Отговори
# 105
На мен също ми естранно това натякване, че няма смисъл от бойкот.Никой никого не кара насила да бойкотира.Спекулата си я има преди натрапването на еврото и после пак ще я има уж при превалутирането.Те отсега всички бързат да се застраховат и нагушкат с кинти.Много велики ще станем с еврото.Едни хора ще разграбят милиарди.Румънците защо не се изпотрепват да го приемат?Ама пък пътуват безвизово до Сащ.Бяхме и ще си останем последна дупка на кавала.

# 106
Наскоро четох за една западна държава какво правят гражданите когато са недоволни от някоя фирма.
Всички, абсолютно всички бойкотират продуктите и. Не купуват и тя фалира.
Така се прави.
Тук не може да стане, хората не са обединени.
Плюс и имат едни по-читави управляващи там, затова и проблем с евро някои държави нямат.

# 107
Естествено, че има смисъл, но той трябва да е ежедневен, а не спорадичен.
Ако никой не купува масло по 10-12 лева то ще залежи и ще се развали.
Е, явно се купува.
Какво се случи с олиото, за което се биха и запасяваха?
Аз си бойкотирам определени марки, които постигнаха невиждани ценови нива и ако всеки го правеше ежедневно, то скъпите стоки нямаше да се продават и щяха да се променят нещата.

# 108
  • София
По-често обаче бойкотите на определени брандове са свързани с етични опасения, а не с цени. Такъв е примерът с Gillette и Coca Cola. На прима виста обаче не се сещам за бранд, който чак да е фалирал.
Ако обаче съдим по данните на Евростат, България е на последните места по цени на храни, напитки и дрехи:
Скрит текст:

# 109
Няма никакъв вариант в коя да е държава да бойкотират за ограничен период от време глобален бранд и той да фалира... Може ли конкретно коя е тая държава, в която абсолютно всички бойкотират и фалират каквото и да е?

# 110
За съжаление не помня името на фирмата, нито държавата, но наистина е фалирала. Отдавна го четох.
Помня, че нещо с намаление на грамаж и повишаване на цената са ядосали хората.
В същата държава и друг път практикувал народа това да спират да купуват дружно на някоя фирма продуктите.

# 111
Аз пък няма да бойкотирам големите фирми. Буквално трябва да сме благодарни, че изобщо дойдоха на българския пазар. Аз от недоволната  леля Пенка в кварталния не пазарувам, защото леля Пенка седи с един калкулатор пред нея и не е чувала какво е това касова бележка и за какво се ползва. И като искам касова бележка, го вади изпод тезгяха и "айй,, да, забравих". От всяко "забравяне" леля Пенка се е нагушила с толкова кинти, че има и за внуците.

# 112
В малкото квартални бакалии ми дават касова бележка винаги. Даже и да не искам.
Може би едно време не са го правили.

# 113
  • Deutschland/HE
Това заглавие не е съвсем точно, нямаше чак такъв скок на цените в Хърватия след приемане на еврото. Цените скочиха заради войната в Украйна, както в цяла Европа. При тях малко съвпаднаха нещата, но първите два месеца след приемането нямаше драматичен скок.
В Германия също поскъпнаха доста храни (особено млечните), а и не само храни. Месото, рибата и зеленчуците в Германия са доста по-скъпи от тези в България. Май само млечните са на по-ниски цени. Не може да сравнявате само храните, сравнете и застраховките - Гражданска отговорност (например), сравнете цените на транспорта, наемите.

# 114
Имаше правени такива сравнения и спрямо доходите в Бг плащаме повече. То и затова се водим най-бедната страна в ЕС.

# 115
Няма никакъв вариант в коя да е държава да бойкотират за ограничен период от време глобален бранд и той да фалира... Може ли конкретно коя е тая държава, в която абсолютно всички бойкотират и фалират каквото и да е?

Да, фирмата е фалирала.
Къде съм писала нещо за глобален бранд?

# 116
Някой от тези, които упорито пеете, че при въвеждане на еврото ще ни се разкаже играта от вдигане на цени може ли да го обясни като точно как ще стане чисто технически това? Удобно пропускате факта, че ние от много години реално сме с евро -курсът му към лева е фиксиран, какво по-голямо връзване от това?
И как заплатата ще се дели на 2, ама цената на хляба ще се умножава Shocked
Изумява ме колко сме овчедушни като общество. Кауфланд ни пречи, обаче Пеевски и всички други идиоти в НС - с мед да ги намажеш Laughing. Пречи ни, че шампоана ни струвал с 1 лв повече отколкото в Германия, ама не ни пречи, че родители, чиито деца са убити от дрогирани шофьори по пътя с години не могат да получат справедливи присъди за убийците. И не, че това би върнало убитите, ама някак малко повече ще се стряскат тези, които си правят ежедневно каквото си искат по пътищата.
И още много мога да изброявам, ама няма смисъл. Хващаме се за малкото, а не виждаме големите проблеми. Скептична съм за какъвто и да е резултат от този евентуален бойкот. Евентуален казвам, щото съм почти убедена, че няма и да се състои.
Това, което виждам  е ежеседмично пълни колички като да сме пред апокалипсис, пълни заведения,  задръстени от коли пътища и улици. Очевидно не ни е чак толкова тежък животът.
Ежедневен бойкот и гражданско самосъзнание са нужни, а не подобни стихийни акции, с които да се отбелязваме във фейса колко сме оригинални.
И да, заглавието въобще не е релевантно към темата.

# 117
Има ли някъде информация, защото аз не намирам с колко паднаха цените в Хърватия след бойкота?

# 118
Хващаме се за малкото, а не виждаме големите проблеми.
Примерно банковата система....Там са най-големите обирджии, ама я бойкот, де! Laughing

# 119
  • Deutschland/HE
Ето една статия от  24часа. Първия път е имало ефект, но вчера е имало издадени 26% повече касови бележки, а оборотът е с 40% повече. Сега щели да бойкотират местната търговска верига Конзум.

Общи условия

Активация на акаунт