С какво ви дразнят свекървите? – 161

• 27 929
  • 758
  •   1
Отговори
# 360
В тази същата тема освен сегашните оплаквания от досадна и дълго гостуваща свекърва, съм чела и оплаквания от другия вид - не се обажда, не пита нищо, не се самопоканва, абе въобще - тотал дистанция.
И в двата случая, да уточня снахите бяха недоволни.
Та сега се чудя, какво е ТОЧНОТО поведение за една свекърва - да се обажда и да идва на гости или да не се обажда и да не си вижда внуците с месеци?

# 361
Ами аз винаги съм твърдяла, че поколенията на соца сме с много лошо възпитание. Масово млади хора ме поздравяват, а 50-60 годишни борсуци гледат лошо.
Не съм видяла млад човек на пазара нарочно да стисне домат или да си остави ноктите в него, но съм виждала доста пенсионери да го правят и то точно когато продавачът се държи любезно с тях. Ей така, от чиста злоба и завист.
И за услугите от тогава ни е оттанало - уж е услуга, но всички знаехме, че срещу нея се очаква друга услуга. Аз ще ти дам бон за нафта подарък, обаче ти си знаеш, че ще опра да ми уредиш въглища от топливо.
Затова и подаръците мислят как да се върнат. Като мъжа на Римона - имало събрани пари за него, дали му ги, но тук някой веднага попита дали ги е върнал или че трябва да ги издължат тези пари, като наемат стая в хотел.
Миналия месец пренасяхме едни пари, бабата ги даде да ги занеса на внучетата и, за рождените им дни и за Коледа накуп. Подарък. Интеренно дали трябва да ги връщат като се оженят/омъжат.

# 362
Има една максима от Древна Гърция - да имаш мярката, това е висше благо! Та всичко е въпрос на мярка, а тя е различна за всяко семейство.

# 363
Добре е да има нормални, дипломатични отношения, лично аз не държа да сме си близки/ със свекърите/ защото за 5 години , освен да разказват своите истории отпреди 25 години всеки път ,всеки час,когато се видим, тези хора не ме попитаха нищо за моя живот.
В момент, в който съм искала да кажа нещо , да разкажа, моментално съм била прекъсвана и фокусът е бил изместван към тях и историите им от миналото, които вече до болка знам , за жалост...
Та, реших , че ще имам по-повърхностна комуникация с тях, защото много ме натоварват, мъжът ми може да си говори с тях колкото иска.
Говоря си повече с моята майка-тя ми е по-важна, не позволяваме нито едните да се месят, нито другите.

# 364
Ха, Аneliya Andreevaсъщата работа е и при мен. Реша, че ще споделя нещо, като след минути виждам как определено никой не ме слуша и ме прекъсва с някаква друга тема. Мислех, че само при мен се е случвало, но явно си има и други такива хора. После как да споделиш нещо различно от това какво прави детето или какво си готвила днес… Личи си, когато някой искрено се интересува от теб и кога се преструва на заинтересована, но само за пред сина си.

# 365
Добре е да има нормални, дипломатични отношения, лично аз не държа да сме си близки/ със свекърите/ защото за 5 години , освен да разказват своите истории отпреди 25 години всеки път ,всеки час,когато се видим, тези хора не ме попитаха нищо за моя живот.
В момент, в който съм искала да кажа нещо , да разкажа, моментално съм била прекъсвана и фокусът е бил изместван към тях и историите им от миналото, които вече до болка знам , за жалост...
Та, реших , че ще имам по-повърхностна комуникация с тях, защото много ме натоварват, мъжът ми може да си говори с тях колкото иска.
Говоря си повече с моята майка-тя ми е по-важна, не позволяваме нито едните да се месят, нито другите.
Това което пишеш с разказването на истории ми е тоооооолкова познато. И въпреки че не се разбира от хора, които не са го преживели, е наистина обидно. Все едно ти нямаш проблеми, нямаш си свои болки, нямаш дори твой живот, извън стените на това семейство и затова няма значение какво се случва с теб или какво си преживял.
Скрит текст:
Включително имам случай да се прибера след операция на врастнал нокът, да куцам, да ме пита защо куцам и като кажа, веднага да последва оплакване, че той вчера си е порязал пръста и сега трябва да носи лепенка. Толкова е нелепо, че чак изглежда смешно, но е наистина раняващо.

# 366
Ха, Аneliya Andreevaсъщата работа е и при мен. Реша, че ще споделя нещо, като след минути виждам как определено никой не ме слуша и ме прекъсва с някаква друга тема. Мислех, че само при мен се е случвало, но явно си има и други такива хора. После как да споделиш нещо различно от това какво прави детето или какво си готвила днес… Личи си, когато някой искрено се интересува от теб и кога фамилиарничи за пред сина си.

Не , не си само ти-за това разбирам защо не я искаш, освен сериалите, ще слушаш куп глупости, които не те вълнуват😀
Но за това , защото мен този едностранен монолог много ме дразни , всеки път е едно и също, рядко се виждам с тях, но мъжа ми съм го оставила да прави каквото иска с тях-той е добър слуштел😀😀

# 367
Пак е въпрос на възпитание кога, как да се обадиш, кога и как да гостуваш, кога и какво да говориш.
Спазва се не само в семейството, но и с приятели, познати, колеги.
А каква ще е ответната реакция, няма как да зависи от теб. Ти си спазвай доброто възпитание и такт с всички, включително сина и снахата.
А отсреща ще се оплакват ли, ще недоволстват ли, ще те хвалят ли, няма значение, щом си била тактична и възпитана.
Чудно ми е как зрели хора питат как да общуват с други хора. Досега как сте общували?

# 368
Наистина не разбирам, защо трябва да сте си приятелки със свекървите и да споделяте всичко. Говорите общи неща, за готвене, за детето и кой откъде е. Слушате с половин ухо и т.н
А пък това за мъжете ви, че трябва да ги търпят-не ги жалете толкова, на тях са им родители. И както за вас мама си е мама, така и за тях е нормално да си ги обичат. Въпреки всички приказки тук как те също не ги понасят, а обожават тъщите си. И един мармот завива шоколад...

# 369
Пак, че има какво толкова да говори ми е чудно. При нас в един момент всички млъкват и дори ММ нищо не си говори с тях, просто си седим в тишина (евентуално с детето се говори/играе), като на мен това ми е много неловко. И като седиш повече от един ден така и няма какво повече да си кажете, става много изнервящо.

# 370
Наистина не разбирам, защо трябва да сте си приятелки със свекървите и да споделяте всичко. Говорите общи неща, за готвене, за детето и кой откъде е. Слушате с половин ухо и т.н
А пък това за мъжете ви, че трябва да ги търпят-не ги жалете толкова, на тях са им родители. И както за вас мама си е мама, така и за тях е нормално да си ги обичат. Въпреки всички приказки тук как те също не ги понасят, а обожават тъщите си. И един мармот завива шоколад...
Проблемът е когато от теб се очаква само да слушаш мили спомени и да търпиш досадни монолози. И като на мъжа му харесва да общува с родителите си, да бъде така добър да го прави насаме, а да не настоява и жена му да стои и да мълчи, за да може свекърите да се изкажат от позицията на световна мъдрост и внушителен житейски опит.

# 371
Ами Acid, ако мъжът държи да слушаш пак стигаме до факта, че проблема е с мъжа. Ако не държи той си говори или ги слуша, жената отива с приятелки, на маникюр, на шопинг или си стои в стаята и си чете книжка, гледа си филм. И тези съвети съм ги писала много пъти, вкл. На Римона при предишни оплаквания. И понеже обичате да ровите стари постове тук можете да ти намерите, стоят си.

# 372
Ама защо жената трябва да бяга от къщи, защото свекърите нямат грам такт? И какво се прави ако милите спомени се разказват на вечеря и даже по-лошо - и на празници? И да, проблемът е мъжът, но това не означава, че и свекърите не са проблем.

# 373
Ами ако и мъжа и свекърите са такива идва резонния въпрос, кой ги е избирал и защо си го е причинил. Надали е наследник на кралския двор и затова сте си затворили очите.

# 374
  • София
Пак, че има какво толкова да говори ми е чудно. При нас в един момент всички млъкват и дори ММ нищо не си говори с тях, просто си седим в тишина (евентуално с детето се говори/играе), като на мен това ми е много неловко. И като седиш повече от един ден така и няма какво повече да си кажете, става много изнервящо.
А какъв е този твой мазохизъм да ѝ светиш? Синът ѝ да ѝ свети, той да се оправя с нея.

Писала съм.
Имах проблем със свекъра, прекратих отношения с него, реших си проблема и нямаше драма. Не казвам, че трябва да прекратиш отношения. Просто като имаш проблем, действаш и си решаваш проблема. Ти не правиш нищо, само се оплакваш и чакаш проблемът да се саморазреши. Така няма да стане.

Общи условия

Активация на акаунт