещо повече, за да продължа промяната в себе си, идвам за да убедя връстниците си в нещо, в което аз вече вярвам – че да се промениш и да научиш още нещо в късна зряла възраст не е кауза пердута. Възможна е промяната, приятели, възможна е! Трудна е, но е възможна! Стига да я поискате...

Сега ще го принтирам и съм готова.

А в групата ни по ППТ сутринта се роди госпожица Ида. Всички много се радваме.

# 213
  • Вила Великула
Фло, изчетох го с интерес. Много е важно да осъзнаем това, което си написала. Аз също се старая да намаля прекаленото обгрижване, защото то не винаги се възприема добре от отсрещния.
Гъбката се загуби.

# 214
Поздравления, Фло!
Първо за съдържанието. Второ за стила на изразяване, правопис и пунктуация. Трето и най-важно - караш слушателя ( читателя) да размишлява за своето собствено АЗ, за своето поведение и отношения с околните.
Лично за мен написаното е много полезно. Вярвам, че ще бъде и за всички, които ще го прочетат или чуят.
Успех!

# 215
Браво Фло, за домашното!
Ти си живия пример за енергия,
за нови. начала, за жажда за живот.
Радваме, че познавам хора, които
се опитват да отстояват себе си или,
както обичам да казвам - не всичко
на всяка цена. Трудно е да казваш
НЕ, но е необходимо, защото не сме
даденост, а сме личности.

# 216
  • София
Хммммммм, прочетох и писах след Пипи. Сега ми няма творението, странно.
Фло, браво за домашното!
Питате за Гъбката. Предполагам, че са някъде на зимна почивка. Тя е писала, че харесва снега, а и други години са ходили.

# 217

Пренасям го от друга тема тук за Клечи и Чарли.
 И така става.
 Аз си  изпекох малка питка, месих вчера  и разделих на пет, че повечко, замразих да си имам и  едното днес , изядох половината със сирене ,топла, не  си обиколила нивата още.  Хапваше ми се .  Утре май ще пазарувам , че ми се иска суха храна , гозба не ща.  Една овца , едно легло .
 И не ми се мърда навън.
 Няма ли средни температури , не обичам такива, жега ,студ. Една време  имаше само хубаво време ,не като сега.
 Забравих да откликна на Фло, писала съм за повечето дами стихчета, сега не ми се пише, музата в застой, то иска  ръчкане, емоции, момент.
 Като не се е влюбил никой в мен, аз пък хептен в някого.  Нито чета  , нито на филм нещо ме завладява.

# 218
Фло, чудесно домашно! Добре написано, буди размисъл, оптимистично. Само дето още не си се научила да казваш категорично НЕ! Извини ме, но само като ти погледна сутрешното меню и НЕ-то ми изчезва. Ако всичко приготвено е само за вас с ТМ трудно ще контролираш килограмите. Ако и съседите са включени не си категорична в НЕ-то и си все така обгрижваща, грижовна, раздаваща се. Таксито май и него не си оставила. Не ми се сърди за този анализ, но ти си Фло и както сама казваш  да промениш възрастен човек е кауза пердута. Може да попромениш нещо в себе си, но някъде дълбоко остава това, което си бил преди да започнеш промяната. Конфликтът между реалност и желания си остава и много често реалността побеждава.
                      Екскурзиантите се завърнаха уморени, поизмръзнали, но доволни. Донесоха манастирски хляб и мекици. Гостенчето е възхитено и толкова уморено, че веднага се ориентира към леглото.

# 219
Ами, привет! Чета ви цял ден, но за писане сега сколасах.
Честит празник на Фло и дъщеричката на Нина! Здрави бъдете и раздавайте здраве!
Фло, прочетох с интерес - два пъти. Благодаря! Ще си го чета често, много е полезно! Напълно споделям и мнението на Диди, че твоето НЕ, все още не е категорично НЕ, но това си ти и мисля, че НЕ-то при дадени ситуации никога няма да е категорично.❤️

# 220
Всъщност и аз си мислех, че нито една от нас не  се е научила да кава НЕ. Като чета всекидневно какво правим, съм убедена в това.
Има  една реклама , в която бабата отказва да гледа внучето и му дава меченце-лекарство. Коя от нас би отказала да гледа внучето?!  Според мен никоя. Пък и не само за внуците, за всичко сме готови.
И все пак. Поне в определени моменти трябва да отстояваме и  приотизираме личните си нужди

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 09:40 от К.А.Г.

# 221
  • София
За мен обратната връзка е от особено значение и аз много ви благодаря. Благодаря ПИПИ, АЙША, КАГ, КРАСИВА БЕЛЛА, ДИДИА, КАССС. Ценя мнението ви, защото то е реално и  точно. Все пак познаваме се с някои от вас вече много години. И една смешка - мнението на Ромео, след като видя, че започнах да казвам Не. " Защо трябваше да дадем 5 бона, че и отгоре, за да се научиш да казваш Не" Ами трябвало е, след като не съм се научила до тогава!  Един от основоположниците на психологията, известен швейцарски психолог и психиатър   Карл Густав Юнг е казал, че срещата с нас самите е най-трудната среща. По-лесно е да спориш и да обориш някой друг, а я опитай да спориш със себе си, да се откажеш от досегашни схващания и виждания, да убедиш себе си, че не си бил прав, че си сгрешил... Трудна работа. Много трудна. Много добре знам, че все още не съм крайна и категорична в своето Не. И си признавам, че едва ли някога ще бъда. А това, че в нашата къщичка сме се събрали грижовни и всеотдайни, особено към внуците, ами то си ни е заложено генетично тук на Балканите. Когато щерката се ожени бях приятно иузненадана, че сватята много й помагаше. Явно това, че е израснала в Австрия не я е променило. Все пак тя е сръбкиня. Грижите особено по децата са продиктувани и от съвремения начин на живот. Баба ми не ме е карала на училище с кола, нито ме е прибирала, защото не е имала кола, а и не е знаела да кара кола. Времената бяха спокойни, престъпността почти никаква. А сега? Мигранти, психично болни, наркомани? И аз ще си виря спокойно краците на диваната, ще демонстрирам безгрижие, а момичетата ще се прибират сами след театър или някаква репетиция, която завършва след 21.30. Няма как да стане. По-скоро се обвинявам, че съм излишно натрапчива, прекалено контролираща, което води до излишна тревожност. А децата ми нямат претенции към мен. Аз се вкарвам в тези филми. С тези си "качества" мисля, да се боря и  донякъде бих могла да се справя. А промяната е и това да смениш прическата, стила на обличане, да свалиш килограми. Виж с промяната цвета на косата трудно бих се справила. Признавам си. Ноооо... никога не казвай никога. Ще поживеем, ще видим. Абе пак да кажа, че промяната не е лесна работа. Важното е да се стремим да бъдем все по-добрата си версия. И пак ви благодаря, момичета! Hug
ПП Аз и не искам да се променя на 180*, че Ромео дали ще ме хареса толкова променена???Stuck Out Tongue Winking Eye

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 07:32 от Flo 51

# 222
Пак опря до Ромео. Ние да се харесваме, пък ...  Каквото да говорим, все в очите на другите се взираме. Особено в тези на най-близкия ни човек.

Аз казвам не често.  Без уроци, само животът ме учи.

# 223
Фло, благодаря, че съдбата ме срещна с теб! Heart
      Лека нощ от мен и приятни сънища на всички!

# 224
Минавам само да кажа, че като прилежна ученичка прочетох всичко за последните 3 дни - вие сте писали като за световно. Беше ми интересно - поздрави за именниците и стоматолозите /признаващи и непризнаващи празника Simple Smile /. Бъдете здрави и ни помагайте - не можем без вас.
Flo миличка, възхищавам се на ентусиазма ти. Винаги съм била маниак на тема здраве, безкрайно всеотдайна, досадна и обгрижваща всички около мен /само дето не шофирам активно/ и неотказваща за нищо. От известно време обаче забелязвам, без да упражнявам някакви особени усилия, че започвам да слагам граници и да не правя всичко на всяка цена. Аз, която съм помагала на всички за всичко без дори да са ми поискали, получих няколко урока, някои от които болезнени - и в личен, и в служебен план. Верни са думите, че "Няма ненаказано добро". И всичко това малко или много провокира у мен промяна ...

Иначе си посрещнахме дечицата - беше малко щастие тези 3 дни. Хлопах тенджери, ходиме на село при свеки и днес следобед по живо по здраво ги изпратихме, Утре са първа смяна на училище и си е цяло предизвикателство за тях и родителите.

Изморени, но щастливи - прикреватвам се вече, че едва гледам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт