Новото нормално или Човекът като изчезващ вид

• 3 994
  • 124
  •   1
Отговори
Естествен в разцвета на ботокса, четящ в света на тик тока, нормален в ерата на Ъпсурда…Или изчезващият екземпляр.

Чувствал ли си се старомоден, неразбран дори упрекван, заради това, че не се вписваш в модерния свят, заради това, че не си свалил някоя набрала популярност апликация от app store, която "да улесни живота ти", или защото нямаш регистрация в Tinder и се надяваш да срещнеш някого в реалния живот в кафе, бар, парк, изложба или концерт.

Чувстваш ли се стара и сбръчкана, само защото си единствената в офиса, която все още няма ботокс и залага единствено на добрия стар крем за лице от скъпата anti age серия, която си подари за рождения ден. Отживелица ли е да си естествен, добре възпитан, мислещ човек, който притежава ценности, морал и уважение към обществото и заобикалящия го свят?

Е, на мен ми се е случвало всичко това. Не ми се ще да отричам всичко ново и модерно, но си мисля… не можем ли да отсеем доброто. Не може ли пъво да помислим, а не сляпо да си доверяваме на всичко, което видим и чуем. Живеем в ерата на измамите от всякакъв характер. Не са ли всички тези козметични корекции измама? Кого мамиш, че си по-млада като загладиш голямата бръчка на челото си или като си напомпаш устните с хиалурон? Тези, които си слагат гърди на 18 пък дори няма да коментирам, защото вече ми се струва психично отклонение и е по-добре професионално мнение от психолог.

И заставам твърдо за думите си, въпреки че най-вероятно ще бъда словесно бичувана за това ми твърдение. Но аз казвам каквото мисля. Подрастващите в 90те насоваваха нещата с истинските им имена. Изпитвам носталгия към времето, когато хората имаха идентичност. Не че и тогава нямаше модни течения. Напротив, но всеки избираше в какво да вярва и какво да изповядва: метали, пънкари, гъзари, чалгари, хипари, поп кралици. Толкова цвят, разнообразна музика, различни дрехи, прически. О, прическите на 90-те. Това е тема на един цял нов блог. Но най-важното всеки се стремеше да бъде различен, колкото по-различен и уникален беше човек, толкова по-добре. Уникалността и автентичността бяха на почит, бяха заветната цел на всеки млад човек. И винаги във всичко имаше мисъл. Подчертавам го, защото днес е много по-вероятно да станеш известен с нещо безсмислено, 15 секундно клипче на пльосната торта в лицето(и това далеч не е най-абсурдното съдържание).

Успяха ли най-накрая да ни превърнат роботи, немислещи, безчувствени, принизени, изгърбени над телефоните си твари. Жалка картинка. Най-хубавото не е ли разнообразието, познанието, споделянето, разбирането. Хората сме неповторими по външност и душевност.

Основната задача на новите модерни организации трябва не да бъде възобновяемата енергия и справянето с климатичните промени, а спасяването на човешката идентичност. А тук пък зелените ще ме захапят, затова веднага пояснявам. Не казвам да замърсяваме природата, но ние сме част от нея и ако сме нормално функциониращи човешки същества, които мислят с главите си, които изпитват емпатия, имат ценностна система и  живеят в хрмония със заобикалящия ги свят, няма да се налага да говорим толкова за опазването на природата, а просто ще го правим. В този ред на мисли смятам, че спасяването на човешката раса трябва да бъде най-важната им задача.

Според мен затова и последните години прайдовете, ЛГБТИ движенията набират такава популярност в световен мащаб. С риск за трети път да бъда нападната и този път най-жестоко, ще се изкажа и по този въпрос. Тази показност със смяна на пола по оперативен път, чрез нездравосновен прием на хормони, толкова много ми прилича на един изроден протест. Вижте ме аз съм уникален не като останалите клонинги. Болното общество ражда болен бунт. Всичко идва от вътре навън. Преди да започнеш да пиеш хапчета за отслабване например, опитай първо да промениш режима си на хранене, да се движиш повече.
Преди да прибегнеш към ботокс, защо не пробваш някоя скъпа козметична процедура, или маска в домашни условия? Току виж грижата за теб самата те накара да се харесаш, да се заобичаш и в крайна сметка да приемеш малката подробност на челото. Опознаването на нас самите ни помага да се усъвършенстваме. Как ли? Ами много просто. Наречете ме старомодна, но гарантирам, че работи.
1. Започнете здравословен хранителен режим, но не залитайте в крайности. Може да си позволявате по нещо сладко или пица например, хора сме все пак.

2. Нека спортът присъства задължително в живота ви. Движението е живот, а сковаността смърт. Движете се в парка, във фитнеса, в гората, в града, навсякъде.

3. Срещайте се с приятели. Социалните контакти (на живо) имат доказани ползи за човека. Според една статистика Италия се нарежда в топ три на страните със столетници и това се дължи на социалните контакти.

4. Посещавайте културни събития. Изложби, музеи, концерти, театри, кино. Изкуството обогатява душевността, разширява светлогледа. Абе, вдига вибрацията:)

5. Четете книги. Напук на забързаното ежедневие, кратките видеа в YouTube и безсмислените рийлове подарете си един следобед с хубава книга. Запълнете пропуските си, има толкова много класики, които чакат да бъдат прочетени, дори писани преди векове са толкова актуални и днес. Книгите са дар, а четенето терапия. Примери на случаен принцип: Ана Каренина, На изток от рая, Отнесени от вихъра.

6. Намерете си хоби. Дори и вече да имате такова опитайте нещо ново. Може пък да ви хареса. Дори и да не опитът все ще ви обогати. Ще срещнете нови хора, които никъде другаде не бихте срещнали. Не знаете какви ползи може да донесе завързването на някои нови неочаквани контакти. Широк спектър от примери:
Обичате да пеете - запишете се на хор.
Винаги сте искали да пробвате йога - може би сега е моментът. Как ви звучи сауна веднъж седмично?
Искате да изразите себе си чрез изкуство? Намерете подходящ за вас кръжок, рисуване по стъкло, творение с природни материали, акварел и т.н. Арт терапията навлиза все по-усилено в западния свят като средства за успокояване и справяне със стреса в ежедневието.
И последното ми предложение са народните танци. Прекрасните, динамични български народни танци. Повдигат тонуса, настроението, чувството за принадлежност към народ с уникални традиции, музика и обичаи. А и да не забравяме колко калории се горят и каква добра тренировка е това.
*Бонус: независимо къде живеете, какво работите и в какво вярвате, опитайте се да прекарвате колкото се може повече време сред природата, а не пред екрана. Ние сме живи същества, част от заобикалящия ни прекрасен свят, а не роботи. Повтаряйте си го всеки ден, за да не го забравяте.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 11:31 от MissPippi

# 1
Малко не разбрах тази лекция - не бъдете такива, а бъдете онакива. Защо? Защото сте психично болни, аз не ви харесвам и така казах...

# 2
  • Glasgow
Не че нещо, но ми се струва, че има AI намеса в писането на този текст🫣

# 3
Не разбрах защо е тази тема? Такива жалейки хич не са ми по вкуса. Идеализиране на всичко "минало" и оплюване на всичко "сега" е доста повърхностно и популистко.
Не разбрах противопоставянето между естетични интервенции и добро възпитание - тоест слагаш си ботокс и вече се държиш невъзпитано с околните?

Хора с подобна нужда да "проповядват" правилните истини в живота, за мен, са движени от някакво вътрешно чувство за превъзходство над околните, но си личи чувството, че са недооценени.

# 4
  • София
Хиларион звучи hilarious.
Ако не е писано от ИИ, залагай над буквара спешно, вместо да гледаш в чуждата паничка.

# 5
  • Далечният изток
От първите пет изречения ми се стори, че е някаква статия, копирана от някъде.
Авторката в качеството на каква се изявява, че да дава наставления кой как да си живее живота, как да се облича и каква да е прическата му?!
Най не обичам някой никой да дава съвети на непознати - прави това, ходи там... И кой мислиш, че ще те слуша баш пък теб и твоите съвети?!

# 6
Лекция, проповед...аз го наричам да споделя мислите си по различни въпроси. Хаотично признавам. Но не натрапвам мнението си. Ясно ми е, че сме различни. Та, щеше ми се да разбера дали има и други с подобни усещания и мисли. Peace✌️

# 7
Стигнах до четенето на книги и мисля, че тази точка си я подминала. Поне "сбръчкана" да знаеше как се пише.

# 8
Аз разбрах, че си недоволна от всичко, в най-общи линии.

Иначе метЪли, пънкари и алтернативни хора има много, да не кажа, че и стават все повече. Организират се редица филмови и всякакви други фестивали, изложби и т.н. Ако виждаш само чалга и ботокс - смени средата, щом това не ти допада. Но, като махнем чалгата, където никога не е бъкало от индивидуалност, то навсякъде другаде хората са много по-отворени и имат желание да изразяват себе си. Нали уж това искаш?

# 9
Абе и аз не съм първа младост, но нямам нищо против съвременните естетически корекции. Естествено, ако са с мярка и направени при професионалист.
Тези, които са добре направени, са ненатрапчиви и не си личат за околните.
Психическо отклонение за мен са корекции от този тип:

# 10
Аз пък съм съгласна с повечето написано. Някъде ми е малко крайно, но то винаги има ще има разминавания между мненията. Но не почувствах да е с наставнически тон. Други постове подобни на този са къде, къде по-крайни и в крайна сметка нелогични за мен. Основно съм "за" преживяването на живо, опитът и общуването.

Пак много критика. Неприятно е за четене. Може да се отбелязват плюсовете, другото е ясно, че не е вашето.

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 10:29 от ina.ina

# 11
Много дълъг трактат. Обичам да чета, но малко в стил едно за пето, за трето ми се стори. За 90-те никак не съм съгласна колко хубаво било и колко оригинални били всички - баш в най-голямата криза. Всяко поколение си има своите демони. Ако имаш склонност да си различен, да не вървиш с масовката, все рискуваш да си останеш неразбран. Но пък щом имаш тази склонност, к'во ти пука?
Но за едно съм съгласна наблюдавайки как главоломно расте броят на малоумните киборги - от Хомо сапиенс, ще останем само Хомо.

# 12
  • София
Някой чака наготово да му пишем материали.

# 13
То тези, които сега се чувстват стари и сбръчкани, и се подлагат на процедури, и са основния таргет на пластично-естетичните процедури поради комбинацията от достатъчни доходи и отминаваща младост, баш в 90-те са расли обаче. До голяма степен става дума за достъп до стоки и услуги в различните времена, а не за твърди морални устои.

# 14
  • София
Малко тренировка, преди да започне да пише за някой потрес като Грация и Космо, не е излишен Sweat Smile

Общи условия

Активация на акаунт