Раждане в Майчин дом - София (тема 11)

• 17 532
  • 268
  •   1
Отговори
# 105
Има и много доволни пациенти, не разбирам как не се чува и другата страна, не оправдавам никого, не съм присъствала, но този публичен линч ми се струва малко в повече - изкупителна жертва за всички негативни истории от раждания

# 106
Има и много доволни пациенти, не разбирам как не се чува и другата страна, не оправдавам никого, не съм присъствала, но този публичен линч ми се струва малко в повече - изкупителна жертва за всички негативни истории от раждания

Познавам момичето и мога да Ви кажа, че изобщо не е лигла и няма да тръгне в такъв крехък момент за всички майки да си измисля глупости за внимание.

От друга страна, доволни пациенти е добре, че има. Това трябва ли да значи, че се оправдава физическо насилие по време на раждане?! Тази докторка, както и всички такива като нея, които си позволяват такова отношение и насилие трябва да бъдат подведени под отговорност! Това не е нормално бе хора, осъзнайте се. Аз искам, когато влезна в здравно заведение, било то частно или държавно, да съм спокойна, че съм в добри ръце! Това е едно нормално, човешко право!

Не искам да играя на руска рулетка дали д-р Шикова днес ще е в добро настроение и дали ще ми бие шамари! Никоя жена не трябва да минава през това нещо!

Не мога и отказвам да разбера такива жени, които не биха защитили такъв протест.

https://fb.me/e/7MTEszqdw

# 107
Момичета, има ли наскоро родили естествено при доктор Ибрям с избор на екип? Дойде ли като му се обадихте, че раждате? Оставам с впечатлението, че не се отзовава и в крайна сметка препраща към спешното и дежурния екип да изроди родилката, въпреки че има уговорка с пациентите си. Явно не му се ангажира с естествено раждане... Моля, споделете. Имам уговорка с него, проследява ме и ще го избера, но все повече се съмнявам, че той ще дойде. Предвид новините от последните дни не искам да оставам на случайността кой лекар ще се падне в дежурния екип, на кеф ли ще е... Всяка информация ще ми е полезна, имам няколко дни до термин и съм в ужас направо...

# 108
Аз само ще споделя мнение за това, че никой не се остава сам. Дори на отворените врата казаха, че това е възможно, следят те с монитори и ако има нещо притеснително бие аларма и трябва веднага да дойде някой при теб, но не е изключено да си си сам в родилна зала.

# 109
Ама аз къде казах, че подкрепям насилието? Даже написах, че не съм присъствала и не оправдавам никого?
Не разбирам защо всеки си интерпретира думите на друг и не слуша..

Познавам момичето и мога да Ви кажа, че изобщо не е лигла и няма да тръгне в такъв крехък момент за всички майки да си измисля глупости за внимание.

От друга страна, доволни пациенти е добре, че има. Това трябва ли да значи, че се оправдава физическо насилие по време на раждане?! Тази докторка, както и всички такива като нея, които си позволяват такова отношение и насилие трябва да бъдат подведени под отговорност! Това не е нормално бе хора, осъзнайте се. Аз искам, когато влезна в здравно заведение, било то частно или държавно, да съм спокойна, че съм в добри ръце! Това е едно нормално, човешко право!

Не искам да играя на руска рулетка дали д-р Шикова днес ще е в добро настроение и дали ще ми бие шамари! Никоя жена не трябва да минава през това нещо!

Не мога и отказвам да разбера такива жени, които не биха защитили такъв протест.

https://fb.me/e/7MTEszqdw

# 110
Аз се следих при нея и точно заради това твърдо се отказах да родя в МД, въпреки че известно време това беше плана. Не съм очаквала някакво хипер мило отношение и галене с перце, но тя е много груба, прави прегледите си грубо и е на настроения. Един ден като е на кеф е усмихната и се държи нормално, в друг като нещо звездите й не са се наредили е супер крива, вика, държи се лошо и на мен специално ми направи един ужасен спешен прием в спешното на МД към края на бременността ми при силни болки и скъсена шийка като направо не ми се разказва. Специалистите в МД са от много високо ниво, но точно за Шикова аз бих имала едно наум. Може би, ако й се плати е по-сигурно, че няма да я хванат в лош момент. Ама аз не бих се надявала на късмет в такъв момент. Моя приятелка роди при нея наскоро и й бяха скачали по корема няколко пъти.

# 111
Привет на всички! Да ви споделя как мина и моето естествено раждане през април тази година и ако мога да вдъхна кураж и позитивна енергия дори на една бъдеща мама искрено ще се радвам 😊 Родих в 37ма седмица при доц. Славов, като преди раждането направих две консултации с него във Фемиклиник (трябваше да има и още една в 39та седмица вече в Майчин дом, но уви малката подрани 😆) посещавах училището за родители в болницата и мисля, че това до голяма степен ми помогна нещата да минат по възможно най-спокойният начин, бях и на отворени врати където вече съвсем обстановката ми беше позната когато на 22ри сутринта влязох през вратите на спешното 😊 2017 година имам операция в болницата и спомените ми не бяха много приятни.. При мен раждането започна с изтичане на водите в 5:40, взимане на душ, дооправяне на багажа за болницата, който бях нахвърляла буквално предния ден, та съвет към бременните, оправяте си багажа от 36та седмица да ви е мирна главата 😆 и така в 6:30 тръгнахме към болницата, на последният преглед с доц. Славов преди Великден го попитах при започване на раждането аз ли се свързвам с него или от болницата го информират, при което се уточнихме, че при  постъпване и преглед на място ще ми кажат дали аз да му позвъня или те ще го извикат, в крайна сметка мъжът ми настоя да му напиша на вайбър все пак, че тръгваме към болницата.. при постъпване в спешното ме накараха да сваля “цивилните” си дрехи, да ги дам на мъжа ми и да остана по джапанки и нощница, който е бил на отворените врати знае, вкарват те в кабинета в дясно където ме посрещнаха изключително усмихнати и мили двама млади лекари, мъж и жена, имена не помня, може би някъде в епикризата има шанс да пише, мъжът ме поенза преглед, първо на магарето за проверка на разкритие, след това прегледаха малката през корема, премери с нещо таза, докато ме преглеждаше се появи и доц. Славов, който също погледна разкритието, което в моят случай при първата проверка беше 2 см, при проверката от него вече беше 4 см, след прегледа, подписване на документите, които бях попълнила предварително (отново от училището за родители ни ги раздадоха).. дойде ред и на клизмата, която ако трябва да съм честна много ме притесняваше 😆 направи ми я дамата, която ме посрещна с мъжа в първият кабинет, русо момиче, беше много мила и отзивчива, в последствие тя ме придружи и до родилна зала, което беше и следващия етап след кабинета (все още в спешното), в който ми направиха клизмата. При постъпването в родилна зала ме настаниха на леглото, като веднага дойде сестра да ми вземе кръв и да ми сложи абокат, акушерката беше също при мен, сложиха коланите за тонове на бебето, пуснаха ми окситоцин ии след около час (през който не съм оставала за повече от 15 минути сама) дойде и моят лекар, за да направи нова проверка за разкритие, което в моят случай беше едно от най-болезнените неща.. даже чисто инстинктивно тръгнах да бутам ръката на лекаря.. разкритието беше вече близо 6 см и след тази проверка вече дойде анестезиоложката да ми постави епидурална, беше изключително мила и внимателна, през цялото време ме предразполагаше и си говореше с мен, след упойката вече контракциите бяха доста по-леки, на мен лично ми се доспа, първично изпитах леко гадене, но след това бях сууупер отпусната, даже дремвах в периодите, в които бях сама, и така след още час от упойката започнах да усещам всяка следваща контракция все повече и повече, когато казах на акушерката реши че се шегувам 😆 и малко на майтап ми каза, че хайде тя ще провери докъде е разкритието като не вярваше да съм мръднала много, та с изненада разбра че то вече е около 8 см и веднага извика доц. Славов, който отново направи и той проверка, след която отново дойде анестезиоложката за поставяне на втора доза епидурална.. само да вмъкна, че през цялото време бях с телефона в ръце, само когато дремвах не общувах с мъжа ми или сестра ми, батерията ми тръгна да пада в един момент и помолих именно анестезиоложката да ми подаде зарядното от чантата, ако мога да го пусна да се зарежда в машината, която беше до мен, на нея следяха и тоновете на бебето.. иии така при поставянето на втората доза упойка думите и бяха “хайде мамче, готви се, че след 30 минути ще напъваш” и така и стана, в тези 30 минути не знаеш какво изпитваш честно казано 😆 но имах записки от училището за родители, как да напъвам правилно, как да дишам правилно.. и реших, че ще си погледна какво съм записвала.. през няма 10 минути минаваше да ме провери акушерката, питаше ме усещам ли позив за напъване, като при голяма нужда, при едно от влизанията ѝ директно казах че се слуват вече нещата според мен 😆 извикаха и доц. Славов, който ми каза, че вероятно ще продишам още контракция, две преди да трябва да напъвам.. обачеее аз изпитвах вече нужда да напъвам.. първите ми напъни не бяха най-успешните, при което акушерката ми каза, че трябва да я слушам и да работим в екип, за да се случат най-лесно нещата, така и стана, когато ми казваше да напъвам, напъвах, когато трябваше да почивам я слушах, препоръчвам на всеки да отиде поне на лекцията за раждането, ако иска да роди естествено, вярвам че много ми помогна това да знам, че в даден момент е изключително вярно да не напъвам, за да нямам разкъсвания.. и така с помощ на акушерката, под контрола на доц. Славов и напътствията от двама им в 10:56 се роди нашето момиче. Нямам представа при други раждания как се случват нещата, но при мен в момента, в който започна същинското раждане, което при мен беше не повече от 10 минути, залата се напълни с хора, с помощта на прекрасната акушерка родих без никакви разкъсвания, нито един шев. Доц. Славов се шегуваше с нея, че при огледа, който прави след израждането на плацентата все ще намери къде да сложи поне един шев, но тя беше убедена, че такава нужда няма да има. Така и беше, нямам нито един шев.. след раждането лежиш два часа в родилна зала, при нас доц. Славов беше така добър да екипира и пусне буквално за 2 минути мъжа ми, за да види мен и бебето, за което съм безкрайно благодарна. Дали е практика не мога да кажа, мъжа ми е страшно настоятелен и седеше пред вратите на родилна зала около час преди да види доц. Славов и да го попита. Само да кажа, че дори през двучасовият си престой, лежеейки в родилна зала не съм била сама за повече от 20 минути, постоянно влизаше и излизаше някой, дали сестра, дали санитарка, постоянно някой идваше да ме провери. След около два часа дойдоха и ме взеха с инвалидна количка две мили дами, предполагам санитарки, които сложиха бебето в скута ми и ни заведоха до 12 етаж, който бях избрала за престой, там оставих бебето в манипулационната за тоалет и изследвания, а мен настаниха в стаята, където ми казаха че мога да се измия да се оправя, след час да стана да се изпишкам, което аз направих веднага 😆 чисто хронологично около 2 часа на обяд ме качиха в стаята, починах си за около час два, мъжът ми дойде да ми донесе още багаж, който успя да ми донесе и до стаята (отново не знам как ги е убедил ), взех си бебето, показах го на таткото на витрината, както я наричах аз, и се прибрахме в стаята, към 6 дойде една да а, която не съм сигурна дали беше или не Тамара, която е консултантката по кърмене в болницата, но която и да беше тя ми помогна да сложа правилно бебето на гърда, каза ми какво да правя и какво не, тъй като беше само 2600 гр и не всяка поза за кърмене беше подходяща за нея.. от “млечната банка” носят АМ в 07:00, 10:00, 13:00, 16:00, 19:00, 22:00, 01:00, като бебето го храниш в 7, аз лично с давах от гърда към 6:30,40 и когато донесат към 7 АМ, додавах само малко от него, след храненето бебето се оставя при тях за преглед от неонатолозите до 10, когато отиваш и си го взимаш, редим се на опашка за бебоците, както се шегувах като за банички 😆, там преди да вземеш бебчето дават сведения за състоянието му, наддаване, жълтеница и т.н, слава богу при нас всичко беше наред,  шишето с АМ е в легълцето при бебето тогава, аз отново давах гърда и после от шишето, като в 12:00 отново оставяш бебето при тях вече за преглед от педиатрите, като в 13:00 като си го взимаш отново има шише с АМ оставено при него и това е, оттам нататъка бебчето е при теб постоянно. В 22 часа идват за тоалет на бебето, къпане, смяна на памперс, каквото не е ясно, обясняват. При мен малката имаше интензивна откъм плач втора нощ, при която активно предлагах да суче, но само шишето в 07:00 я оправи тъй като кърма още нямаше много много… шегувах се с жените, които носеха млякото, че са спасителките и са най-любимите жени на бебетата на етажа 😆 таа те ми казаха, че мога да отида при тях првз нощта при нужда и да взема още АМ, което аз не знаех изобщо, че имам като опция, или поне не се бях замислила за този вариант.. поревах си с бебето през въпросната втора вечер и това си беше 😆 при мен вливания и някакви манипулации не са правени, на 3тия ден ми пуснаха кръвна картина само и това беше, единствено правех ледени компреси на интима първите два дни заради отока. Всичко на всичко мисля, че е това, надявам се да дам кураж на някоя мама, че може да има също толкова хубаво и позитивно раждане, аз час след като си взех бебето си подредих багажа, изкъпах се, оправих си се.. докато бях бременна позната ми разказа за нейното такова раждане, естествено, без шевове, без напрежение и цяла бременност си представях и визуализирах, че и при мен нещата ще се случат така, а посещението ми на отворените врати ми помогна още по-конкретно да си представям кое къде и как искам да ми се случи, даже родилната зала, която си представях, беше тази в която родих.. вярвам, че цялото това нещо, че влезнах с усмивка в спешното и до последно бях усмихната с всеки, който се е грижил за нас ми помогна да имам така хубави спомени от раждането си там. Самият доц. Славов ми каза, че при прочитането на съобщението ми, че пътувам с изтекли води в 6:30 сутринта си е казал, че до следобяда сигурно ще си откараме с моето раждане 😆 самият той ми каза, че му е направило впечатление колко спокойна и усмихната съм била през цялото време.. Пожелавам го на всеки и се надявам искрено моят разказ да помогне на някоя бъдеща мама да се чувства спокойна и да вярва, че нещата винаги могат да се случат по възможно най-хубавият начин 🫶🏼

# 112
За доктор Шикова само едно голямо не! Моята личен опит с нея е дотам, че едвам не умрях. Не откри извънматочна бременност, при положение, че отидох при нея с точно такива съмнения - 10 дневно кървене и болки, ЧХГ 1700, което според нея било лабораторна грешка. Държа се с мен като с малоумна на прегледа и ми обясняваше, че си въобразявам. На другия ден влязох за спешна операция в Шейново със спукана лява тръба и 200мл кръв в корема. И това не е всичко. След като написах отзив в гугъл, тъй като в Супердок, не ми го прие, последваха заплахи по телефона как щяла да ми прати призовка за клевета и уронване на престижа хааххаха. Само дето не знам как щеше да стане при всичката налична документация от нейния преглед и операцията в болницата и така.
Евала на жената, че си е казала, аз си признавам, че не ми беше въобще до разправии тогава. Сигурна съм, че има още много жени като мен, които са решили да си спестят главоболието с тази простакеса.

# 113

Не е в повече този “публичен линч”. Даже трябва да има повече такива, на всички доктори (не само АГ-та), които си позволяват какво ли не върху пациентите си! Нека имат страх от народа, от уволнение и т.н. Та те се мислят за недосегаеми.

# 114
Като я познавате й кажете (на пациентката), че както няма никакви доказателства, я грози дело за много голямо обезщетение за неимуществени вреди (уронен престиж) на докторката. Дори да е вярно нещо, без свидетели съдът няма как да реши в нейна полза. Много бих се притеснявала на нейно място. Rolling Eyes

Юрист с 20-годишен стаж съм.

# 115
Като я познавате й кажете (на пациентката), че както няма никакви доказателства, я грози дело за много голямо обезщетение за неимуществени вреди (уронен престиж) на докторката. Дори да е вярно нещо, без свидетели съдът няма как да реши в нейна полза. Много бих се притеснявала на нейно място. Rolling Eyes

Юрист с 20-годишен стаж съм.

Понеже аз не съм юрист, но ми стана интересно. Момичето не е споменавало имена в поста си (до колкото си спомням от прочетеното, но може и да греша) Имената не са ли спекулации от коментарите? Или пак подлежи на дела за клевети?

# 116
Като юрист към колега юрист - моля проверявайте си информацията. Свидетелка на случилото се с родилката има. Същата вече е говорила пред медиите. Тези заплахи кой какво го грози и какви дела могат да му се заведат нямат отношение към настоящата тема, така че не знам кого целите да стреснете и с каква цел.

# 117
Имало е свидетелка (извън персонала) в родилната зала? Не съм чела подробно, колега, но съм раждала в Майчин дом и ми е странно това. Не стряскам никого. Искрено се учудих на тези смели твърдения, които могат да доведат до лоши последствия в съда, ако не бъдат доказани.

Ако някой се стряска, си е негов проблем. Relaxed Щом има свидетели, няма страшно. Joy

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 10:01 от Lorelada

# 118
Здравейте! Някой знае ли изобщо Констанца Нейкова изражда ли в майчин дом? Някоя раждала при нея? Мнения? Почти за всеки лекар от там прочетох само лоши мнения и грубо отношение, а ми се искаше там да раждам….

# 119
Не разбирам тази логика в защита на д-р Шикова, че ако някой има добри впечатления от нея и е доволен значи при всички е така.
Абсолютно няма гаранция, че с друг пациент няма да се държи зле или да направи грешка. Всички сме хора.
Но това, което е най-притеснително е, че много хора искат да се потули случая и да не се стигне до фактите.
Нека осъзнаем, че този случай е парченце от един огромен проблем в България: отношението към пациентите, което на много места е повече от отвратително и унизително.
Крайно време е да се въведат високи стандарти и морално отношение от страна на лекарите, когато си в уязвима позиция и се притесняваш за своя собствен живот, а и в случая този на детето ти.

Общи условия

Активация на акаунт